Ademhalingstherapie


Ademhalingstherapie gebruiken wij in onze praktijk voor 2 groepen patiŽnten. In de eerste plaats de groep patiŽnten die klachten hebben als gevolg van spanningen en stress. We combineren dan de behandeling met ontspanningstechnieken. In de tweede plaats de groep patiŽnten met longaandoeningen zoals astma, bronchitis en COPD (chronische obstructieve longziekten)


Ademhalingstherapie en ontspanningstechnieken bij spanningsklachten.

Soms is er sprake van lichamelijke klachten zonder dat er bij medisch onderzoek een duidelijke oorzaak gevonden wordt. Deze klachten kunnen verband houden met psychische overbelasting zoals bij grote werkdruk, verlies van dierbaren, conflicten (thuis of op het werk) en andere emotionele gebeurtenissen. Wij noemen dit psycho-somatische klachten (psychisch=geestelijk, somatisch=lichamelijk) d.w.z. het zijn lichamelijke klachten die worden veroorzaakt of in stand worden gehouden door psychosociale factoren. Deze klachten kunnen zich uiten als: algehele vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten, nek- en rugklachten, hoofdpijn, benauwdheid, druk op de borst, hartkloppingen, maag- en buikklachten, duizeligheid en tintelingen in armen en/of benen, hyperventilatie. Naast deze lichamelijke klachten bestaan er ook vaak klachten als: lusteloosheid, prikkelbaarheid, niet tot rust kunnen komen, niet kunnen stilzitten, angstgevoelens, slaapstoornissen, piekeren, concentratiestoornissen.


Door middel van ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken gaan we u leren bewust te ontspannen. Ademhalen is natuurlijk iets wat iedereen de gehele dag onbewust doet. Maar om de spanningsklachten te verminderen kunnen we een bewuste ademhaling gebruiken. Verder proberen we inzicht te geven in het ontstaan van de klachten door uitleg te geven over de regelmechanismen in ons lichaam. De bedoeling is dat u door de ademhalingstechnieken klachten van b.v. hyperventilatie zelfstandig op kunt vangen waardoor u er niet meer bang voor hoeft te zijn. Verder proberen we weer een evenwicht te vinden tussen spanning en ontspanning.
Ademhalingstherapie bij longaandoeningen.


Bij patienten met een longaandoening is een juiste ademhalingstechniek zeer belangrijk. Ze kunnen leren een benauwdheidsaanval op te vangen en een adequate hoesttechniek te beheersen. Ook de combinatie van inspanning en een goede ademhaling is erg belangrijk om een goede conditie te verkrijgen of te behouden. Naast de volwassen longpatient zijn er ook veel kinderen met ademhalingsproblemen, ook voor hen is een juiste ademtechniek belangrijk. Verder geven we adviezen en voorlichting over bijvoorbeeld saneren maar ook over de manier van inhaleren van de medicijnen of de keuze van een sport. Alle ademhalingsoefeningen worden gegeven vanuit een gecorrigeerde houding en beweging. Een gecorrigeerde houding maakt het ademen gemakkelijker.
Wilt u meer informatie neem gerust contact met ons op.