Home Syndromen Problemen Algemene linkpagina
Prader Willi syndroom: Verschijnselen Oorzaak Diagnose Erfelijkheid Gedrag Gezondheid Voeding en Dieet Vereniging Links Snel info voor medici

Informatie Verstandelijke Handicaps

Prader Willi Syndroom: het gedrag

Na de geboorte is een baby met Prader Willi syndroom (PWS) slap. De baby huilt niet goed door en heeft onvoldoende kracht om te zuigen. De groei blijft achter en er is vaak een ziekenhuisopname nodig.
Vanaf een of twee maanden verbetert de spierspanning en gaat de ontwikkeling beter verlopen. Het wordt een normaal reagerende, aanhankelijke en tevreden baby.

Gedragsproblemen door drang naar voedsel
Na het derde tot vijfde jaar ontstaan er gedragsproblemen als driftbuien, agressieve uitbarstingen, dwangmatig gedrag; neiging tot dwarsliggen, tegenspreken, starheid, manipuleren, bezitterigheid, koppigheid; vasthoudendheid, stelen en liegen. Er ontstaat een zeer grote eetlust met een dwangmatig zoeken naar en obsessie voor voedsel. Voedsel zal achter slot en grendel moeten! Veel gedragsproblemen ontstaan naar aanleiding van strijd om (niet mogen) eten, maar kunnen ook spontaan optreden. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij opvoeding en onderwijs .

Ontwikkeling motoriek en spraak
De ontwikkeling van de motoriek loopt traag (zitten rond 12 maanden en lopen meestal pas na 1-2e jaar). De aanvankelijk zeer trage spraakontwikkeling leidt vaak tot frustraties, omdat het begripsvermogen zich sneller ontwikkelt dan de expressieve vaardigheden (zoals spreken). Dit kan leiden tot onderwaarderen van het verstandelijk niveau van functioneren. Afhankelijk van de oorzaak van PWS is er een verschil in de mate van ontwikkeling van de taal. Wanneer de oorzaak is gelegen in een uniparentele maternale disomie (zie Oorzaak) is het taalniveau beduidend beter, dan wanneer er sprake is van een deletie van een stukje van chromosoon 15 (15q11-13),
Copyright © 2003 W. Braam, AVG
's Heeren Loo Midden-Nederland, regio Zuid-Veluwe
10-01-2003