Terugblik op 2004
en de goede voornemens
voor 2005

Geuzenveld-Slotermeer
TERUG

Geuzenveld/Slotermeer – Het was een bewogen jaar. Maar wat was er precies bewogen aan? Wat waren de hoogte- en dieptepunten? Waar zijn de stadsdeelbestuurders trots op, tevreden over, blij mee? Nog belangrijker: wat kunnen we komend jaar verwachten?

Z’n kersverse vrouw luistert mee op de achtergrond. Anton Ederveen is niet het type om politiek correcte antwoorden te willen geven, maar in deze situatie… “Het mooiste dat mij dit jaar is overkomen is mijn huwelijk.” Het juiste antwoord! Ederveen mag blijven. En zal dat komend jaar zeker doen. Er is immers een boel geld vanuit de gemeente naar Geuzenveld-Slotermeer gekomen. Zowel Ederveen als collega Robin de Bood, de stadsdeelvoorzitter, noemen deze extra ondersteuning vanuit de centrale stad als een van de beste dingen die dit jaar zijn gebeurd. “Het is toch een stuk erkenning,” aldus Ederveen. “We kunnen nu meer doen in dit stadsdeel,” vult De Bood aan. 

En er gebeurt al veel in Geuzenveld-Slotermeer. Duidelijker laten zien wat er allemaal gebeurt, is een van de voornemens van het gehele dagelijks bestuur. “We boksen hier zoveel voor elkaar, maar we laten dat te weinig zien.” Dat wordt misschien dus een nog drukker jaar voor de Westerpost. Het dagelijks bestuur zal laten zien wat zij allemaal doet! Laten zien dat zij bijna het hele bestuursakkoord (tachtig procent terwijl er nog een volledig bestuursjaar voor ons ligt) heeft uitgevoerd. 

Kersthit

Maar het stadsdeel kreeg toch al veel aandacht dit jaar? Helaas, het was niet altijd op een positieve manier. Er was de moord op Theo van Gogh, waarna bleek dat de dader in Slotermeer woont. De Bood: “De moord heeft veel van onze bewoners geconfronteerd met vervelende dingen.” Er was de ontruiming van enkele overlast gevende families aan de Burgemeester van Leeuwenlaan. De Bood: “Het heeft me verwonderd, vaak ook een glimlach bezorgd, hoe de familie Tokkie zich vanuit die positie heeft ontwikkeld tot Bekende Nederlanders met zelfs een eigen kersthit.” Ook lastige hangjongeren aan de Slotermeerlaan zijn op adequate manier aangepakt, stelt De Bood tevreden terugblikkend vast. En als dan ook nog De Buzz, het mobiele jongerenhok, langsrijdt is de stadsdeelvoorzitter helemaal tevreden.

Over langsrijden gesproken. Tram 7 wordt niet gekeerd aan het begin van de Burgemeester de Vlugtlaan, maar wordt doorgetrokken naar het Sloterparkbad. En dat stemt wethouder Tys de Ruijter tevreden.

 
De Ruijter was actief dit jaar. Hij klom in bomen, ontkurkte champagneflessen, danste tijdens een wereldrecordpoging en ondervond aan den lijve hoe een gehandicapte de toegankelijkheid van de openbare ruimte ervaart. Een goed, maar ook leuk leermoment, vond de wethouder. En wat had Ederveen een lol. Hij spoot graffiti op de muur van het nieuwe clubhuis, ontving prinses Maxima in zijn stadsdeel, sloeg onlangs de eerste paal voor de nieuwbouw van basisschool ’t Koggeschip, zag de website Geheugen van West opbloeien, deelde heel veel certificaten uit aan taal- en computercursisten waaronder veel vrouwen (“Dus emancipatie en integratie ineen!”) en – het allerleukste – klom tijdens de onthulling in het nieuwe, levensgrote kunstwerk ‘Animaris Rhinoceros’ dat nu in het water van de Albardakade staat. En er was nog veel meer leuk. Ederveen: “Ik ben erg trots op de resultaten die we geboekt hebben op het gebied van jeugd en veiligheid. We hebben veel bereikt. Veel jongeren zijn inmiddels weer naar school of aan het werk.” De wethouder welzijn & onderwijs is trots op alle samenwerkende partners en op de mensen van het openbaar onderwijs. Voor komend jaar belooft hij de komst van het langverwachte tienercentrum in Slotermeer, het besluit over de financiering van het multifunctionele gebouw van Sportcentrum Nieuwe Stijl en de oplevering van het eerder genoemde Koggeschip. Voor Ederveen in het bijzonder was 2004 een moeilijk jaar. Jeugd- en welzijnsmedewerkster Wil Kramp overleed onverwacht. Ederveen had een nauwe band met haar. “Het laat een leeg gevoel achter.”

Eerste palen

De Bood en Ederveen vinden dat het stadsdeel op de goede weg is. “We moeten vooral zo doorgaan.” Zeker gezien de problemen waarmee sommige bewoners kampen, is het nodig om de stedelijke vernieuwingsplannen door te zetten. “Goede voortgang is belangrijk.” En dan komt dat extraatje uit de centrale stad natuurlijk goed van pas. Dat kan wethouder Piet Dikken, met die stedelijke vernieuwing in zijn portefeuille, beamen. Dikken (en ook De Ruijter) noemt de duidelijk zichtbare vernieuwingen in Buurt 9 – renovatie van het Eendrachtspark, start van veel nieuwbouw - een van de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Heel wat eerste palen werden geslagen en Dikken was er bij. Maar het interim beheer (het tijdelijke beheer dat nodig is in vernieuwingsgebieden) moet en kan beter in 2005. Dikkens goede voornemen blijft ook in de sfeer van de stenen: “We moeten het tempo in de stedelijke vernieuwing zien te houden.” Als de werkzaamheden maar niet teveel overlast voor bewoners geeft, hoopt De Ruijter.

 
En dan zijn er nog de persoonlijke wensen. De Ruijter gaat op de promotietoer. Hij wil zijn positieve beeld van het stadsdeel, dat in ontwikkeling is, uitdragen. “Ik wil vrienden en kennissen laten zien wat een mooi stadsdeel we hier hebben!” Ederveen en De Bood lichten een persoonlijker tipje van de sluier. “Doen wat je belooft,” vindt De Bood doelend op zijn werk. Helaas, dat zal hij thuis niet altijd kunnen. Meer tijd voor gezin en zichzelf is een wens die waarschijnlijk door al het werk niet zal kunnen worden gerealiseerd. Ederveen gaat ook zijn best doen. Zijn kersverse echtgenote luistert nog altijd mee tijdens het interview. Ederveen: “Wat mijn goede voornemen is? Meer tijd voor ons tweetjes maken.” En wederom het juiste antwoord.