Terugblik op 2004
en de goede voornemens
voor 2005

Osdorp
TERUG

Osdorp – Het Watervalfestival trok in 2004 honderden bezoekers. De Woondag zelfs duizenden! Nieuwbouwwoningen werden verkocht voor de eerste paal was geslagen. Burgemeester Cohen kwam meerdere keren langs, onder andere om het vernieuwde Calandlyceum te openen. En wethouder Aboutaleb hoorde aan hoe goed het gaat in Osdorp. Dat belooft wat voor 2005!

Shirley Brandeis 

We vroegen wat de dagelijks bestuurders de belangrijkste gebeurtenis van 2004 in het stadsdeel vonden. Terwijl stadsdeelwethouder Simon Willing en collega wethouder Piet Janssen (o.a. Sport en Onderwijs) direct het vernieuwde Calandlyceum – een fris, ruim gebouw waar leerlingen met een sportief talent extra aandacht krijgen – noemen en wethouder Pieter Harkema in zijn eigen portefeuille het besluit om buiten- en binnenmedewerkers van stadsdeelwerken weer samen te voegen noemt (“Op één locatie kan er efficiënter gewerkt worden”), kan wethouder Martje Postma (o.a. Welzijn) geen keuze maken. Zoveel belangrijke dingen zijn er gebeurd in 2004. Ze zong samen met Koos Alberts ter gelegenheid van de opening van het mobiele zorgloket. Ze opende het nieuwe onderkomen voor gestrande egeltjes. Ze gaf bewoners budget om mozaïektegels te maken en in hun eigen straat te leggen. “Ik kan geen keuze maken. Er waren veel schitterende projecten afgelopen jaar. Ik wil niemand tekort doen door er slechts een te noemen,” aldus Postma. 

Saai?

Maar het mooiste moment weet ze direct te noemen: dat optreden. Samen met Koos Alberts zong Postma over verscheurde foto’s en verbrande brieven. Een succesvol duo was geboren. Helaas, of gelukkig, Postma heeft andere ambities. En die liggen in Osdorp. Een stadsdeel waar de stedelijke vernieuwingsplannen duidelijke sporen vertonen. Her en der wordt gesloopt en gebouwd. Het gaat om projecten met fraaie namen. De ‘Driewachters’ schoten de grond uit, ‘Onder de Panne’ kreeg een beetje vorm, ‘Zilverreiger’ herrees en plannen voor de ‘Schutterstoren’ en ‘Waterfort’ trokken honderden mensen naar de respectievelijke eerste paal en inschrijving en duizenden naar de Woondag Osdorp eind oktober. Voor stadsdeelvoorzitter Simon Willing was die een-na-laatste dag van oktober het mooiste moment van het jaar. Wat nou Osdorp saai? Wat nou Osdorp grijs? Wat nou woningen worden niet verkocht? “Iedereen wil hier wonen!” riep een tevreden Willing. Hij riep het al eerder, maar kreeg geen positieve respons. De verkoop van alle woningen van de nieuwbouwflat Schutterstoren voordat de eerste paal de grond inging, is het beste respons. Van heinde (binnenstad) en verre (Almere) komen nieuwe bewoners op de woningen in Osdorp af.

Een tevreden terugblik dus. Ook door collegawethouders. Wethouder Janssen luidde al dansend het zesde seizoen van Topscore – een inmiddels grootschalig project waarbij leerlingen de kans krijgen zich op sportief gebied te vermaken en te ontwikkelen – in en kon zich verblijden met het opzetten van het Sportcentrum Nieuwe Stijl, een organisatiemodel voor sportparken waardoor sporten voor meer mensen zowel aantrekkelijker als toegankelijker zal worden. En ook een belangrijk moment afgelopen jaar: “Dat Osdorp na Watergraafsmeer en Zeeburg het volgende stadsdeel is waar glasvezelkabel wordt aangelegd,” aldus Harkema. Als mooiste gebeurtenis van 2004 noemt de milieuwethouder het milieuvriendelijke Calandlyceum. Harkema is blij. “Dat de maatregelen tegen de financiële stroom in toch gerealiseerd zijn!” En Postma is trots. “Op de samenwerking tussen medewerkers van het stadsdeel en de bewoners. Die was erg goed in 2004.” Willing en Janssen zijn trots op de voortvarendheid waarmee de leerlingen van basisschool De Punt na het afbranden van hun school op een tijdelijke locatie zijn ondergebracht.

Maar niet alles was rozengeur en maneschijn in 2004. Er kan nog wel wat verbeterd worden. Stadsdeelvoorzitter Willing wil – in het kader van de moord op Theo van Gogh – dat we meer begrip voor elkaar en respect voor ‘anderen’ opbrengen. Ook Postma noemt de verbetering van de verhoudingen tussen mensen onderling. Dat lijkt makkelijk, maar blijkt in de praktijk niet altijd makkelijk te gaan. Evenals het punt van kritiek van Pieter Harkema (“De stadsdelen merken steeds meer dat Amsterdam de Noord/Zuidlijn betaalt ten koste van de stadsdelen”). Maar wellicht dat het verbeterpunt van Piet Janssen (“Het verkorten van de tijd die ligt tussen het nemen van besluiten en de uitvoer daarvan”) wel is uit te voeren?

Opa

Tot slot de persoonlijke voornemens van het dagelijks bestuur. Alhoewel veel mensen zich voornemen minder te gaan eten, wil Simon Willing juist de tijd nemen voor zijn lunch. “Ik gebruik mijn lunchpauze vaak als extra vergadertijd. Dat moet maar eens veranderen dit jaar!” Niet praten, maar rustig eten dus. Collega Postma krijgt het druk in 2005. “Ik wil elke dag een nieuw goed voornemen maken.” Westerpost zal elk interview met dezelfde vraag beginnen. En wethouder Postma? Wat is uw voornemen voor vandaag? Ook wethouder Janssen zullen we in de gaten houden. Hij is voornemens om een groot aantal projecten te realiseren, waaronder de sporthal Caland, de sport-/atletiekhal Ookmeer en de afronding van de verzelfstandiging van het openbaar speciaal- en basisonderwijs. Pieter Harkema is van plan zijn afdeling Stadsdeelwerken nog beter en bedrijfsmatiger te laten functioneren. En nog mooier: hij wordt in het voorjaar voor het eerst opa. Bij deze een motie van vertrouwen dat hij die functie vast goed zal volbrengen.