Wat is podoconiosis?

Podoconiosis is een vorm van elefantiasis (olifantsbenen) die ontstaat doordat bepaalde mineralen uit de bodem door de huid van de voeten het lichaam binnendringen en het lymfesysteem beschadigen (Grieks: podos=voet, konia=stof). Podoconisis (ook wel non-filarial elephantiasis genoemd) is een relatief onbekende ziekte.
In 2011 werd de ziekte door de WHO opgenomen in de lijst van Neglected Tropical Diseases. http://www.who.int/neglected_diseases/diseases/podoconiosis/en/. In Wollega lijden veel mensen aan deze ziekte : ze hebben sterk gezwollen voeten en onderbenen. Naast de, vaak extreme, zwelling verandert op den duur ook de huid van de voeten en onderbenen. De huid wordt harder en dikker met op de voeten vaak wratachtige knobbels . De dikke, ruwe en vaak grijsachtige huid met de grote knobbels wordt wel vergeleken met olifantspoten. Omdat de huid gevoeliger is voor infecties door schimmels en bacteriën hebben podoconiosispatiënten vaak koorts en stinkende wonden. Uiteindelijk leidt de ziekte tot invaliditeit, armoede en vaak sociale uitsluiting. Niet zelden wordt bedelen de enige manier om te overleven.

De gevolgen van podoconiosis

Hoe kan de ziekte voorkomen worden?

Het dragen van schoenen (en laarzen in de regentijd) is de beste manier om de ziekte te voorkomen. Omdat de ziekte heel langzaam in de loop van vele jaren ontstaat, is het belangrijk dat jonge kinderen reeds geleerd wordt om niet blootsvoets te lopen. Ook het dagelijks goed wassen van de voeten helpt om de ziekte te voorkomen. Door armoede, gebrek aan water en onwetendheid lijden echter nog steeds veel mensen aan de ziekte.

wollega.ethiopie@gmail.com

Het zijn de allerarmsten die
geen schoenen dragen
Met een goede verzorging van haar voeten is dit meisje, ondanks haar ziekte, weer in staat om te lopen en te werken