Onderzoek, behandeling, preventie en voorlichting

Onderzoek
In 2007, 2011 en 2013 heeft het medische team opnieuw een bezoek gebracht aan de klinieken. Uitgebreide informatie is te vinden in de rapporten die geopend worden wanneer u op de hyperlink klikt. In negen klinieken op het platteland rond de steden Dembidollo en Nekemte hebben zij bijna 800 patiënten onderzocht. Het blijkt dat podoconiosis in dit gebied veruit de belangrijkste oorzaak is voor elefantiasis. Podoconiosis wordt veroorzaakt door een beschadiging van het lymfesysteem in de voeten en onderbenen. De beschadiging treedt op omdat kleine micro deeltjes uit de bodem door de huid van voeten het lichaam binnendringen.

Met het onderzoek zijn de elefantiasis activiteiten van de verschillende missieklinieken in kaart gebracht. Hierdoor kunnen ervaringen onderling makkelijker worden gedeeld en vergeleken. Ook kunnen de programma’s van de missieklinieken op deze wijze onder de aandacht worden gebracht van andere lokale gezondheidscentra en regionale ziekenhuizen. Het onderzoek van 2007 is in maart 2011 herhaald. Uitgebreide informatie is te vinden in de rapporten 2005, 2007, 2011 en 2013. De stichting Wollega-Ethiopië streeft naar een zo breed mogelijke samenwerking met andere organisaties, onderzoeksinstellingen en ziekenhuizen die onderzoek doen naar de ziekte.

Onderzoekvan de voeten door een arts van de stichting schoonhouden van de voeten met eucalyptusbladeren is belangrijk

Behandeling, preventie en voorlichting
De missieklinieken hebben een speciaal ‘podoconiosisprogramma’. Daar krijgt men medicatie, voorlichting, leert men de noodzaak van het schoonhouden van de voeten en kan men voor een gering bedrag (gesubsidieerde) schoenen kopen. Ook krijgen de mensen zeep en olie om de huid mee in te vetten. Zowel de zeep als de olie wordt zelf gemaakt waarbij lokale planten en bladeren met een antiseptische werking worden gebruikt. Ook leert men om de voeten schoon te maken met water en (genezing bevorderende) eucalyptusbladeren.

Plastic schoenen worden op de lokale markten verkocht. Katoenen schoenen, geschikt voor patiënten met podoconiosis, worden alleen in de steden verkocht

Er zijn geen medicijnen om podoconiosis te voorkomen of te genezen. Schoenen en laarzen zijn de beste manier om de ziekte te voorkomen. Door het dragen van schoenen, het schoonhouden van de voeten en het tijdig en adequaat behandelen van infecties kan men ervoor zorgen dat de ziekte niet tot invaliditeit leidt.
Plastic schoenen kunnen de ziekte voorkomen maar zijn vanwege schimmelinfecties ongeschikt voor mensen die reeds lijden aan podoconiosis. Zij zijn gebaat bij stevige katoenen schoenen. Voor mensen met ernstig misvormde voeten zijn alleen op maat gemaakte orthopedische schoenen geschikt. Zonder subsidie zijn de schoenen voor veel mensen echter te duur.
Ook een plastic bak om de voeten in te wassen en de noodzakelijke zeep en olie zijn voor veel patiënten onbetaalbare artikelen.

Stichting Wollega Ethiopië stimuleert en ondersteunt lokale initiatieven ten behoeve van de voorlichting en preventie.

wollega.ethiopie@gmail.com

 

English website