Leen van Tilburg: 1928-2003

Een leven tussen de paarden

Leen van Tilburg. Archieffoto: Dick Hogewoning

 

VALKENBURG - Leen van Tilburg en de Valkenburgse Paardenmarkt. Ze waren vorig jaar dertig jaar aan elkaar verbonden. Van Tilburg vond die mijlpaal een mooie aanleiding om te stoppen als voorzitter van het paardenmarktcomité. Dat afscheid werd een hoogtepunt, want na jaren van matig tot slechte aanvoer, werd de paardenmarkt met tweehonderd aangevoerde paarden een groot succes. Van Tilburg glom, want paarden waren immers zijn lust en zijn leven.

De tragiek is dat Leen van Tilburg afgelopen vrijdag in het Leidse LUMC overleed na een ongeluk in Katwijk, waarbij een paard betrokken was. Van Tilburg zat als koetsier op de bok. Hij was in afwachting van de gasten van een trouwerij, die in de Witte Kerk een dienst volgden. Het paard schuurde het hoofdstel van zich af langs een boom en ging op de loop. Even later botste de koets tegen een muur en brak er een wiel af. Van Tilburg viel door de klap van de bok. Hij kwam met zijn hoofd op de grond terecht.

Leen van Tilburg werd geboren tussen de paarden. Zijn vader was landbouwer en had zijn land in de Kloosterschuur, het kassengebied van Rijnsburg. Zijn vader had een stal met paarden. Toen hij drie jaar was zat Leen al op een paard. Na de verhuizing naar Valkenburg bleef Van Tilburg zich in zijn vrije tijd, zijn beroep was landbouwer, bezighouden met paarden.

Hij vond het in 1972 opmerkelijk dat hij werd gevraagd als voorzitter van het paardenmarkt. ,,Wat moeten jullie in Valkenburg nu met een Rijnsburger'', vroeg hij zich af. In '77 was hij medeoprichter van de Castellumruiters. Van die club was hij 25 jaar voorzitter. Van '76 tot '78 was Van Tilburg wethouder. Zijn inzet voor de Valkenburgse gemeenschap leverde hem in 2001 een koninklijke onderscheiding op. Vorig jaar kreeg hij de gemeentelijke onderscheiding, de erespeld in goud, vanwege zijn verdienste voor de paardenmarkt.

Van Tilburg wordt woensdag begraven.

Rob Onderwater

maandag, 10-03-2003