welriekende   spellen
Hier ziet u 4 spellen waar een luchtje aan zit... Nogal verdacht. Vaak is er dan Ongeoorloofde Informatie in het spel, Maar er zijn ook handen met een lekker luchtje: "Eau de Cologne-handjes" bij voorbeeld, Al is de kans dat ze voorkomen amper 0,4% toch staan ze - waarschijnlijk vanwege hun speciale benaming - in de belangstelling. Het zijn spellen waar een hand met een 4-7-1-1-verdeling voorkomt. In "BRIDGE" van januari 1999 wordt op blz. 49 zo'n spel besproken, zij het niet vanwege het "Eau de Cologne-handje".
Op deze bladzijde vindt u spellen waarin zo'n verdeling voorkomt. Op de volgende bladzijde staat nog een paar van deze spellen. De meeste ervan heb ik uit oude aantekeningen opgevist. Plus nog twee extra spellen waar ik zelf goede herinneringen aan bewaar, alleen al omdat ik ze in een en hetzelfde toernooi in handen kreeg. Zelfs in twee achtereenvolgende spellen!

Selecteer hier het spelnummer: 1, 2, 3, 4, of klik op de rode driehoekjes aan de zijkanten van het scherm. 
Spel 1    "Bols Tip"  Anno 1987
Z/allen V83
A74
987
B1032

B97
9
AHB1063
HV6 

A1052
HVB10652
5
7
H64
83
V42
A9854
Het bieden:
West: Noord: Oost: Zuid:
=
2

5
doublet
=
2

pas
a.p.
=
3

pas
1
4
5
Het spel is door Max Rebattu jr.  op 08-08-87 in "De Telegraaf" beschreven naar aanleiding van de 'Bridge Tip' van Ed Manfield. Lucas Bols had toen daarvoor weer een competitie uitgeschreven en die trok destijds veel aandacht; ook van Max Rebattu.
De tip van Ed Mansfield hield in: 
"Bedenk je tweemaal alvorens een vijfbod uit te nemen met een vijfbod. Het vijf-niveau behoort aan de tegenstanders."
In dit spel komt de West-speler met 100% vertrouwen in zijn tegenstander uit met  6: "Oost zal ongetwijfeld V hebben!". Dus: West komt onder zijn Aas uit! Oost wint de slag en mist in die eerste slag 3. Hij kent de ruitenlengte van zijn partner en ziet dus dat de leider slechts één ruitenkaart kan hebben.  6 kan dan niets anders betekenen dan dat Oost met schoppen terug moet komen..... De leider ziet zijn tweede verliesslag in klaveren en mag derhalve geen slag meer missen. Hij kan redeneren dat hij toch down zou gaan als  H mis zit en klein uit eigen hand spelen. Maar er is ook grote kans dat hij niet meteen in de derde slag al down wil gaan en het Aas speelt. In dit geval gokte de leider goed door zelf  2 te spelen. Desalniettemin kwam hij na dertien slagen er toch twee tekort, omdat noch de schoppen, noch de klaveren hoog werden. Bovendien bleek dat ook 5 niet gemaakt kon worden. Dat is dus een duur verlies.
De Bols-tip lijkt juist voor "Eau de Cologne-handjes" een goed advies.
Regelmatig worden bij mij 30 spellen met een "Eau de Cologne-handje" gezet op een speciale pagina. Klik  om naar die pagina te gaan. Wellicht zitten daar spellen bij waar deze 'tip' ook van toepassing is.

Spel 2    Venetiaans glas-helder
W/NZ -
AB1085
B1054
AVB6

8542
V74
AV873
7

HVB10973
H
9
H1054
A6
9632
H62
9832
Het bieden:
West: Noord: Oost: Zuid:
=
a.p.
= = 4
Dit spel komt uit José Le Dentu "Point de Vue, Images du Monde"en werd door André Boekhorst beschreven in "De Volkskrant" van 18-2-1989. Alle Zuid-spelers die dit spel tijdens de Olympiade in Venetië moesten spelen, hadden hetzelfde openingsbod en alle West-spelers zouden zijn uitgekomen met  7. Het zou een spel zijn waarmee te testen is of er door sterspelers wordt gespeeld of niet.
Zuid wint de uitkomst met  10 en speelt schoppen. Oost wint en welke Oost zal dan niet klaveren terugspelen voor een introever?
Een beetje bridger op de Oost-stoel voelt met zijn klompen aan dat West van een singleton is gestart. Zuid liet de uitkomst naar zich toe komen. Oost weet dan dat Zuid behalve  10 ook de Heer heeft. Tot hier is het tegenspel nog niet zo moeilijk.  De ster op de Oost-plaats geeft met een kleine klaveren die West zal gaan introeven, aan dat hij ruiten wil terugzien. West speelt dus in de derde slag  3. Hij weet dat hij op zijn maat kan vertrouwen en krijgt een tweede klaveren-introever. Dat is het tegenspel zoals het hoort.
Maar niet iedereen krijgt de kans om zo zijn kwaliteit te demonstreren. Wat te zeggen van de kwaliteit van de Zuidspeler die de uitkomst op tafel won,  A speelde en op de daarop volgende  B in de hand  9 weg deed? West kreeg nu slechts een introever en de leider maakte zijn contract. 
Spel 3    Luctor et non emergo
O/OW 1075
HV943
-
B10972

H
1086
1086
AHV854

AVB9842
B
B943
6
63
A752
AHV752
3
Het bieden:
West: Noord: Oost: Zuid:
=
5
pas
=
pas
5
1
5
doublet
4
pas
a.p.
U vindt dit spel terug in de annalen van het Staten Bank Toernooi 1989. Het is dan meteen duidelijk dat de wereldtop hier bezig is. Als er een "Eau-de-Cologne-handje" in het spel is, mag je verwachten dat de drie andere handen ook iets aparts zijn. En dan komt er geheid een wild biedverloop. Overbodig te zeggen dat West begint met een "inkijk-operatie":  A. Die lukt, maar veel werd hij niet veel wijzer van.
De volgende slag dan maar in de kleur van Oost: ruiten. Getroefd op tafel.  3 naar de Boer, meteen genomen door Oost, die een klein troefje op tafel legt. De "normale" beslissing is: duiken! Dat deed ook de topspeler op de Zuidplaats. Gevolg: een down. 
Hetzelfde toernooi, hetzelfde spel, hetzelfde biedverloop, dezelfde uitkomst en hetzelfde vervolg. Maar hier dook Oost, zodat Zuid de slag won en nog een ruiten op tafel kon troeven.  H volgde en nu dekte Oost wel, maar de leider kon troeven. Nog een ruiten getroefd en op  V kon de leider zijn laatste ruiten kwijt. De leider had geen troeven meer op tafel liggen en "moest" dus wel het troeftrekken beginnen met  A. En daar viel meteen de Heer onder! Het gedoubleerde contract werd met een overslag gemaakt. Triest slot: er zaten twee Nederlanders op de OW-plaatsen.
Spel 4    Het juiste slem gemist
Z/- H1082
3
A
AHB9754

V9
AHB874
H9653
-

AB653
9
V4
V10832
74
V10652
B10872
6
Het bieden:
West: Noord: Oost: Zuid:
=
4
pas
=
4SA
6
=
5
a.p.
2
pas
De opening betekende een vijfkaart schoppen en een vijfkaart in een van de lage kleuren en een zwakke hand. Met 4SA werd naar de tweede kleur van Zuid gevraagd. Het storende bod van Oost voorkwam dat die tweede kleur genoemd kon worden, waarop Noord het zekere voor het onzekere nam en het slem in schoppen bood.
Hoe moeten OW dat down spelen?
West startte met  4 en tot zijn verbazing wint Oost de slag met  V. Wat heeft dit te betekenen? Een blik werpen op de dummy en terugdenken aan het biedverloop brachten Oost op het goede spoor. Die tweede lange kleur van Zuid kan dan niet anders zijn geweest dan de klaverkleur. 
En die kleine harten kon geen andere betekenis hebben dan "Kom terug met klaveren!".
6 na leverde inderdaad de downslag op. 
Waarom bood Noord eigenlijk niet zelf 5 ? Mocht de andere kleur van Zuid ruiten zijn geweest, dan had hij dat wel gehoord en kon alsnog schoppen worden geboden. 
/body>tbody>