Project Apollo, trivia  

Uitspaken, anekdotes en andere opmerkelijke weetjes rond Project Apollo

"De Russen waren onze tegenstanders, en terwijl zij al een verkenner naar de maan lanceerden bliezen wij nog de ene na de andere raket op het platform op."

Gene Kranz, Mercury-, Gemini- en Apollo-vluchtleider
Vraag van een journalist aan Mercury en Apollo-astronaut Alan Shepard: "Wat ging er door je heen toen je daar boven op die raket op je lancering lag te wachten?"
Shepard: "Dat elk onderdeel van de raket van de goedkoopste leverancier komt".
In de beginjaren van de Amerikaanse ruimtevaart werden er in Houston vaak grappen gemaakt over de mogelijkheid dat een landende capsule een bergingsschip zou raken, aangezien deze altijd exact op de berekende landingsplek lagen te wachten.
Maar toen Apollo 8 op slechts 4500 meter van het schip in de oceaan plonste, werden de schepen bij de volgende vluchten 12 km van het landingsdoel gelegd.
"De mens is de beste computer die je aan boord van een ruimteschip kunt hebben.... en de enige die in massaproduktie kan worden genomen door ongeschoolde arbeidskrachten."

Wernher von Braun, ontwerper van de Saturnus V raket
De commando-module van het Apollo ruimteschip bevat 24 kilometer elektrische bedrading en 2,5 miljoen soldeerpunten.

Een official van de NASA werd midden in de nacht door een journalist uit bed gebeld om een reactie te vragen op de zojuist gelanceerde Yuri Gagarin.
Zijn antwoord: "Ben je niet goed wijs? Iedereen slaapt hier".
De krantenkop de volgende morgen luidde:

Sovjets brengen mens in de ruimte!
Woordvoerder zegt dat Amerika zit te slapen

Twee dagen later besloot Kennedy dat er een Amerikaan op de maan zou gaan landen.

Het starten van de motoren voor de lancering duurt 8,9 seconden. In deze tijd, dus voordat er ook maar een centimeter gevlogen is wordt 23 kubieke meter brandstof verbruikt.

De interstage is een ring die de verbinding vormt tussen de 1e en de 2e trap van een Saturnus V. Het Marshall Space Center in Huntsville heeft een overgebleven ring voorzien van een dak en er een museum in gevestigd.

Regelmatig verschijnen er foto's in kranten en tijdschtiften met als bijschrift: "Neil Armstong op de maan". Dit is meestal onzin. Omdat hij bijna steeds zelf de camera bediende zijn er zijn maar 2 foto's waar Armstrong toevallig op te zien is.
Eén foto, genomen door Aldrin, van de Amerikaanse vlag en één als fotograaf, in de weerspiegeling van Aldrins vizier. Niemand bij de NASA was op het idee gekomen om het maken van een officiéle foto in het vluchtplan te zetten.
Jim Lovell, Fred Haise en Jack Swigert, de bemanning van Apollo 13 landden door de ontploffing aan boord dan wel niet op de maan maar ze zijn wel recordhouder als de mensen die het verst van de aarde verwijderd zijn geweest. Op 13 april 1970 waren ze 401.056 km van huis.
Tijdens de zes Apollo-missies werden 2196 maanstenen verzameld, met een totaalgewicht van 382 kg.
Hiervan is ca. 100 kg verdeeld in 100.000 nauwkeurig gedocumenteerde stukjes, bedoeld voor wetenschappelijk gebruik. De rest is nog ongeopend.
De eerste stap op de maan van Neil Armstrong op 21 juli 1969 was met zijn linkervoet.

De produktie van Saturnus V raketten werd stopgezet omdat de NASA verwachtte dat de kosten om een kilogram lading in de ruimte te brengen met de Spaceshuttle 3 maal zo laag zouden zijn, en een Shuttle na 2 weken alweer startklaar kon zijn. De moderne techniek zou ook de veiligheid vergroten.
In de praktijk bleek de Shuttle per kilogram 15 maal zo duur en was het 6 maanden werk om hem weer startklaar te maken. De fragiliteit van de Shuttle heeft het leven gekost aan 14 astronauten.
Het succes-percentage van de Saturnus V lanceringen was 13 uit 13: 100%


Home | Site map | Contact