Visolie
Start Postnatale Depressie Kraambed Psychose Prenatale Depressie PMS Visolie Eileen Engels Begeleiding Referenties Links

 

Visolie Inleiding

In visolie zitten de essentiŽle omega-3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) welke van belang zijn voor het aanmaken en vernieuwen van cellen en voor de gezondheid van cellen in het algemeen. Een gebrek aan essentiŽle vetzuren heeft een weerslag op het gehele lichaam: op de botten, op het bloed, op de organen, op de huid en het haar en op de hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat een tekort aan EPA en DHA het immuunsysteem kan verzwakken, de vaardigheden om dingen te leren, te onthouden en om zich te concentreren kan verminderen en de mentale gezondheid in het algemeen in gevaar kan brengen. EPA en DHA komen in de westerse voeding bijna niet voor en dus is het een goed alternatief om een visolie-supplement te gebruiken met een hoge concentratie omega-3-vetzuren.

Wat betreft het effect van visolie bij postnatale depressie, PMS-, en overgangsklachten is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. In het kort:

Visolie bij postnatale depressie (preventief)

DHA is essentieel voor de normale ontwikkeling van de hersenen van het ongeboren kind en dan met name gedurende het derde trimester van de zwangerschap, wanneer de omvang van de hersenen verdrievoudigd. Als de moeder te weinig DHA via haar voeding binnenkrijgt, haalt de foetus de DHA uit haar hersenen. Zo ontstaat er een tekort aan DHA in het brein van de moeder, wat weer kan leiden tot een postnatale depressie.

Een zwangere vrouw verliest de helft van haar eigen voorraad DHA aan haar kind en het duurt tot minstens 26 weken na de bevalling voordat deze voorraad weer is aangevuld

Een laag DHA-gehalte kort na de bevalling, een trage normalisatie van de eigen voorraad DHA en een laag DHA-gehalte in de moedermelk correleren met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een postnatale depressie bij de jonge moeder.

Het ontstaan van depressieve symptomen in het tweede trimester van de zwangerschap valt opvallend samen met de beginnende DHA-reductie van de vrouw en is meestal de voorbode van een postnatale depressie. Een suppletie met DHA moet daarom minstens vanaf het tweede trimester van de zwangerschap gestart worden.  

Visolie bij PMS en overgangsklachten

De omega-3-vetzuren en dan vooral EPA kunnen helpen bij PMS en overgangsklachten. De klachten waar visolie iets voor zou kunnen betekenen zijn onder andere stemmingwisselingen, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid, gewrichtsklachten, vermoeidheid, migraine en hartkloppingen. Ook zorgt visolie voor gezond haar en sterke nagels (u zult merken dat door visolie uw haar en nagels ook sneller groeien). Hoe gaat het in z'n werk? EPA zorgt ervoor dat de prikkeloverdracht in de hersenen beter verloopt zodat stemmingsschommelingen en opvliegers minder voorkomen of in ieder geval minder hevig zijn en zodat men zich beter kan concentreren. Ook heeft EPA een anti-depressieve werking. Uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat meer dan de helft van de depressieve mensen een tekort heeft aan EPA. Ook is er een verband tussen het chronisch vermoeidheidssyndroom en een tekort aan EPA. EPA heeft ook een ontstekingsremmende werking. Hierdoor kan EPA ook helpen bij gewrichtsklachten, welke meestal het gevolg zijn van een ontsteking.

 

 

 

horizontal rule

W3Counter