Rode linzensoep



Wie kent er niet het verhaal van Ezau en de linzensoep, met rode linzen, dezelfde kleur als zijn haar. Het verhaal (Genesis 25 vers 27 tot 34) volgt hier. 

Toen de jongens opgroeiden, werd Esau een man, ervaren in de jacht, een man van het veld, maar Jakob was een huiselijk man, die in tenten woonde. En Isaak had Esau lief, want wildbraad was naar zijn smaak; maar Rebekka had Jakob lief. Eens had Jakob een gerecht gekookt, en Esau kwam vermoeid van het veld. Toen zeide Esau tot Jakob: Laat mij toch slokken van dat rode, dat rode daar, want ik ben moe. Daarom gaf men hem de naam Edom. Maar Jakob zeide: Verkoop mij dan eerst uw eerstgeboorterecht. En Esau zeide: Zie, ik ga toch sterven; waartoe dient mij dan het eerstgeboorterecht? Daarop zeide Jakob: Zweer mij eerst. En hij zwoer hem. Zo verkocht hij aan Jakob zijn eerstgeboorterecht. Toen gaf Jakob aan Esau brood en het linzengerecht; hij at en dronk, stond op en ging heen. Zo verachtte Esau het eerstgeboorterecht.

Van linzensoep bestaan vele recepten, als voorgerecht en als maaltijdsoep. De hoeveelheden zijn afgestemd op een maaltijdsoep voor drie personen. Wanneer u de soep als voorgerecht opdient, zijn deze hoeveelheden voldoende voor 6 personen. 


IngrediŽnten
1 ui
1 el olijfolie
0,5 tl komijnpoeder
0,5 tl korianderpoeder
2 teentjes knoflook
1 liter runder- of groentebouillon
250 gram linzen, rode of oranje
250 gram spinazie
Zout naar smaak



Bereidingswijze:
{1} Fruit in een ruime pan de gesnipperde ui met de komijn en de
koriander in de olijfolie. Laat op het laatst de fijngehakte
knoflookteentjes even meebakken.
{2} Voeg de linzen en de bouillon toe. Breng de soep onder
voortdurend roeren aan de kook. Laat het geheel 25 tot 35 minuten
zachtjes koken tot de linzen zacht zijn.
{3} Voeg 5 tot 10 minuten voor het opdienen de spinazie toe.
{4} Voeg zout naar smaak toe.



Tip:
{1} Serveren met matzes of met stokbrood
{2} Gebruik altijd groentebouillon wanneer u deze soep als vegetarisch
gerecht maakt. Serveer in dat geval met volkorenbrood.



Variaties:
{1} Vervang de spinazie door preiringen en halve courgette in stukjes
roergebakken
{2} Vervang het korianderpoeder door een paar takjes verse
koriander voor een krachtiger smaak

 

Terug