Soep met matze-balletjes
Matze is brood gebakken van ongezuurd deeg. Het wordt door Joden gegeten op Pascha (Paasfeest), ter herinnering aan de bevrijding uit Egypte. Toen moest men met haast vertrekken, zodat er geen tijd was om het deeg te laten doorzuren (gisten).
Hier volgt het bijbelgedeelte (Exodus 12 vers 1 tot 20) waarin de instelling van het Pascha vermeld wordt.
En de HERE zeide tot Mozes en tot Aaron in het land Egypte: Deze maand zal u het begin der maanden zijn; zij zal u de eerste der maanden van het jaar zijn. Spreekt tot de gehele vergadering van Israel als volgt: op de tiende van deze maand zal ieder voor zich een stuk kleinvee nemen, familiesgewijs, een stuk kleinvee per gezin. Maar indien een gezin te klein is voor een stuk kleinvee, dan zullen hij en de naaste buurman van zijn gezin er een nemen, naar het aantal personen; gij zult bij het stuk kleinvee rekenen met ieders behoefte. Een gaaf, mannelijk, eenjarig stuk kleinvee moet gij nemen; gij kunt dit nemen van de schapen of van de geiten. En gij zult het bewaren tot de veertiende dag van deze maand; dan zal de gehele vergadering der gemeente van Israel het slachten in de avondschemering. Vervolgens zal men van het bloed nemen en dit strijken aan de beide deurposten en de bovendorpel, aan die huizen, waarin men het eet. Het vlees zullen zij dezelfde nacht eten; zij zullen het eten op het vuur gebraden, met ongezuurde broden, benevens bittere kruiden. Rauw of gaar gekookt in water zult gij het niet eten; slechts op het vuur gebraden met kop, schenkels en ingewanden. Gij zult daarvan niets overlaten tot de morgen; wat ervan overblijft tot de morgen, dat zult gij met vuur verbranden. En aldus zult gij het eten: uw lendenen omgord, uw schoenen aan uw voeten en uw staf in uw hand; overhaast zult gij het eten ; het is een Pascha voor de HERE. Want Ik zal in deze nacht het land Egypte doortrekken en alle eerstgeborenen, zowel van mens als dier, in het land Egypte slaan en aan alle goden van Egypte zal Ik gerichten oefenen, Ik, de HERE. En het bloed zal u dienen als een teken aan de huizen, waar gij zijt, en wanneer Ik het bloed zie, dan ga Ik u voorbij . Aldus zal er geen verdervende plaag onder u zijn, wanneer Ik het land Egypte sla. En deze dag zal u een gedenkdag zijn, gij zult hem vieren als een feest voor de HERE; in uw geslachten zult gij hem als een altoosdurende inzetting vieren. Zeven dagen zult gij ongezuurde broden eten; dadelijk op de eerste dag zult gij het zuurdeeg uit uw huizen verwijderen, want ieder die iets gezuurds eet, van de eerste tot de zevende dag, zo iemand zal uit Israel worden uitgeroeid. Zowel op de eerste als op de zevende dag zult gij een heilige samenkomst hebben; generlei arbeid zal daarop verricht worden; slechts wat door ieder gegeten wordt, alleen dat mag door u bereid worden. Onderhoudt dan [het feest der] ongezuurde broden, want op deze zelfde dag leid Ik uw legerscharen uit het land Egypte. Daarom moet gij deze dag onderhouden in uw geslachten als een altoosdurende inzetting. In de eerste [maand], op de veertiende dag der maand, des avonds, zult gij ongezuurde broden eten, tot aan de eenentwintigste dag der maand, des avonds. Zeven dagen zal er geen zuurdeeg in uw huizen gevonden worden, want ieder, die iets gezuurds eet, zo iemand zal uit de vergadering van Israel worden uitgeroeid, hetzij hij een vreemdeling, hetzij hij in het land geboren is. Niets wat gezuurd is, zult gij eten; gij zult in al uw woonplaatsen ongezuurde broden eten.
Ingrediënten voor 8 porties:
2,5 pond hele kip
2 uien
3 wortels
2 stengels bleekselderij
1 kopje verse dille
Zout naar smaak
2 el plantaardige olie
2 eieren
0,5 kopje ongezuurd meel
1 tl zout
0,25 kopje groentebouillon
Bereidingswijze:
{1} Maak de kip schoon zoals u gewend bent. Bewaar het vet en de huid voor de kaantjes. Snij de schoongemaakte kip in kwarten. Doe het vlees in een grote pan met de gesneden uien en doe er 4 liter water bij, breng het aan de kook, verlaag het vuur en laat het 2 uur pruttelen.
{2} Snijd de wortels en de bleekselderij in stukjes. Voeg dit toe aan de soep en laat de soep nog een uur pruttelen. Breng de soep op smaak met zout.
{3} Haal de stukken kip uit de pan en zet ze aan de kant. Bedek de kip en houd het op kamertemperatuur. U kunt de stukken kip gebruiken voor iets anders of in kleine stukken snijden voor de soep.
{4} Snijd de huid en het vet in dobbelsteentjes. Bak ze in een anti-aanbakpan. Als de kaantjes knapperig en bruin zijn, uit de pan halen en op een snijplank leggen. Laat ze afkoelen en uitlekken. Snipper de kaantjes fijn.
{5} Het maken van de matze-balletjes: Voeg de olie en de losgeklopte eieren bij elkaar. Doe dit ook met het ongezuurde meel en zout. Voeg de 2 mengsels bij elkaar en roer het geheel goed door.
{6} Voeg bij het deegmengsel 4,5 eetlepel water of soep, roer dit door totdat het mengsel egaal is. Roer de gesnipperde kaantjes erdoor. Dek de schaal af en zet hem in de koelkast gedurende 20 minuten.
{7} Haal de schaal uit de koelkast en draai kleine balletjes.
{8} Breng de soep weer aan de kook, verlaag het vuur en gooi de balletjes erin. Voeg de dille toe. Indien gewenst kunt u nu de stukjes kip toevoegen. Doe de deksel op de pan en laat het geheel 30 tot 40 minuten koken. Haal de deksel niet van de pan af terwijl het nog aan het koken is!
Tip: Lekker met matzes of met een kaas-uien brood.