GROENTESOEP MET GEZOUTEN VIS

 

Gedroogde, gezouten vis was in de oudheid een belangrijk product, dat goed bewaard kon worden. Je kunt er makkelijk een heerlijke bouillon van trekken.

Hier volgt een bijbeltekst (Johannes 6 vers 1 tot 14) waarin sprake is van het eten van vis.

 

Daarna vertrok Jezus naar de overzijde van de zee van Tiberias in Galilea . En Hem volgde een grote schare, omdat zij de tekenen zagen, die Hij aan zieken verrichtte. En Jezus ging de berg op en zat daar neder met zijn discipelen. En het Pascha, het feest der Joden, was nabij. Toen Jezus dan de ogen opsloeg en zag, dat een grote schare tot Hem kwam, zeide Hij tot Filippus : Waar zullen wij broden kopen, dat dezen kunnen eten. Maar dit zeide Hij om hem op de proef te stellen, want Hij wist zelf, wat Hij doen zou. Filippus antwoordde Hem: Tweehonderd schellingen brood is voor dezen niet genoeg, als ieder een kleine hoeveelheid zal krijgen. Een van zijn discipelen, Andreas, de broeder van Simon Petrus, zeide tot Hem : Hier is een jongen, die vijf gerstebroden en twee vissen heeft ; maar wat betekent dit voor zovelen? Jezus zeide: Laat de mensen gaan zitten. Nu was er veel gras op die plaats. De mannen gingen dus zitten, ten getale van omstreeks vijfduizend. Jezus dan nam de broden, dankte en verdeelde ze onder hen, die daar zaten , evenzo van de vissen, zoveel zij wensten. En toen zij verzadigd waren, zeide Hij tot zijn discipelen: Verzamelt de overgebleven brokken, opdat niets verloren ga. Zij verzamelden die dus en vulden twaalf korven met brokken van de vijf gerstebroden, die overgeschoten waren , nadat men gegeten had. Toen dan de mensen zagen, welk teken Hij verricht had, zeiden zij: Deze is waarlijk de profeet, die in de wereld komen zou.

 

Ingredienten:

2.1/2 liter kokend water
250 gram gedroogde gezouten vis
2 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook uit de pers
3 eetlepels gedroogde kruiden (tijm, mosterdzaad, munt,peper, komijn, koriander, laurierblad)
250 gram gesnipperde ui
250 gram in plakjes gesneden koolraap
250 gram doperwten
250 gram geschaafde kool
125 gram in plakjes gesneden wortel
125 gram bulghur-tarwe

Bereiding:

Giet 600 ml kokend water over de gedroogde vis en laat dit 15 minuten staan, tot de vis zacht is. Giet het water af en spoel de vis af onder stromend water. Breek of snijd de vis in kleine stukjes en verwijder de graten.
Verhit in een soeppan de olijfolie en voeg de vis en de ui toe. Bak alles onder voortdurend roeren bruin.
Voeg knoflook en kruiden toe en laat die al roerend even meewarmen. Voeg de groenten toe en schep die een paar keer om in de hete olie. Voeg de bulghur-tarwe toe en de resterende 2 liter kokend water.
Laat het geheel met het deksel op de pan ongeveer 20 minuten zachtjes koken, tot de groenten beetgaar zijn.

 

Terug