Soep van de Zeven Smarten

 

Oorspronkelijk recept uit de tijd van de Bijbel. Een bijbelse kruidensoep, waarin zeven bittere kruiden werden verwerkt, die symbolisch zijn voor de zeven smarten van de Heilige Maagd Maria (de moeder van Jezus). Op de zesde vrijdag van de Vasten werd het Maal van de Zeven Smarten gegeten.

De zeven smarten van Maria

Eerste smart: De voorzegging van Simeon. (Lukas 2 : 25-37)  De voorspellingen over Jezus die Simeon uitsprak in aanwezigheid van Jozef en Maria.

Tweede smart: De vlucht naar Egypte. (MattheŁs 2 : 1-18)  Jozef en Maria moesten met het kindje Jezus vluchten omdat koning Herodes dreigde het te doden.

Derde smart: Jezus verloren. (Lukas 2 : 41-52) Op de terugweg van het paasfeest in Jeruzalem waren Jozef en Maria Jezus kwijt.

Vierde smart: Maria ontmoet Jezus op de lijdensweg. (Lukas 23 : 26-31)

Vijfde smart: Maria staat onder Jezus' kruis. (Johannes 19 : 25-27)

Zesde smart: Maria omhelst Jezus' dode lichaam. (Lukas 23 : 50-56)

Zevende smart: Jezus wordt begraven. (MattheŁs 27 : 57-61)

 

IngrediŽnten:

125 gram raapstelen, 1 bosje peterselie, 1 bosje mosterdblad, 1 bosje spinazie of zuring, 1 struikje witlof, knoflook, zout, peper, 1 bosje koriander, 1 eetlepel azijn, 2 grote uien, 70 ml olijfolie, 50 gram volkoren tarwemeel

Bereiding:

Verhit in een soeppan de olie en voeg er beetje bij beetje, onder voortdurend roeren, het meel aan toe, tot het mengsel donkerbruin gekleurd is. Voeg uien en knoflook toe. Laat alles onder voortdurend roeren op zacht vuur pruttelen tot de ui zacht en bruin is. Was en snij de kruiden en groenten. Doe ze in de soeppan en voeg het vocht toe. De groenten moeten geheel onder water staan. Voeg het zout toe en laat alles minstens 30 minuten zachtjes koken. Proef de soep en voeg desgewenst meer zout en de eventuele azijn toe. De exacte kooktijd hangt af van de persoonlijke smaak. Deze sterk smakende groenten worden meestal het liefste lang meegekookt. Een kooktijd van ca. 70 minuten is het maximum. Garneer de soep met croutons.

 

Terug