Cordyline indivisa

 

Uit de familie van agaven komt de Cordyline. De besproken planten zijn inheems in Australië en Nieuw-Zeeland.

Cordyline indivisa

Cordyline indivisa (mountain cabbage tree; broad-leaved cabbage tree) is één van de mooiste Cordyline soorten. Hij is afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Daar groeit hij graag op licht beschaduwde plaatsen en kan dan tot 8 meter hoog worden.

In de Nederlandse tuin zal deze hoogte niet gehaald worden. Maar ook een kleiner exemplaar is zeker indrukwekkend nog voordat hij een stam heeft gevormd.

Moeilijk en verwarrend

Het is een moeilijke plant om te kweken en waarschijnlijk daarom zeer moeilijk te verkrijgen. En dan wordt hij vaak aangeprezen terwijl het niet om Cordyline indivisa gaat! Hij verschilt vooral van Cordyline australis (meestal is de naamsverwisseling met deze), door zijn veel bredere bladeren die ook een duidelijke oranje middennerf (er lopen daarnaast meerdere parallelnerven over het blad) hebben.

Verzorging

De Cordyline indivisa houdt van een goed doorlatende doch vochtvasthoudende diepbewerkte grond (bladaarde). Gelijkend op bosgrond. Hij moet verder in de schaduw of half-schaduw worden geplant. Hij heeft veel ruimte nodig. En in de winter is bescherming nodig als de temperatuur onder de -8 komt. Misschien is nog meer vorst niet echt schadelijk en daarmee is hij "winterharder" dan de literatuur aangeeft. De bescherming moet bestaan uit een laag bladeren aan de voet van de plant en het blad moet (tijdelijk) opgebonden worden en plaats er een rietmat omheen. Een logische plaatsing is onder bomen en dat geeft al veel bescherming.

Combineren in de schaduw

Prachtige effecten kunnen gemaakt worden met boomvarens. Er is wel lef voor nodig en verder zijn deze planten zeer prijzig!

Cordyline indivisa met boomvaren (Trebah)

Zaaitip:

Maak alleen gebruik van vers zaad (ze kiemen binnen korte tijd)! Het zaaimedium moet open zijn en een goede drainage hebben. Ze kunnen beter tegen droogte dan nattigheid. De frisse lucht moet volop langs de jonge plantjes kunnen. Laat de planten in de zaaibak staan tot het tweede seizoen, dan pas uitplanten en wel in het voorjaar!

terug