Tip(s): Serveren
met soepstengels. |
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 bosje lente-uitjes
- 1 dl droge witte wijn
- 2 kruidenbouillontabletten
- 1 teentje knoflook
- 2 zakjes waterkers à 75 g
- 50 g koude roomboter
- 100 g gerookte zalm (vacuüm verpakt)
- 1¼ dl slagroom
- zout, peper
- keukenmachine
Bereiding:
De lente-uitjes schoonmaken. De uitjes en het groen
afzonderlijk fijnsnijden en tot gebruik apart bewaren. In een pan de wijn, het wit van de
lente-uitjes en één bouillontablet al roerende aan de kook brengen. De knoflook pellen
en erboven uitpersen. Het geheel ± 5 minuten (zonder deksel op de pan) zachtjes laten
koken, ¾ deel van de waterkers toevoegen en al omscheppende in ± 2 minuten laten
slinken. Van het vuur af het waterkersmengsel iets laten afkoelen.
Intussen de rest van de waterkers fijnsnijden. De zalm in dunne reepjes snijden.
In een kom de room dik vloeibaar kloppen.
In de keukenmachine of een mengbeker het waterkersmengsel pureren en het mengsel
vervolgens in de pan terugdoen. Ongeveer ¾ l water en het andere bouillontablet toevoegen
aan het waterkersmengsel. Al roerende opnieuw zachtjes aan de kook brengen en op smaak
brengen met zout en peper.
Van het vuur af met een garde één voor één stukjes boter door de soep kloppen.
De pan weer terug op het vuur zetten (niet meer laten koken), de rest van de waterkers en
het groen van de lente-uitjes door de soep roeren, dit ± ½ minuut meeverwarmen en de
soep dan over vier koppen of borden verdelen.
In het midden van de soep de slagroom scheppen en daarop de reepjes gerookte zalm leggen. |