Lamsschouder met provençaalse kruiden

 

Tip(s):

Voor het voorsnijden neemt u het bot vast en snijdt schuinsgewijs dikke plakken van de schouder.

Als garnituur zijn witte boontjes heel erg lekker, of mooie grote witte pronkbonen. Maar ook sperziebonen of dunne Franse boontjes passen erbij. En denk eens aan spruitjes, groene kool of broccoli, of in de oven gesmoorde tomaten, bestrooid met fijngehakte knoflook en peterselie.

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 1 lamsschouder met been van ± 1 kg
  • zout, grofgemalen peper
  • 100 g boter
  • enkele teentjes knoflook
  • tijm
  • rozemarijn
  • basilicum
  • bouillon

 

Bereiding:

De lamsschouder is een plat stuk vlees, waaruit een stuk bot steekt (de voorpoot). Dit moet er vooral in blijven, het bot geeft juist een extra volle smaak.
Maak met een scherp mesje enkele inkepingen in het vlees en steek er een in de lengte gehalveerd knoflookteentje in. De hoeveelheid wordt aan eigen smaak overgelaten.
Wrijf dan het vlees in met zout, grofgemalen peper en de gedroogde kruiden. Braad het stuk vlees in de braadpan in hete boter snel aan alle kanten aan. Leg het dan in de braadslede met de braadboter.
Omwikkel het bot met aluminiumfolie en laat de schouder in een goed voorverwarmde, maar vooral niet te hete oven zachtjes gaar sudderen.
Bedruip het vlees van tijd tot tijd. Reken op ± 1½ uur. Neem het vlees dan uit de braadslede, giet er wat van het vet af en maak de jus af met een neutrale bouillon die u klaar hebt staan.


backhome.gif (1584 bytes)