Gevulde kalkoen

 

Tip(s):

Het vullen van de kalkoen kan ook één dag van tevoren gedaan worden. De gevulde kalkoen dan tot gebruik afgedekt in de koelkast bewaren en deze voor het bakken 2 uur op kamertemperatuur laten komen.

Lekker moet bloemkoolroosjes in kaassaus, cranberrycompote en aardappels uit de oven.

Ingrediënten voor 8 personen:
  • 1 stevige appel (Elstar, Jonagold)
  • 2 bosuitjes
  • 100 g pecannoten
  • 1 bakje verse basilicum
  • ± 200 g saucijsjes
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 kalkoen à ± 3 kg
  • 1 eetlepel milde currypasta
  • 100 g zachte boter of margarine
  • 100 g ontbijtspek
  • cocktailprikkers

 

Bereiding:

De oven voorverwarmen op 175° C of gasovenstand 3.
De appel schillen en in stukjes snijden. De bosuitjes schoonmaken en in dunne ringetjes snijden. De pecannoten grof hakken. De basilicum fijnhakken. Het vel van de saucijsjes openknippen en het saucijzenvlees in een kom doen. De appel, bosui, pecannoten en basilicum door het vlees mengen en zout en peper naar smaak toevoegen.
De buikholte van de kalkoen bestrooien met zout en peper en vullen met het vleesmengsel. De opening dichtsteken met cocktalprikkers.
Twee stukken aluminiumfolie van ± 50 cm kruislings over elkaar in een braadslede leggen. De currypasta door de boter roeren en de kalkoen rondom, en vooral ook in kieren tussen poten, royaal bestrijken met het botermengsel. De kalkoen met de borst naar boven in het midden van de aluminiumfolie leggen en beleggen met plakjes spek.
De folie rond de kalkoen omhoog vouwen en losjes dichtvouwen, er moet ruimte tussen kalkoen en folie zijn. De braadslede in de oven schuiven en de kalkoen ± 2½ uur braden.
De aluminiumfolie openvouwen en de plakjes spek wegnemen. De oven op 200°C of gasovenstand 4 zetten en de kalkoen in nog 20 à 30 minuten knapperig bruin braden. Regelmatig bedruipen met braadvet.


backhome.gif (1584 bytes)