Asperges met ham en eieren

 

Tip(s):

Dit gerecht serveren met gekookte (nieuwe) krielaardappeltjes.

Asperges kunnen na aankoop het beste in een vochtige theedoek worden gewikkeld en in de groentela van de koelkast worden bewaard. Voor ze worden geschild kunnen ze beter een uurtje in ijskoud water worden gelegd. Met een klontje boter in het kookvocht komen de asperges mals en glanzend op het bord.

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 2 kg asperges van dezelfde dikte
  • zout
  • 1 theelepel suiker
  • 8 eieren
  • 200 g gesneden achterham
  • 4 takjes peterselie
  • 150 g roomboter
  • nootmuskaat

 

Bereiding:

Met een dunschiller de asperges vanaf de kop naar beneden schillen.
De houtachtige uiteinden (± 2 cm) eraf snijden. De asperges in bosjes van 6 à 8 stuks naar één kant leggen en de bosjes met touwtjes aan de onder- en bovenkant bij elkaar binden. Tot gebruik de asperges onder water bewaren.
In een wijde pan ruim water met zout en suiker aan de kook brengen.
De bosjes asperges erin leggen en in ± 25 minuten gaar koken.
Intussen de eieren in ± 10 minuten hard koken. De plakjes ham (eventueel halveren en) oprollen. De eieren onder koud water laten schrikken, pellen en halveren.
In een kopje de peterselie fijnknippen. In een pannetje de boter op zacht vuur laten smelten. De asperges met een schuimspaan uit de pan nemen en op een schone theedoek leggen. De touwtjes doorknippen en de asperges met de kopjes naar één kant op een schaal leggen. Garneren met peterselie.
De hamrolletjes en eierhelften erbij leggen. De gesmolten boter en nootmuskaat apart erbij geven.


backhome.gif (1584 bytes)