Zuurkool met gestoomde zalm in rieslingsaus

 

Tip(s):

In plaats van een stoommandje kan ook gebruik gemaakt worden van een metalen vergiet.

Ingrediënten voor 2 personen:
  • 30 g boter of margarine
  • 250 g wijnzuurkool
  • 3 dl riesling
  • 2 zalmfilets à 225 g
  • zeezout
  • (versgemalen) peper
  • 125 ml crème fraîche
  • 10 sprietjes bieslook
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • stoompan
  • 2 porties aardappelpuree

 

Bereiding:

In het onderste deel van de stoompan de boter smelten. De zuurkool erin leggen, met twee vorken lostrekken en door de boter scheppen.
De riesling (2 eetlepels achterhouden) erop schenken en aan de kook brengen. Dit afgedekt ± 5 minuten zacht laten koken.
De zalmfilets bestrooien met zout en peper en in het stoommandje leggen. Het mandje boven de zuurkool hangen (de zalm mag het kookvocht niet raken) en de zalm afgedekt in ± 4 minuten bijna gaar stomen. Met een schuimspaan de zuurkool uit het vocht scheppen en over twee borden verdelen. Op elk bord een zalmfilet leggen en de borden afdekken met aluminiumfolie.
Op hoog vuur het stoomvocht inkoken tot ± 1 dl. De crème fraîche erdoor roeren en de bieslook erboven fijnknippen. De achtergehouden riesling erdoor roeren en de saus op smaak brengen met zout, peper en honing. De saus over de zalm en deels over de zuurkool schenken.
Serveren met aardappelpuree.


backhome.gif (1584 bytes)