Tip(s): Maak
alle gebruiks- voorwerpen absoluut vetvrij.
Laat de eerste 20 minuten van de bereidingstijd de
ovendeur gesloten.
Probeer in plaats van rabarber ook eens aardbeien of
perziken. Kook deze vruchten niet eerst, maar pureer ze direct. |
Ingrediënten voor 6 à 8 stuks:
- 500 g rabarber, geschild en in kleine stukjes
- 200 g fijne tafelsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje gemalen nootmuskaat
- 40 g boter
- 40 g bloem
- 3½ dl volle melk
- 4 grote eieren, gescheiden
- zout
- poedersuiker
- 1 dl slagroom
- 5 eetlepels advocaat
Bereiding:
De rabarber met 100 g tafelsuiker, de vanillesuiker,
nootmuskaat en 2 à 3 eetlepels water op een zacht vuur ± 20 minuten laten koken tot de
rabarber zacht is en het vocht voor een groot deel verdampt is. De rabarber pureren.
De oven voorverwarmen op 180°C. De boter smelten, de bloem in één keer toevoegen en al
roerende ± 2 minuten zachtjes meebakken, niet laten kleuren.
Van het vuur af 100 g tafelsuiker, de rabarberpuree en de melk erdoor roeren tot een glad
mengsel. De eidooiers één voor één erdoor roeren. De eiwitten stijfkloppen met een
snufje zout en voorzichtig door het dooiermengsel spatelen (niet roeren!). Het
soufflémengsel in de vormpjes schenken (vormpjes voor niet meer dan ¾ deel vullen) en de
souffléetjes in het midden van de oven ± 25 minuten bakken. De slagroom lobbig kloppen
en de advocaat erdoor roeren. De souffléetjes uit de oven met poedersuiker bestrooien en
direct serveren met de advocaatroom. |