Petit fours

 

Tip(s): Ingrediënten:
  • 8 eieren
  • 100 g basterdsuiker
  • wat zout
  • 125 g bloem
  • 25 g maïzena
  • 2 eierdooiers
  • 180 g suiker
  • 250 g zachte boter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 400 g marsepein
  • 500 g poedersuiker
  • garnering

 

Bereiding:

Vet een ovenplaat goed in met boter en bestuif hem met bloem. Breek 5 eieren in een schaal en voeg de basterdsuiker en wat zout toe.
Plaats de schaal boven een pan met heet water en klop met een mixer minstens 10 minuten tot het mengsel wit is en begint te binden.
Zeef de bloem en de maïzena boven de schaal en schep dit zo luchtig mogelijk door het beslag.
Schep het beslag op het bakblik en strijk het glad met een mes. Bak de bodem in 10 à 15 minuten gaar en goudbruin in een voorverwarmde oven (180°C).
Klop de rest van de eieren en de eierdooiers enkele minuten tot ze romig worden. Voeg de suiker toe en plaats de kom boven een pan heet water.
Blijf kloppen tot de eieren beginnen te binden. Blijf de vla regelmatig doorkloppen terwijl hij afkoelt.
Klop nu de zachte boter in een andere schaal tot hij wit en romig is (minstens 10 minuten). Klop er de vanillesuiker door en de afgekoelde eiervla.
Laat de crème afkoelen en opstijven in de koelkast. Besmeer de afgekoelde biscuitbodem met de crème.
Bestuif het aanrecht of een grote plank met bloem of poedersuiker. Rol de marsepein uit tot een dunne lap.
Leg de marsepein voorzichtig op de laag van crème au beurre. Druk het voorzichtig iets aan en snijd de plak in blokjes van 2 x 2 cm.
Roer de poedersuiker met 6 eetlepels water tot een papje. Verdeel deze glazuur eventueel in porties en geef ze een kleurtje met cacao of levensmiddelenkleurstof.
Leg de blokjes iets van elkaar op een rooster en schenk de glazuur over de blokjes.
Druk in de nog vloeibare glazuur garneringen, zoals hazelnoten, amandelen, gehalveerde pistachenoten, mokkaboontjes, suikerbloemetjes of geconfijte vruchtjes.
Laat de glazuur hard worden en werk de petit fours verder af. Dit kan bijvoorbeeld met een toef overgebleven crème au beurre.
U kunt ook met een garneerzakje dat u maakt van een vierkant stukje bakpapier, dunne lijntjes spuiten van een andere kleur glazuur of gesmolten chocolade.
Of maak roosjes van marsepein die u kleurt met een druppeltje rode en groene levensmiddelenkleurstof.
Laat de petit fours tot slot goed koud worden in de koelkast.


backhome.gif (1584 bytes)