Schuimtaart met vanilleroom en aardbeien

 

Tip(s): Ingrediënten:
  • 6 eiwitten
  • 750 g suiker
  • 1¾ dl water
  • 150 g gemalen amandelen
  • 15 g maïzena
  • 3½ dl melk
  • 1 vanillestokje
  • 4 eierdooiers
  • 100 g suiker
  • 30 g bloem
  • 250 g aardbeien
  • bakpapier

 

Bereiding:

De eiwitten in een (roestvrijstalen) mengkom stijfkloppen en op het laatst, lepel voor lepel, 150 g suiker erdoor scheppen. De rest van de suiker met het water ± 10 minuten koken, tot het echt stroperig, maar nog wel helder van kleur is. Het is dan 96° Reaumur op de suikerthermometer. De hete stroop straalsgewijs schenkend bij de eiwitten kloppen. Het wordt een taai schuim, zoals van negerzoenen.
De gemalen amandelen erdoor spatelen.
Het schuim in een spuitzak met een glad mondje scheppen. Drie springvormen van 18 cm met bakpapier bekleden en de bodems al spuitend spiraalgewijs opvullen met het schuim. De vormen in een lauwe oven van 125°C zetten en hierin de schuimbodems 2 uur bakken, tot een grilleerpen in het schuim gestoken er nét droog uitkomt, het schuim mag van binnen nog een beetje nat zijn. De bodems op een rooster keren en laten uitdampen.
Voor de vulling de melk met het opengesneden vanillestokje 15 minuten trekken. Het vanillemerg uit het stokje schrapen en bij de melk roeren.
De eierdooiers met de suiker dik en lichtgeel kloppen en de bloem er in gedeelten bijroeren. De warme melk in een dun straaltje bij de dooiers roeren, terug in de pan schenken en al roerend op laag vuur laten binden en daarna af laten koelen.
De slagroom stijfkloppen en de aardbeien wassen en ze in plakjes snijden.
Twee schuimlagen dik met crème bestrijken en op elkaar leggen.
De derde laag erop leggen en deze ruw bestrijken met de slagroom.
Hierop dakpansgewijs de aardbeien schikken.


backhome.gif (1584 bytes)