Tarte tatin

 

Tip(s): Ingrediënten:

Deeg:

  • 250 g bloem
  • 20 g suiker
  • 130 g boter, in stukjes
  • snufje zout
  • ¼ glas water

Vulling:

  • ± 80 g boter
  • 120 g suiker
  • 5 à 6 appels

Verder:

  • wat bloem
  • crème fraîche

 

Bereiding:

De deeg-ingrediënten goed door elkaar kneden tot een samenhangende deegbal en het deeg in de koelkast even laten rusten.
De oven voorverwarmen op 180 à 200°C.
Intussen een dichte taartvorm (dus géén springvorm) dik invetten met de helft van de boter en dit bestrooien met de helft van de suiker.
De geschilde appels in vier partjes snijden en de vorm dakpansgewijs vullen met de appelkwartjes. Hierover de rest van de suiker strooien en de rest van de boter in kleine klontjes over de suiker verdelen.
Het werkvlak bestrooien met bloem, de deegbal uitrollen tot een ronde lap zo groot als de vorm en deze lap over de appels leggen, de overhangende randen met een mesje wegsnijden en de zijkanten goed 'instoppen'.
De tarte tatin in de voorverwarmde oven in ± 30 minuten goudbruin en gaar bakken. Meteen uit de oven de taart in een iets grotere vorm keren.
Koud serveren met een lik crème fraîche.


backhome.gif (1584 bytes)