Chocoladetaart met een saus van mokka en kardemom

 

Tip(s): Ingrediënten:

Voor de taart:

  • 100 g pure chocolade
  • 1 dl slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 6 kardemompeulen
  • 2 eieren
  • 2 theelepels arrowroot
  • 1 eetlepel kristalsuiker

Voor de saus:

  • 100 gram bruine suiker
  • 1 dl zeer sterke koffie
  • 6 kardemompeulen
  • 150 gram crème fraîche

Voor de bakvorm:

  • 1 klontje boter
  • 2 eetlepels kristalsuiker


Bereiding:


Oven voorverwarmen op 200°C.
Vet een porseleinen soufflévorm (Ø 16 cm) in met boter en bestrooi de binnenkant van de vorm met suiker.
Draai de vorm in het rond tot alle boter met een laagje suiker is bedekt.
Verwijder de overtollige suiker door de vorm om te draaien.
Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en leg de helften samen met de licht gekneusde kardemom in een pan, voeg de slagroom toe, breng aan de kook en neem de pan van het vuur. Laat de smaken 15 minuten intrekken, zeef vervolgens de slagroom en zet de pan weer op een laag vuur. Voeg de stukjes chocolade toe en laat ze in circa 10 minuten smelten.
Roer het mengsel met een spatel glad en schenk het in een kom. Voeg vervolgens de arrowroot toe en laat het mengsel helemaal afkoelen.
Breek de eieren en scheid de dooiers van de witten. Voeg de dooiers stuk
voor stuk toe aan het mengsel en roer elke dooier er 1 minuut door.
Klop de eiwitten stijf en voeg al kloppend de suiker toe tot de eiwitten
mooi glad en glanzend zijn. Klop snel een eetlepel eiwit door het mengsel en stort het mengsel dan op het eiwit in de kom. Meng alles voorzichtig met een spatel (dus niet met een mixer).
Schenk de massa in de soufflévorm en zet deze 40 minuten in de oven. Neem de vorm uit de oven en laat de taart 10 minuten rusten, voordat hij uit de vorm wordt gehaald. Laat de taart vervolgens afkoelen.
Bereid de saus: schep de bruine suiker in een koekenpan, Ø 22 cm.
Voeg de licht gekneusde kardemom toe met 2 eetlepels water. Breng aan de kook tot het mengsel de dikte heeft van karamel. Voeg de koffie en de crème fraîche toe, meng en laat de saus een beetje afkoelen en schenk hem in een sauskom.
Serveer de taart en de saus apart, beide op kamertemperatuur.


backhome.gif (1584 bytes)