TuinGoed bonatèr is een jonge, biologische tuinderij, in het Westfriese dorp Venhuizen, tussen Hoorn en Enkhuizen, vlakbij de IJsselmeerdijk. Er worden groenten, kruiden en bloemen geteeld. Ook lopen er kippen, geiten en schapen rond. En nog véél meer!!!
Deze drie hectare grond is een plek waar planten, dieren en mensen het naar hun zin hebben; een tuin om van te genieten, om te beleven, om te ervaren.

Sinds 1998 is er hier gewerkt om van een kale akker een fijne tuin te maken om te wonen en te werken. Tot 2004 werden allerlei gewassen, zoals groenten, kruiden en bloemen, opgekweekt en gefotografeerd ten behoeve van de verpakkings- en reclame-industrie. Maar steeds meer kwam de behoefte om iets anders te doen met de tuin en de producten. Door de opzet van de tuin (grote diversiteit van wel 300 tot 500 verschillende soorten groenten, bloemen en kruiden) heeft de natuur kans gezien om hier een handje mee te helpen: door een natuurlijke evenwicht te creëren met enerzijds de insektenwereld bovengronds en anderzijds het bodemleven. Door het kleinschalig werken en het weinige gebruik van machines, wordt de bodem en het bodemleven zo min mogelijk verstoord. Dit heeft ertoe geleid dat de tuin 'vanzelf' biologisch is geworden. Sinds het voorjaar van 2006 is TuinGoed Bonatèr officieel EKO gecertificeerd met Skal nummer 022187.

Hoewel nog geen Demeter-keurmerk(we gaan in omschakeling), wordt hier wel zoveel mogelijk volgens biologisch-dynamische principes gewerkt:

  • De eigenwaarde van aarde, plant, dier en mens respecteren;
  • Het verzorgen van een gezonde, levende bodem, waarop alles kan groeien;
  • Kosmische krachten en levenskracht in voeding erkennen en benutten.

Verder achtergrond informatie? Lees verder bij Waar gaat het om.

Herfst
Roland Groskamp