Home

Bevruchting

Deling &vervoer

Innesteling

Amnion &chorion

De drie kiemlagen en hun functie

Vormgeving van het embryo

Ontwikkeling stap voor stap

Reuk,gehoor & ogen

Skelet

Ledematen

Geslachtsbepaling & ontwikkeling

Voor en tijdens de bevalling

Prenatale onderzoeksmethodes

Leuke Links

Reacties

Dagboek

De ontwikkeling van de ledematen

Handen, voeten, armen en benen. Zonder deze ledematen is de mens nergens. Ook de ledematen ondergaan vele ontwikkelingen en aanpassingen om te worden zoals  ze nodig zijn.

Ongeveer vier weken na de bevruchting wordt er aan beide zeiden van het embryolichaam een lijn getrokken. Deze lijn loopt van de toekomstige schouder tot de toekomstige heup. Deze streep wordt opgebouwd uit cellen uit het mesoderm. Een week later vormen zich aan weerskanten van deze streep twee knopjes, de ledemaatknopjes, die bedekt zijn met huid van het embryo.

Deze ledemaatknopjes vormen twee armen met handen en vingers, en twee benen met voeten en tenen.

Armen en benen

Aan het uiteinde van elk ledemaatknopje zit een dikke richel van ectoderm weefsel. Terwijl de armen en benen groeien, communiceert de richel voortdurend via chemische signalen met het mesoderm dat zich in de groeiende ledematen bevindt. De ontwikkeling van arm en been vindt plaats vanaf de romp naar buiten. Dit is een vaste volgorde. Dit wil zeggen dat als het been ontwikkelt, eerst het dijbeen ontstaat en later de beenderen in het onderbeen. Tot slot worden handen en voeten in aanleg gevormd. 

Als de hoofdonderdelen van de armen en benen zijn voltooid beginnen de handen en voeten zich volledig te ontwikkelen.

Handen en voeten

De toekomstige handen en voeten zijn nog niet meer dan een plat klompjes cellen aan het uiteinden van elk arm of been,in de vorm van peddels, waaraan een soort ribbels zitten op de plaats waar de toekomstige vingers en tenen moeten komen. 

Het  weefsel tussen deze ribbels degenereert en sterft af. Het afsterven van deze cellen is een bepaalde soort van celzelfmoord. Dit wordt apoptose genoemd. Door chemische boodschapperstoffen worden de cellen aangestuurd om zichzelf te vernietigen. 

 

Nu de handen en voeten volledig ontwikkelt zijn kunnen armen en benen in lengte toenemen. Dit gebeurd nu pas omdat nu de goede verhoudingen kunnen worden bepaald. 

 

                         Omhoog