Home

Bevruchting

Deling &vervoer

Innesteling

Amnion &chorion

De drie kiemlagen en hun functie

Vormgeving van het embryo

Ontwikkeling stap voor stap

Reuk,gehoor & ogen

Skelet

Ledematen

Geslachtsbepaling & ontwikkeling

Voor en tijdens de bevalling

Prenatale onderzoeksmethodes

Leuke Links

Reacties

Dagboek

De drie kiemlagen en hun functie

 

Drie weken na de bevruchting is het embryo nauwelijks 2 millimeter groot. Er hebben zich drie kiembladen ontwikkeld waaruit een compleet mens gaat ontstaan. Op de plaats waar het amnion en chorion elkaar raken wordt het embryo gevormd. Op die plaatsen vormen het ectoderm om het amnion en het endoderm om het chorion een dubbele laag. Na en paar dagen gaan enkele cellen van het ectoderm migreren tot een laag die tussen het ectoderm en endoderm geklemd zit. Het mesoderm.

                                

Het ectoderm, het buitenste kiemblad kan worden verdeeld in twee lagen. Het binnenste van het ectoderm verdikt zich tot het neuraal ectoderm. Het  omgevende ectoderm is het oppervlakte ectoderm of ook wel epidermale ectoderm.

  Ectoderm

  Uit het oppervlakte ectoderm vormen zich opperhuid,haar,nagels en talg-, zweet-, melk-, traan- en speekselklieren. Ook het reukepitheel, de lens en het binnenoor worden gevormd uit deze laag evenals de hypofyse voorkwab.

In het neuraal ectoderm worden het centraal zenuwstelsel, het netvlies, de hypofyse achterkwab, de diepe delen van de grote hersenen (ganglia), zenuwen, kieuwboog kraakbeen, het bijniermerg en de pigmentcellen.

  Mesoderm

  De eerste laag van het mesoderm is de chorda. Deze dient als staafvormig steunorgaan. Omdat de chorda precies in het midden ligt wordt het ook wel axiale mesoderm genoemd. Aan weerskanten van de chorda ontstaan nog 3 lagen. Het paraxiala-, het intermediaire-, en het laterale- of zijplaat mesoderm.

Het praxiale mesoderm vormt zich en er treed een gelijkmatige structuur van een soort bolletjes op, de somieten. 

  De somieten van het praxiale mesoderm zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de wervelkolom, de ribben, de dwarsgestreepte spieren, de lederhuid en het vetweefsel van de huid.

  Het intermediaire mesoderm worden de toekomstige geslachtsklieren gevormd. Ook de nieren komen uit dit deel van het mesoderm.

  In het laterale mesoderm worden alle gladde spieren van de ingewanden gevormd en de motor van dit toekomstige mens , het hart.

  Entoderm

  Het entoderm vormt zich zo, dat er aan de dooierzak vast een  buis ontstaat, de dooierzaksteel. Bovendien worden uit het entoderm ook het dekweefsel van het ademhalingsstelsel, het darmstelsel  en van de schildklier en derivaten kieuwzakken.

 Omhoog