Home

Bevruchting

Deling &vervoer

Innesteling

Amnion &chorion

De drie kiemlagen en hun functie

Vormgeving van het embryo

Ontwikkeling stap voor stap

Reuk,gehoor & ogen

Skelet

Ledematen

Geslachtsbepaling & ontwikkeling

Voor en tijdens de bevalling

Prenatale onderzoeksmethodes

Leuke Links

Reacties

Dagboek

Ontwikkeling van het skelet

De mens is een gewerveld dier. Het moet worden gedragen door tal van botten,spieren en zenuwen. De ruggengraat is het meest verantwoordelijk voor het overeind houden van de mens.

Het zenuwstelsel is het eerste orgaan wat het embryo aanlegt. De chorda dorsalis veroorzaakt een verandering in de ectodermale huidcellen die erboven liggen. Hierdoor ontstaat een sleuf die over de lengte van het hele embryo loopt. Als het embryo zich gaat vormen, en de twee punten van de cirkelvormige schijf naar elkaar toegroeien, wordt deze sleuf dieper en ten slotte heeft het zich een holle buis gevormd. Deze buis beslaat de hele rug van het embryo.

Als het embryo vier weken oud is vormen zich uit de tussenlaag, rond de zenuwsleuf veertig kleine skeletblokjes. 32 33 worden wervels, de staartblokjes degenereren geleidelijk.

Vanuit de eerste twaalf wervels, de borstwervels beginnen zich langzaam ribben om de longen te ontwikkelen. Om te voorkomen dat de wervels tegen elkaar groeien worden ze door elastisch bindweefsel en spieren bij elkaar gehouden. Ze groeien langzaam naar n en vormen dan borstkraakbeen. Dit kraakbeen verbeent in een later stadium.

Tussen de wervels door groeien er uit het ruggenmerg ook zenuwbundels naar buiten. Deze bundels verspreiden zich geleidelijk over het hele lichaam. Ze vormen een netwerk.

Ook spieren beginnen zich te vormen. Tussen de ribben en in de wand van het lichaam groeien de spieren die bedekt zijn met een dunnen laag onderhuid.

Tussen de mondopening en het hart groeien zes uitsteeksels uit de halswervelkolom. Ze lijken op vissenkieuwen, de kieuwbogen. Een van deze kieuwbogen vormt de onderkaak. De andere 5 vormen de hals en het gezicht.

Omhoog