Home

Bevruchting

Deling &vervoer

Innesteling

Amnion &chorion

De drie kiemlagen en hun functie

Vormgeving van het embryo

Ontwikkeling stap voor stap

Reuk,gehoor & ogen

Skelet

Ledematen

Geslachtsbepaling & ontwikkeling

Voor en tijdens de bevalling

Prenatale onderzoeksmethodes

Leuke Links

Reacties

Dagboek

Vormgeving van het embryo

 

De drie kiemlagen die aanwezig zijn liggen in de vorm van een cirkel. Om de vorm van het bekende oerdiertje aan te kunnen nemen moet er heel veel gebeuren. Ten eerste moet bepaald worden wat de boven en de onderkant van het embryo wordt. Dit doet het met behulp van de chorda, het staafvormige steunorgaan. Deze bepaald waar de rug van de baby komt en ook wat boven en onderkant van het kind worden. De plaats van het hoofd wordt gekozen wanneer er aan één van de uiteinde van de chorda een klein plaatje te voorschijn komt. Dit is de mondplaat. Op deze plaats wordt een gat door de drie kiembladen gemaakt waar de mond wordt gevormd. Aan de andere kant van de chorda verschijnt ook een plaatje. De anale plaat. Op deze plaats zal de anus worden gevormd. Nu weet het embryo wat de voor en achterkant moet worden, en kan het beginnen aan de vormgeving.

 

Het embryo gaat aan de randen omkrullen, net zo lang tot de punten elkaar raken. Boven de chorda ontstaat zo een groef, die tijdens het vouwen steeds dieper wordt. 

 

Als de punten elkaar raken is het embryo getransformeerd in een holle bal.

De ectoderm die de huid gaat vormen ligt aan de buitenkant. Het endoderm zit aan de binnenkant en is een eenvoudig darmkanaal.  Uit dit darmkanaal, dat bedekt is met slijmvliezen zullen ook de longen en de urinewegen ontstaan.  De ruimte tussen darmbuis en huid wordt opgevuld door het mesoderm. De chorda loopt boven de darm, van voor naar achter. Simpelweg is te stellen dat aan het begin van deze darm de mond gevormd wordt en aan het eind de anus.

Het embryo heeft inmiddels ook alle beschermende vliezen aangemaakt. De dooierzak is verhuisd naar de buik van het embryo, op hoogte van de navel in wording. Achter de dooierzak zit nog een klein blaasje. Dit blaasje, allantois, zal uiteindelijk de blaas en de navelstreng vormen. Door het samenvouwen van het embryo wordt ook een bescherming voor de vrucht aangelegd. Het amnion is helemaal om het embryo heen gevouwen en is gevuld met amnionvloeistof, het vruchtwater. Het amnion vormt nu het binnenste vruchtvlies en het trofoblast het buitenste vruchtvlies

 Omhoog