
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
Larix
Latschenkiefer
Laurier
Laurierblad
Lavandin
Lavas
Lavendel
Lavendel oliën
Lavenblad Salie
Lemongrass
Liatris
Libanol
Limoen
Linaloë
Linde
Litsea
Lupulus
Lotus
Magnolia
Majoraan
Mandarijn
Mansoor
Manuka
Marjolein
Spaanse Marjolein
Wilde Marjolein
Mastboom
Mastiek
May Chang
Meidoorn
Mekkabalsem
Melaleuca oliën
Melisse
Melisse Indicum
Mexicaanse Ceder
Mierikswortel
Mimosa
Mitcham Munt
Mirre
Mirte
Moerasden
Mos
Mosterd
Motia
Munt Oliën
Muskus
Muskuszaad
Narcis
Nardus
Neroli
Niaouli
Nootmuskaat
Olibanum
Omanwater
Ogentroost
Oranjebloesem
Osmanthus
Opopanax
Oregano
Spaanse Oregano
Palmarosa
Patchouli
Peen
Peper
Peperboom
Staart Peper
Pepermunt
Perubalsem
Peterselie
Petitgrain
Piment
Pokhout
Poleimunt
Pomerans
Pompelmoes
Pulegium
Pumilio
Pijnboom
Ravensara
Rhododendron
Rode Ceder
Rode Tijm
Roomse Kamille
Roos
Roosgeranium
Rozemarijn
Rozenhout
prijzen
Nederlandse namen
botanische namenbasis oliën
Dode Zee
huidverzorging
gezondheidshangers
hydrolaten
boeken
mengsels
Bachremedies
massage oliën
zepen

|
|
| Lavas, Levisticum
officinalis,
is een sterk aromatisch kruid tot 2 mtr. hoog met
een holle stengel, vlezige wortel en groen-gele
bloemen, wat behoort tot de familie van
Schermbloemigen. 'Levisticum'
komt van het Latijnse woord 'levare',
wat 'verlichten' betekent.
Een andere visie is dat de naam stamt van 'ligusticum',
genoemd naar Ligurië (Italië), de vermeende
oorsprong van de plant. Dit is later verbasterd
tot 'levisticum'. |
 |
Lavas,
ook wel Maggiplant genoemd, komt oorspronkelijk
uit Zuid-Europa en is nu verspreid tot in Noord-Amerika.
Het kruid wordt veelvuldig in Romeinse kookboeken
genoemd waarbij niet duidelijk is welk deel van
de plant werd gebruikt. De plant werd
vermoedelijk door Benedictijnse monniken naar het
noorden en het westen gebracht. |
In
de Elzas gebruikte men de stengels als rietjes,
waarmee bij keelpijn warme melk werd gedronken.
Het kruid wordt sinds mensenheugenis gebruikt bij
de behandeling van spijsverteringsklachten,
oedemen, huidproblemen, onregelmatige menstruatie
en koorts.
Er wordt een etherische olie door
stoomdestillatie gewonnen uit de wortel, deze is
amberkleurig met een warme wortelachtige geur.
Uit het kruid wordt een lichtgele olie, met een
bloemige geur gewonnen. De ``wortelolie`` wordt
gebruikt als geurstof in cosmetica, de ``kruidolie``
als smaakstof in likeuren en tabak, de hoogste
concentratie aan werkzame stoffen zit in de
wortel. |
Lavas
essentiële olie wordt in de aromatherapie o.a.
gebruikt bij; congestie, reuma, jicht, oedeem,
menstruatie problemen, slechte doorbloeding,
reumatische aandoeningen, krampen, anemie,
spijsverteringsproblemen, blaas- en nierkwalen,
flatulentie, indigestie. Lavas wordt in de
aromatherapie niet veel toegepast.
contra-indicatie: niet
gebruiken tijdens zwangerschap, matig gebruiken,
zwak fototoxisch
mengen met: Lavas
kan goed gecombineerd worden met Roos, Costus,
Opopanax, Eikenmos, Laurier en Lavandin. U
ontvangt van ons bij iedere etherische olie een
uitgebreide beschrijving, hier een paar
voorbeelden: |
| bij spijsverteringsproblemen;
meng 10-15 druppels met 50 ml. Amandel-olie en
masseer de buik naar behoefte. |
| bij blaasontsteking;
voeg 15-20 druppels toe aan een warm zitbad en
baad dagelijks 30 minuten |
| bij reumatische
klachten; voeg 20-30
druppels toe aan een heet bad en baad iedere
avond voor het slapen gaan 20-30 minuten |
| Helaas
mogen wij een deel van de informatie
over deze olie en recepten op last van de Voedsel
en Waren Autoriteit (warenwet) niet meer op onze
site publiceren omdat deze in strijd zou zijn met
de EEG wetgeving i.z. consumentenbescherming. De
gepubliceerde informatie zou een oneerlijke
reclame zijn t.o.v. geneesmiddelen. Heel jammer,
omdat veel van onze klanten dankbaar
gebruik maakten van deze informatie en het zeer
zeker niet
als oneerlijke reclame ervoeren. |
|