
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
Larix
Latschenkiefer
Laurier
Laurierblad
Lavandin
Lavas
Lavendel
Lavendel oliën
Lavenblad Salie
Lemongrass
Liatris
Libanol
Limoen
Linaloë
Linde
Litsea
Lupulus
Lotus
Magnolia
Majoraan
Mandarijn
Mansoor
Manuka
Marjolein
Spaanse Marjolein
Wilde Marjolein
Mastboom
Mastiek
May Chang
Meidoorn
Mekkabalsem
Melaleuca oliën
Melisse
Melisse Indicum
Mexicaanse Ceder
Mierikswortel
Mimosa
Mitcham Munt
Mirre
Mirte
Moerasden
Mos
Mosterd
Motia
Munt Oliën
Muskus
Muskuszaad
Narcis
Nardus
Neroli
Niaouli
Nootmuskaat
Olibanum
Omanwater
Ogentroost
Oranjebloesem
Osmanthus
Opopanax
Oregano
Spaanse Oregano
Palmarosa
Patchouli
Peen
Peper
Peperboom
Staart Peper
Pepermunt
Perubalsem
Peterselie
Petitgrain
Piment
Pokhout
Poleimunt
Pomerans
Pompelmoes
Pulegium
Pumilio
Pijnboom
Ravensara
Rhododendron
Rode Ceder
Rode Tijm
Roomse Kamille
Roos
Roosgeranium
Rozemarijn
Rozenhout
prijzen
Nederlandse namen
botanische namenbasis oliën
Dode Zee
huidverzorging
gezondheidshangers
hydrolaten
boeken
mengsels
Bachremedies
massage oliën
zepen

|
|
| Oorspronkelijk
groeide de Peen alleen in het wild in het
Middellandse zeegebied. Thans komt hij overal in
Europa, Azie en Amerika gecultiveerd voor. Elke
bloem (lijkt op kant en
wordt daarom ook wel Kantbloem genoemd)
heeft een donkerrode vlek in het midden. De wilde
wortel is wit, taai en niet eetbaar. |
| Al in de oudheid
kende men de Peen als groente maar er is weinig
bekend over de geneeskrachtige werking ervan. In
de late middeleeuwen beschouwde men de Peen als
een uitstekend middel tegen geelzucht. Ook als
middel voor de genezing van zweren, huidziekten
en jeuk is de etherische olie reeds lang bekend,
evenals de beschermende werking tegen tuberculose.
In de volksgeneeskunde gebruikt men Peen bij
brandwonden en zweren. |
 |
 |
De etherische olie
wordt uit het gedroogde zaad gedistilleerd, is
oranje van kleur en heeft een droge houterige
geur met een aardachtige noot. Het hoge gehalte
aan caroteen verhoogt de weerstand bij infectie
ziektes.
Uit
de eetbare Peen, Daucus
carota sub. sativas, wordt
door extractie met een oplosmiddel ook een olie
gewonnen, deze wordt veel in de cosmetische
industrie gebruikt als kleurstof. Wortel olie is
een tonicum voor de huid en ondersteunt het
genezingsproces van huidaandoeningen en helpt
daarbij lelijk littekenweefsel voorkomen. Wordt
vooral in de huidverzorging gebruikt, het
verbetert de elasticiteit en de kwaliteit van de
huid en vermindert oneffenheden. |
Peen
essentiële olie is bijzonder werkzaam bij
blaas- en nierontsteking, gewrichtsontsteking,
jicht, reuma en verder ook
toepasbaar bij eczeem, psoriasis, huiduitslag,
rimpels, leverklachten, koude, bevriezingen, jeuk,
zweren, onregelmatige menstruatie, PMS,
bloedarmoede, diarree bij kinderen, hoesten,
catarre, maag- en ingewandstoornissen. Peen is
urine afdrijvend en beschermt tegen verbranding
door de zon. Effectief voor het afdrijven van
maden en spoelwormen.
psychologisch: Het
Peentype is bang om zich te verliezen. Hij moet
de angst nagaan die hier ten grondslag ligt.
Waarvoor of voor wie is hij bang of heeft angst
iets te verliezen? Waarom moet hij zich zonodig
bewijzen ? Op al deze vragen moet het Peentype
een antwoord zien te vinden. Alleen op die wijze
kan hij een bevredigende oplossing vinden voor
zijn problemen.
psychisch:
Peenolie heeft een
verzachtende werking op de omgeving.
spiritueel:
Peen versterkt het innerlijk zien, de olie ruimt
blokkades op die een onbelemmerde energiestroom
beletten, in het bijzonder die tussen de
zonnevlecht en de hartchakra.
contra-indicatie: bevordert
de menstruatie daarom niet tijdens zwangerschap
gebruiken. Teveel kan toxisch zijn, in dat geval
kleuren de handpalmen en voetzolen oranje en
wordt de huid schilferig.
mengen met: Wortelzaadolie
kan uitstekend gemengd worden met Bergamot,
Cipres, Venkel, Geranium, Pompelmoes, Jeneverbes,
Lavendel, Limoen, Citroen, Mandarijn, Sinaasappel,
Rozemarijn, Roos en Sandelhout. U ontvangt van
ons bij iedere etherische olie een uitgebreide
beschrijving, hier een paar voorbeelden: |
| bij koude;
meng 10 druppels Peen met 10 ml. Amandel-olie
en wrijf bij koud weer het gezicht en handen in. |
| bij bevriezingen;
meng 25-50 druppels Peen met 50 ml. St.
Janskruid olie en masseer hiermee de bevroren
plaatsen. |
| bij zweren;
doe 2 druppels Peen op een vochtig watje, leg dit
enige tijd op de zweer. |
| bij jeuk
als gevolg van psoriasis en eczeem; meng 5-10
druppels Peen met een eetlepel Jojoba-olie
en smeer de jeukende plaatsen naar behoefte in. |
| Helaas
mogen wij een deel van de informatie
over deze olie en recepten op last van de Voedsel
en Waren Autoriteit (warenwet) niet meer op onze
site publiceren omdat deze in strijd zou zijn met
de EEG wetgeving i.z. consumentenbescherming. De
gepubliceerde informatie zou een oneerlijke
reclame zijn t.o.v. geneesmiddelen. Heel jammer,
omdat veel van onze klanten dankbaar
gebruik maakten van deze informatie en het zeer
zeker niet
als oneerlijke reclame ervoeren. |
|