Maria-Theresia

Maria TheresiaMaria-Theresia (1717-1780) werd op 13 mei 1717 in Wenen geboren als dochter van de Oostenrijkse aartshertog Karel VI. Zij was getrouwd met Frans I van Lotharingen, maar regeerde vanaf 1740 zelf als aartshertogin van Oostenrijk en keizerin van het Duitse Rijk ondanks dat dat als vrouw in die tijd ongebruikelijk was. Samen kregen zij negen (!) kinderen.

Hoewel Maria Theresia een vrouw was en het niet gebruikelijk was dat vrouwen het koningschap vervulde, had haar vader in de zogenaamde Pragmatieke Sanctie in 1713 vast laten leggen dat zijn gebied na zijn dood ťťn geheel moest blijven en dat zowel mannen als vrouwen de leiding over dat gebied mochten hebben. Toen Karel VI stierf ontstond echter discussie over deze bepaling van Karel VI. Zo annexeerde Pruisen (een gebied in Duitsland) SileziŽ, wilde Spanje zijn voormalige bezittingen in ItaliŽ terug, aasde Frankrijk op de zogenaamde Oostenrijkse Nederlanden en mengden ook Beieren en Saksen zich in de strijd. De oorlog die hierdoor in 1740 ontstond, wordt ook wel de Oostenrijkse Successieoorlog genoemd en duurde tot 1740. De oorlog werd beŽindigd bij de vrede van Aken in 1748. Daar werd afgesproken dat Maria Theresia de Habsburgse gebieden van haar vader mocht behouden, behalve dan dat in ItaliŽ het gebied Parma en in Duitsland SileziŽ verloren gingen. Na de vrede reorganiseerde Maria Theresia het bestuur van de staat, hervormde ze het leger en bracht ze de financiŽn van het land op orde. Op die manier werd Maria-Theresia een machtige keizerin en steeg haar aanzien in Europa.

Maria Theresia was een geboren keizerin. Ze was zeer intelligent en doortastend in haar optreden. Ze was bovendien erg gelovig en bestuurde vanuit haar geloof het land. Haar politieke tegenstanders waren bang voor haar, maar bij de bevolking was ze erg geliefd. Ze werd zodoende ook wel Landesmutter (moeder van het vaderland) genoemd.

Op het kunstzinnige vlak was de keizerin ook succesvol. Zo liet ze het kasteel, SchloŖ SchŲnbrunn verbouwen. In 1687 was onder keizer Joseph I de bouw van dit als jachtslot bedoelde kasteel begonnen. Onder Maria-Theresia werd het slot tot een plaats waar hovelingen konden dansen, flaneren en gokken.

 

Hoofdmenu

Lodewijk XIV

Maria-Theresia

Willem III

Peter de Grote

Links & informatie

Versailles

SchŲnbrunn

Het Loo

Peterhof

Toetsbank

Muziek Lodewijk XIV

Muziek Maria-Theresia

Muziek Willem III

Muziek Peter de Grote