HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB

BRUSSEL, KONING BOUDEWIJN (2)

Boudewijn2 Ticket
Club Brugge - Standard Luik; 26 mei 2007.
Finale beker van België, toeschouwers; 45.000, uitslag; 1-0.

Scoreverloop;
16. Ishiaku         1-0

Na een anderhalf uur billen knijpen voor de Belgische buis, was het op 8 mei dan eindelijk zeker. Club Brugge zou nog wat van het seizoen kunnen maken. In de halve finale van de beker werd tegen AA Gent een 3-1 achterstand goedgemaakt. Men kon zich gaan opmaken voor de bekerfinale. Al gauw begon het te kriebelen, twee jaar geleden hadden we Brugge zien verliezen tegen Germinal Beerschot. Desondanks was het een prachtige dag geweest die smaakte naar meer. Op woensdag een groepsmail verstuurd met de vraag of er nog meer mensen mee wilden met daarbij een uiterste antwoordtermijn van de zaterdag erop. Dat zou nog ruim op tijd zijn om tickets te bemachtigen zo was mijn gedachte. Echter op vrijdag kwam al de eerste waarschuwing om toch maar direct tickets te bestellen en niet te wachten tot zaterdag. Eigenwijs als ik ben, besloot ik toch nog enkele reacties af te wachten om dan te bepalen hoeveel tickets we zouden bestellen. Zaterdagavond de mail met aanvraag van 4 tickets verstuurd naar de secretaris van Blauw Zwart Limburg en ook al druk gezocht naar overnachtingsmogelijkheden. Op zondag bleek onze vaste slaapplaats, jeugdherberg de Begeinhof te Tongeren, al vol te zitten. Toen ’s avonds de mededeling kwam dat er waarschijnlijk helemaal geen tickets meer vrij kwamen voor mensen die na vrijdag hadden besteld, leek het feest ver weg.

Onrust ontstond er ook onder de diverse supportersclubs van Club Brugge. De verdeling van de tickets door Club Brugge verdiende geen schoonheidsprijs. Er was een open verkoop gehouden, waarop ieder vrij tickets kon aanschaffen. Er werd geen rekening gehouden met de supportersclubs en mensen met seizoenkaarten kregen ook geen voorrang. Gevolg hiervan was dat op zaterdag alle 20.385 tickets al van de hand waren gegaan en hierdoor vele getrouwen de match zouden gaan missen. Gelukkig had Jesus, onze correspondent in Belgisch Limburg, vrijdags al een extra ticket bestelt. Later kwam er nog een extra ticket bij, zodat ik niet alleen de lange reis moest aanvangen! Samen met Vander, die voor de derde keer mee ging naar een wedstrijd van de FCB, reisden we op zaterdagochtend af naar het diepe zuiden. Geluid van ijzer op ijzer bij het remmen in mijn auto en waarschuwingen van de garage om niet te ver te gaan rijden konden ons niet weerhouden af te zakken naar het Belgenland. Eerst zouden we vlak over de grens bij Jesus’ huis langs om hem op te pikken. Gastvrij had hij ons aangeboden dat we bij hem konden overnachten. Dit hoefde hij ons geen twee keer te vragen. In tegenstelling tot de vorige bekerfinale toen we in Lanaken opstapten, vertrokken nu alle drie bussen van de supportersclub vanaf het Begeinhof in Tongeren.

Brussel, Koning Boudewijn J1
Toen we aankwamen was het al aardig druk. De uitbater van het jeugdhotel had buiten een biertap neergezet om de dorstige kelen van de Bruggefans te kunnen smeren. Hiervan werd gretig gebruik gemaakt. Bij de biertap weer veel vertrouwde gezichten, leuk om te merken dat je steeds meer mensen leert kennen. Na een paar biertjes werd het tijd om te vertrekken. De wedstrijd begon om kwart voor negen, het is ongeveer een dik uur rijden en toch werd er al om twee uur vertrokken. Dit gaf de mensen de kans om ook de vrouwenfinale tussen KFC Rapide Wezemaal en DVC Zuid West Vlaanderen te bekijken. Deze wedstrijd werd namelijk om 17.00 uur ook in het Koning Boudewijn Stadion gespeeld . Ben benieuwd hoeveel van de 150 busreizigers uiteindelijk deze finale zijn gaan bekijken, wij in ieder geval niet. Overbodig om te melden dat de sfeer weer erg goed was in de bus. Aangevoerd door SuperMario, werden er weer allerlei liederen ten gehore gebracht. De sfeer werd verhoogd door de Jupiler, gecombineerd met een groen drankje en allerlei Nederlandstalige muziek. De topper van het muziekrepertoire was met voorsprong het nummer over Tommeke Boonen. Het mooie aan dit soort busreizen is dat je niet hoeft te acclimatiseren, in no-time ben je in de juiste stemming. De busrit vloog voorbij en voor we het wisten werden we weer gedropt op het immense parkeerterrein nabij de Heizel.

In tegenstelling tot de weersverwachtingen bleef het nagenoeg de hele dag droog. Vlakbij het parkeerterrein stonden net als twee jaar geleden allerlei bier- en snacktenten opgesteld. Hier bleven we niet lang hangen, het oorspronkelijke plan was om het centrum in te gaan. Via telefoonverkeer wisten we dat bevriende Bruggefans in de Ierse Pub O’Reilly’s, voor insiders nog wel bekend van het EK 2000, aan het beursplein zaten. Dit leek ons ook wel wat. Echter door allerlei getreuzel en het bier wat nabij het stadion ook goed smaakte, lieten we dit plan varen. Vlakbij het kruispunt aan de Houba de Strooperlaan, niet ver van de Heizel, zaten een paar kroegjes, snackbars en een restaurant. Hier was het goed toeven. Van de tegenstander van vandaag, Standard Luik, was niets te zien. De beide supportersgroepen werden deze dag goed van elkaar gescheiden. Een poging van ons om ook even bij de Standard festiviteiten te kijken, strandde op een cordon politiemensen. Alles was afgezet. Naarmate het bier vloeide werden de Bruggefans steeds luidruchtiger. Favoriete liedje vandaag was met voorsprong Cheerio, cheerio in Brugge daar zingen we zo: Anderlecht buiten en Standard kapot, geef ons de beker en Brugge wordt zot. Daarnaast werden er tevens veel anti Waalse liedjes gezongen. Zo’n botsing tussen twee bevolkingsgroepen uit één land geeft een wedstrijd toch wel wat extra’s. Zo zagen we vandaag aardig wat gele vlaggen met de Vlaamse leeuw om ons heen. Zoals we eerder hadden gezien, werd nu ook weer duidelijk dat Club Brugge en ADO Den Haag een vriendschapsband hebben. Gecombineerde sjaals en truien waren volop aanwezig. Regelmatig hoorden we de Haagse tongval om ons heen, maar vaker nog waren het Belgen met ADO shirts. Zo ook de gasten uit Vichte, nabij Waregem, waarmee we aan de praat raakten. Eén van hen was gekleed in een sweater met daarop Brugge en Den Haag for ever, daarnaast droeg hij een anti Anderlecht sjaal. Er werden foto’s gemaakt en e-mailadressen uitgewisseld.

Brussel, Koning Boudewijn J2
Naarmate de middag overging in avond werd het, mede dankzij het provocerende optreden van de Brusselse flikken, wat onrustiger. De politie leek zich te willen manifesteren. Eerst werden we getrakteerd op een parade van gepantserde voertuigen die zich door de menigte heen moesten wurmen, even later paradeerde de bereden politie in galop over het kruispunt. Toen er wat werd geroepen en wat plastic glazen werden gegooid naar de optocht ging het mis. De politie bleek maar al te graag in te gaan op de uitnodiging van de hooligans om een potje te gaan matten. Al gauw ontstond er een kat en muis spel. De politie werd bekogeld met alles wat voor handen was. De politie antwoordde met traangas en waterkanonnen. Deze middelen hadden slechts tijdelijk effect. Als de rook was opgetrokken en de flikken zich weer hadden teruggetrokken, zette het blauw zwarte leger wederom de aanval in. Hierbij moesten verkeersborden het ontgelden, de Houba de Strooperlaan veranderde in de Houba de Slooperlaan. De rellen duurden tot aan het begin van de wedstrijd. Toen de balans was opgemaakt, bleek dat er zo’n vijftig supporters en veertien agenten gewond waren geraakt. Wij konden ongeschonden het Koning Boudewijn Stadion bereiken, waar we werden opgewacht door Manuel, de webmaster van de officieuze Blauw Zwart Limburg website, en zijn vrienden. Na snel een alcoholvrij biertje te hebben genuttigd betraden we de trappen van het Koning Boudewijn Stadion. Twee jaar geleden zaten we op de tweede ring recht achter het doel, nu zaten we op de beneden ring niet ver van de middenlijn.

Het stadion blijft toch onlosmakelijk verbonden met de tragedie in 1985 toen er 39 mensen het leven lieten tijdens de Europa Cup 1 finale tussen Juventus en Liverpool. Het stadion is gebouwd in 1930 onder de naam Jubelstadion, in die tijd kon het 70.000 toeschouwers herbergen. Tegenwoordig telt het stadion dik 50.000 zitjes. Het is nog echt een authentiek sportstadion waar ook jaarlijks atletiekwedstrijden worden gehouden. De wedstrijd vanavond was in rap tempo uitverkocht geraakt. Met Brugge en Standard kreeg het eindelijk weer eens een clash tussen twee grootmachten van het Belgische voetbal. Standard, bijgenaamd Le Rouches, onderneemt al sinds 1983 tevergeefs pogingen om een prijs in de wacht te slepen. Vorig seizoen was Standard dicht bij de titel. Onder aanvoering van de Portugese licht ontvlambare sterren Sergio Conceicao en Jorge Costa deed Standard tot laatste speeldag mee om de titel. Mede doordat in de laatste drie wedstrijden slechts één punt werd behaald, mislukte de missie jammerlijk. Overbodig om te zeggen dat de club dus hongerig is naar succes. Club Brugge heeft een zeer teleurstellend seizoen achter de rug. Waren we in de openingswedstrijd van het seizoen nog getuige van een walk over tegen Gent, de rest van het seizoen was zwaar beneden peil. De beker zou de redding moeten worden voor een verloren seizoen en belangrijker misschien, Brugge kon zich door een overwinning alsnog plaatsen voor Europees voetbal. In de competitie namelijk werden ze slechts zesde, ver beneden stand dus.

Genoeg belangen vanavond op het spel dus. De sfeer in het stadion was een bekerfinale waardig. Geen tifo’s aan beide kanten, maar genoeg lawaai. Standard supporters hadden enkele Bengalo’s afgestoken, een aantal werden richting stewards geworpen. Daarnaast waren er vele roodwitte vlaggen te zien. Door het lawaai in ons vak, konden we tijdens de wedstrijd nauwelijks gezang van de Rouches horen. Mooi om te zien dat het stadion was opgedeeld in een rode en een blauw zwarte kant. Twee muren tegenover elkaar. De eerste kans was voor Standard, echter Stijnen was deze avond onverslaanbaar. Na deze kans kreeg Brugge het beste van het spel in de eerste helft. Al na een kwartier was het raak, de held van de halve finale, Ishiaku, kopte een voorzet van Klukowski prima binnen. Wat volgde was een vreugde-explosie in het blauw zwarte gedeelte van het stadion en een stuk of wat salto’s van Ishiaku. Massaal werd het I-shi-aku jala la lala lala gescandeerd gevolgd door het tien, tien vooruitlopend op een eventuele tiende bekerwinst van Club. In de eerste helft moest Stijnen vervolgens weer handelend optreden tegen pogingen van Jovanovic en Witzel, maar de grootste kans was voor Ishiaku die een open kans miste. De rust werd gehaald met een 1-0 voorsprong voor Brugge.

De tweede helft kwamen de Rouges agressiever uit de kleedkamers. Misschien wel iets te agressief. Vooral uitblinker Clement moest het ontgelden, scheidsrechter Vervecken verzuimde een aantal keren rood te geven. Wat de scheidsrechter ook verzuimde, was Standard een terechte strafschop te geven. Dit tot grote frustratie van heel Standard en met name van trainer Michel Preud’homme die naar de tribune werd gestuurd vanwege aanmerkingen op de leiding. De wedstrijd bleef spannend tot op het eind. Toen uiteindelijk het laatste fluitsignaal klonk was Club Brugge de terechte winnaar. De Rouges dropen af, bij ons op de tribune barstte het feest los. Toch nog een goed einde aan een seizoen vol frustratie bij Club Brugge, dit was waar de supporters op hadden gewacht. Ook mooi voor waarnemend Brugge coach Cedomir Janeski die het in januari overnam van Emilio Ferera maar in het komende seizoen plaats moet maken voor Jacky Mathijssen. Nog niet bekend is of hij komend seizoen aanblijft als assistent. Dit in ieder geval was een grote opsteker. Al te lang konden we niet blijven hangen in het stadion, de bus zou stipt anderhalf uur na de wedstrijd vertrekken. Na nog een snel biertje in een kroegje waren we net op tijd bij de bus. Tot onze grote schrik was onze gastheer Jesus echter niet aanwezig. In de bus was hij niet bereikbaar per telefoon en toen mijn batterij het ook nog begaf begonnen we ons zorgen te maken om Jesus en onze slaapplaats vanacht. Dan maar op stap in Tongeren en zien waar het schip strandt. Verbaast en blij verrast waren we dat uiteindelijk om een uur of drie ’s nachts de mighty Jesus aan ons verscheen in een taxi. Toevallig zaten we net op dat moment buiten. De wonderen zijn kennelijk de wereld nog niet uit, maar wat wil je ook wanneer je op stap bent met de Holy Jesus! Al met al was het weer een prachtig feest geweest!

Laatste wijziging verslag; 19-08-2007.
FCB VIDEO 1 FCB VIDEO 2 FCB VIDEO 3 FCB VIDEO 4 FCB VIDEO 5
HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB