HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB

BRUGGE, JAN BREYDEL (5)

Club Brugge – Anderlecht; 16 december 2007.
1e Klasse (1), toeschouwers; 28.199, uitslag; 1-0.

Scoreverloop;
63. Sterchele      1-0

Als fan van Brugge is Anderlecht de match die je niet mag missen, aldus Jesus, onze bevriende Bruggefan uit Belgisch Limburg. Dat juist hij nu deze versie van de Belgische klassieker zou moeten was erg zuur voor hem. Maar ja zoals een zekere JC (en dan bedoel ik niet Jesus Christus) ooit al zei: Elk nadeel heb z’n voordeel. Het voordeel was dat ik zijn abonnement gratis en voor niks mocht lenen en zodoende dus de topper mocht gaan bijwonen. Voor de 10e keer zou ik dit weekend een wedstrijd van de Blauw Zwarte brigade gaan bekijken. In tegenstelling tot de vorige keren, kwam er dit keer geen versterking mee uit Nederland. Simpelweg omdat er geen extra tickets meer waren, ik zou dus alleen moeten gaan. De wedstrijd was namelijk binnen 2 dagen uitverkocht geraakt. Al vrij snel nadat bekend was dat ik deze wedstrijd bij zou wonen, vroeg Mario (eveneens een bevriende Bruggefan uit Belgisch Limburg) of ik zin had om met hem mee te rijden naar Brugge. De avond van tevoren zou ik dan bij hem kunnen overnachten. Erg gastvrij aangeboden, ik hoefde niet lang na te denken alvorens ja te zeggen. Als ik rechtstreeks op zondagochtend zou afzakken naar Brugge zou ik zo’n 4 uur heen en 4 uur terug alleen in de auto moeten zitten, op deze manier kon ik het wat spreiden. En alleen is ook maar alleen, dit was wel zo gezellig.

Zo kwam het dus dat ik al op zaterdag afzakte naar het diepe zuiden. De bestemming was Maasmechelen, vlak over de grens in de DSM-contreien. De ontvangst was zoals altijd hartelijk. De Beerenburg die ik had meegebracht moest uiteraard eerst worden geproefd. Met het koude weer lieten de borrels zich goed smaken. Het avondprogramma begon met een etentje, welke mij werd aangeboden door Mario, zijn vrouw en dochter. Na het eten verlieten de vrouwen ons en vervoegde Jesus zich bij ons. We zochten een barretje, genaamd de Preekstoel, op waar we onder het genot van een pintje getuige waren van het live verslag van FC Dender - Standard Luik. Tot ons genoegen zagen we Standard, directe concurrent van Club Brugge op slechts één punt achterstand, punten verspelen tegen de ploeg van Johan Boskamp, het werd 0-0. Dit betekende dat Brugge de volgende dag bij winst herfstkampioen zou kunnen worden! We besloten dit feit verder te vieren in het Bloemenhof, een buurtkroeg niet ver verwijderd van het huis van Mario. Van het gewone bier stapten we hier over op Kivela, een mix van bier met witte limonade. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het smaakte prima. In de bar bleken we niet de enige Club Brugge fans, we raakten aan de praat met een Club Brugge fan die zijn prothese in de Club Brugge kleuren inclusief logo had laten spuiten. Tevens bleek de barkeeper ook een fanatiek fan te zijn van de blauw zwarten. Al met al hadden we genoeg gespreksstof. Onze gesprekken werden wreed verstoord toen er een donkere meneer binnenkwam met een grote reiskoffer. Het bleek een handelaar in kleren te zijn, zoals je ook veel in Zuid Europese badplaatsen ziet. Op het biljart spreidde hij zijn waar uit voor de geïnteresseerden. Mij wist hij te verleiden tot de aanschaf van een sweater met de opdruk Maffia Sicilia en op de achterkant twee pistolen. In de omgeving van Maasmechelen wonen veel Italianen, dus je moet je een beetje aanpassen nietwaar? Al met al vloog de avond om, voor we het wisten was het 2 uur. Hoogste tijd om te gaan slapen, we zouden er alweer om kwart voor vijf uit moeten, kort nachtje dus.

De volgende ochtend was wel even pittig, de vele pintjes misten hun uitwerking niet.. Maar goed het was vandaag Klassiekerdag, dus niet zeuren. Onderweg moesten we in Maasmechelen en Hasselt onze 2 reisgenoten oppikken, Dennis en Ingrid. Op de parking van Geel voegde zich een 2e auto zich bij ons. Rond 8 uur waren we de eersten die de parking bij het stadion opdraaiden. Er was nog geen kop te zien. Terwijl we daar stonden te vernikkelen in afwachting van het tifo-team kwam iemand op het idee dat er wellicht bij de fanshop zou worden verzameld. Dit bleek inderdaad het geval te zijn. Ongeveer 30 fanatiekelingen hadden zich verzameld om de Blue Army te assisteren bij de voorbereiding van de tifo-actie vandaag. De Blue Army pakt traditioneel groots uit met topwedstrijden. Na een korte briefing werd de Noord tribune van het Jan Breydelstadion betreden. Een groot gedeelte van de voorbereiding bleek al gedaan te zijn, men wilde blijkbaar geen risico lopen met het vroege aanvangstijdstip van vandaag. Op de bovenkant van de Noordtribune was op ieder stoeltje een blauw, zwart of wit vlaggetje bevestigt. Duidelijk was te zien wat de bedoeling was. Tegen een blauwe achtergrond staken de wit met zwart omlijnde letters FCB duidelijk af, simpel maar mooi! Tevens werd er een groot spandoek opgehangen waarop stond te lezen: Een ploeg op drift kan wel wat dash gebruiken, Ariel. Een woordspeling waarmee Anderlecht coach Ariel Jacobs mee op de hak werd genomen.

Wij waren vandaag dus aangesteld om het onderste deel van de Noordtribune te versieren met vlaggetjes. Het bleek nog een heel gepruts om die vlaggetjes in de gaatjes naast de stoelen te steken. Door de vorst zat er nogal eens ijs in de weg en de gaatjes bleken erg krap voor de stokjes. Maar goed zoals gezegd, het meeste werk was gedaan, dus met een uurtje waren de stoelen versierd. Daarna nog even flyers op de stoelen plakken en toen was het klusje geklaard. De catering was prima verzorgd door de Blue Army. Er was volop koffie, frisdrank en chocoladecroissants verkrijgbaar. Wij besloten echter ons heil in Taveerne Olympos te zoeken. We hadden inmiddels wel een pintje verdiend! Zo tegen twaalven arriveerden de 2 bussen uit Limburg op de parking. Het was weer een gezellig ritje geweest zo bleek al snel. Men kwam nog net niet in polonaise uit de bussen, maar veel scheelde het niet. Het blijft een mooi fenomeen die supportersclubs! Aan alles was te merken dat er vandaag niet zo maar een match op het programma stond. In Olympos werd het You’ll never walk alone uit volle borst meegezongen. Men had er zin in. Voor ons werd het zo langzamerhand tijd om het Jan Breydel op te zoeken. Volgens de seizoenkaart van Jesus zou ik in vak 222 naast Dennis komen te zitten. Echter volgens Dennis was vak 223 toch ietwat sfeervoller en zouden we bovenin nog wel een plekje kunnen vinden.

Dat plekje vonden we in de buurt van een aantal andere leden van supportersclub Blauw Zwart Limburg. Het was geen officiële plaats, op een soort verhoging helemaal bovenin konden we over iedereen heen kijken. Prima plekjes dus. Toen wij zo’n dik half uur voor de match het stadion betraden was het nog vrij rustig. Een klein groepje was begeleid door een trommel al wat aan het inzingen. Dit gaf mij de gelegenheid wat nieuwe liedjes te leren kennen. Voor de wedstrijd van vandaag was Brugge gezien de ranglijst zwaar favoriet. Sinds wij in augustus Beerschot - Brugge bezochten werd er in de competitie slechts één wedstrijd verloren en dat was tegen Standard. Onder trainer Jacky Matthijsen lijkt Brugge tevens eindelijk te zijn bevrijd van het uitcomplex waar het vorig seizoen aan leed. Het voetbal is nog niet altijd goed, maar de punten worden gepakt. Opvallend is dat er dit seizoen al 7 keer werd gewonnen met slechts één doelpunt verschil. Jammer genoeg werd Brugge dit seizoen al snel uitgeschakeld voor Europees voetbal. Over 2 wedstrijden bleek Brann Bergen net iets te sterk.

De tegenstander van vandaag Anderlecht is aan een dramatisch seizoen bezig. De kampioen van vorig seizoen staat al 10 punten achter op koploper Brugge. Een week eerder verloor het nog in een spektakelstuk met 4-3 op Staaien bij rode lantaarndrager Sint Truiden. Trainer Ariel Jacobs, opvolger van de ontslagen Franky Vercautern, krijgt les Mauves nog niet echt aan de gang. In de voorhoede mist het de doelpunten van de naar Racing Santander vertrokken Mohammed Tchite. Daarnaast kan het de blessures van Mbark Boussoufa en Nicolas Frutos en de vormcrisis van Cyril Théréau aanvoeren als excuus voor de mindere prestaties. Duidelijk was welke ploeg vandaag met het meeste vertrouwen aan de aftrap stond. Net voor aanvang van de wedstrijd kwam het spannende moment voor de Blue Army. Nu zou blijken of de tifo een succes was. En ja hoor, onder de klanken van You’ll never walk alone zwaaide iedereen braaf met de vlaggetjes. Een mooi moment! Vanaf het begin zat de stemming er goed in. Het zonnetje scheen, alle ingrediënten voor een mooie voetbalmiddag waren aanwezig! Opvallend was dat bij het opnoemen van de basisspelers door de speaker in eerste instantie verdediger Jeroen Simaeys werd omgeroepen en dit later werd gecorrigeerd. Simaeys was op het laatste moment ziek afgehaakt. Club Brugge begon fel aan de wedstrijd, al na een paar minuten schoot aanvaller Djokic net over. Even later was er een kans aan de andere kant, keeper Stijnen wist een kopbal van Wasilewski nog maar net naast het doel te tikken. Aan de hardheid van de duels kon je zien dat er veel op het spel stond vandaag. Met name een charge van Ivan Leko leidde tot verhitte gemoederen. Het We hate sporting werd weer massaal aangeheven en de fluitconcerten waren niet van de lucht. Toen op slag van rust Jelle van Damme in het strafschopgebied de bal met de hand leek te raken, werd er massaal om een penalty gesmeekt. Dit verzoek werd echter door arbiter Gumienny niet gehonoreerd. De blauw zwarte spionkop scandeerde hierop massaal dief, dief, dief. De rust werd met 0-0 ingegaan.

In de rust besloten we wijselijk op onze plek te blijven. Nadeel van onze staanplaats, was dat als je er vandaan wilde, je vele hindernissen zou moeten over winnen. Het is wat dat betreft erg krap op de Noord. De tweede helft greep Brugge duidelijk het initiatief. Met de ingevallen Joos Valgaeren voor talent Chavez bleek trainer Matthijsen een goede greep te hebben gedaan. De Zuid Afrikaan Elrio Van Heerden kon hierdoor aan de linkerkant gaan spelen en dit leidde tot veel gevaar. De eerste kans van de tweede helft was echter voor Anderlecht. Op een voorzet van rechts mikte Théréau gelukkig voor Stijnen net naast. Duidelijk was dat Olivier Deschacht de speler van Anderlecht was die op de minste sympathie kon rekenen bij de supporters van Club Brugge. Hij wordt gezien als de personificatie van het gehate Anderlecht. Elk balbezit werd begeleid door fluitconcerten. Regelmatig werd hij niet echt complimenteus toegezongen. Het Homo Deschacht en Ollie mag niet mee van de Rene daalde regelmatig neer op de blonde verdediger. De Noordtribune was sowieso in good voice vandaag. De climax kwam in de 69e minuut, na een prachtige solo van uitblinker Van Heerden bediende hij goaltjesdief Francois Sterchele. Deze twijfelde niet en schoot de 1-0 binnen! Het stadion raakte in extase. Dat juist Sterchele scoorde is best wel pikant. In de zomer nog ging een transfer van hem naar Brussel niet door. Het duurde hem te lang. In de Supercup dit seizoen werd hij continue uitgefloten door de Anderlecht fans. Dit was zijn ultieme revanche!

Anderlecht moest nu komen. Op de tribunes werd al een voorschot genomen op de aanstaande overwinning en barstte het feest los! Anderlecht bleek niet bij machte het tij te keren, het was Brugge dat nog het dichtst bij een doelpunt kwam. Van Heerden en Sterchele wisten echter de kans niet te benutten. Zo bleef het 1-0. De revanche voor de wedstrijd van 2 seizoenen geleden tegen Anderlecht waar wij bij waren, was een feit! Toen werd het 0 - 2. Het was sowieso al weer 5 seizoenen geleden dat Club voor het laatst in eigen huis de aartsvijand wist te verslaan. Na afloop maakten de spelers onder luid gejuich hun ereronde. Later bleek dat Sterchele nog zijn middelvinger opstak naar de Anderlechtfans. Het zij hem vergeven. Brugge werd zo herfstkampioen van 2007. Na afloop bleven we ondanks de festiviteiten niet al te lang hangen, ik had nog een lange reis voor de boeg. Wel genoten we nog even van de chaos op de busparking. Elke keer weer is het prachtig om te zien hoe de buschauffeurs van de supportersbussen houden en keren hebben om weg te komen. Het is vrij krap, en om door de meute voetbalsupporters heen te komen is ook een hele kunst. Al met al was het weer ontzettend de moeite waard geweest! Deze wedstrijd was een prachtige afsluiting voor het voetbaljaar 2007!

Laatste wijziging verslag; 12-02-2008.
HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB