HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB

ANTWERPEN, OLYMPISCH STADION

GBATicket
Germinal Beerschot – Club Brugge; 12 augustus 2007.
1e Klasse (1), toeschouwers; 12.000, uitslag; 0-1.

Scoreverloop;
77. Leko    (P)    0-1

In tegenstelling tot de voorgaande twee jaren waarin we de seizoensopening van Club Brugge meemaakten, werd nu geduldig gewacht tot de tweede ronde. Daarin stond de op voorhand aantrekkelijke affiche Germinal Beerschot - Club Brugge op het programma. Aantrekkelijk om diverse redenen, Beerschot heeft de naam fanatieke creatieve supporters te hebben en tegen Brugge zou het stadion zeker vol lopen. Helemaal ook vanwege de terugkeer van Beerschots topscorer van het afgelopen seizoen; Francois Sterchele. Na een zomer vol geruchten, waarin verschillende clubs als nieuwe werkgever werden genoemd, koos Sterchele uiteindelijk voor Club Brugge. Benieuwd hoe zijn ontvangst zou zijn in Antwerpen. Daarnaast was het vakantie en konden we dit tripje weer mooi combineren met wat andere activiteiten.

De wedstrijd was vastgesteld op zondag om 18:00 uur. Voor deze wedstrijd was een combiregeling van kracht. De combiregeling verschilt enigszins met die in Nederland. Vertrekken in Nederland alle bussen tegelijkertijd vanaf de thuisbasis van de desbetreffende club, in België rijden de fanbussen vanuit verschillende hoeken van het land. Gelijk aan de vestigingsplaatsen van de diverse supportersclubs. De trouwe lezer van deze site zal het niet verbazen dat wij met Bus 12, ofwel de bus van Blauw Zwart Limburg meereisden. Ander verschil met de combiregeling in Nederland is dat in België drank wel is toegestaan in de bus. Opstapplaats vandaag was zoals gebruikelijk jeugdherberg Begeinhof te Tongeren, dit zou ook wederom onze slaapplaats worden. We kozen een mooie dag uit voor een verblijf in Tongeren. In de oudste stad van België was deze zondag van alles te doen. Overdag was er een grote antiek- en boekenmarkt, ’s avonds een soort Sambafestival. Dus ook na terugkomst met de bus hoefden we ons niet te vervelen. Maar goed dat zijn allemaal randzaken, hoofdpunt voor onze komst was de match.

In het lokaal van het Begeinhof druppelden langzamerhand wat Blauw Zwart fans binnen. Om half 4 was er nog maar weinig aanstalten om te vertrekken, het leek dat we slechts met een kleine groep de reis zouden aanvangen. Bij ons aan het tafeltje vervoegde zich een Duitse Bruggefan. Hij zat vol verhalen over supportersclashes. Zo vertelde hij over een confrontatie met Antwerpfans in Duitsland niet lang geleden. Tevens wist hij het nodige te vertellen over de Brugge/Den Haag connectie. Kortom de tijd vloog voorbij. Toen wij zoals gebruikelijk als één van de laatsten naar buiten kwamen bleek de bus toch al zo goed als vol te zitten met Limburgse Bruggefans. Uiteraard troffen we weer de nodige oude bekenden.

Vanuit Tongeren naar Antwerpen is niet erg ver, ongeveer een dik uur. In de bus werd zoals altijd weer geld ingezameld om met groepjes een bak bier te kopen. Deze bak werd in het gangpad geplaatst en zo kon iedereen van de groep pakken wanneer hij wilde. Op deze manier werd de bus verdeeld in een viertal bierzones, de plaats in de bus bepaalt tot welke groep je behoort. Wij zaten achterin. Er was weer genoeg te bespreken in de bus, naast de gebruikelijke bespiegelingen op de aankomende match, kwam zelfs het onderwerp Palingsound ter sprake. In de bus bleek namelijk een enorme fan van Nick en Simon (who?!) en Jan Smit te zitten. Deze Volendammers hadden namelijk recentelijk opgetreden in Hasselt. Wij werden langzamerhand fan gemaakt van Frisko in den disco, een zomerhit in België erg populair onder de BZL fans. De door een deejay van Studio Brussel gecomponeerde plaat werd meerdere malen ten gehore gebracht. Mocht u nieuwsgierig zijn geworden, het nummer is hier te beluisteren. Het nummer werd keer op keer gedraaid in de bus.

Inmiddels waren we de ring van Antwerpen genaderd en zou het niet ver meer zijn naar Het Kiel. Het Kiel is de wijk waar het stadion van Germinal Beerschot, het Olympisch Stadion, is gevestigd. Deze wijk is vergelijkbaar met Spangen of de Schilderswijk in Nederland. Het is een oude wijk met veel sociale woningbouw en erg veel migranten. Toen we met de bus de wijk in draaiden zagen we behalve een helikopter in de lucht en veel politie dan ook vele mannen in jurken op de stoepen. Dit lokte vanuit de bus uiteraard de nodige reacties uit, zoals Kielse Ratten, rol uw matten. Echter vanuit de bus iets roepen is één ding, het buiten roepen brengt meer risico’s met zich mee. Om maar een Vlaamse uitdrukking te gebruiken, ze (de politie) lachen er niet mee. Volgens medepassagiers heeft Club Brugge sowieso enigszins een naam op dit gebied. Zo was één van de busreizigers geschorst omdat hij tijdens de bekerfinale, Islamieten, parasieten had geroepen. De bus stopte in een straat niet ver van het Olympisch Stadion. De ligging van het stadion is te typeren als Engels, centraal in een woonwijk. De naam van het stadion is voor de hand liggend. Het in 1920 in gebruik genomen stadion werd gebouwd voor de Olympische Spelen van datzelfde jaar in Antwerpen. Deze Spelen werden aan België toegewezen ter compensatie van het vele lijden van het Belgische volk tijdens WO1.

Het enige wat in de buurt rondom het stadion nog herinnert aan deze tijd zijn de straatnamen. Zo is het Olympisch Stadion gelegen aan de Atletenstraat. Verder zijn er weinig overblijfselen te vinden van deze tijd. Het stadion oogt redelijk modern, het kent drie identieke tribunes, alleen de hoofdtribune is nog een overblijfsel van de oude tijden. Doordat het publiek dicht op het veld zit, kan het er erg sfeervol zijn. De supporters van Germinal Beerschot staan in België bekend als creatief en luidruchtig, dit hadden wij al aan den lijve ondervonden tijdens de door ons bezochte bekerfinale van 2005 toen de zelfde ploegen als vandaag ook tegen over elkaar stonden. De fans van Germinal Beerschot noemen zichzelf de Ratten van ’t Kiel, dit is tot een soort geuzennaam verworden. De Purple White Army heeft ook een vriendschapsband met de Z-Side van FC Groningen.

Germinal Beerschot is een fusieclub ontstaan in 1999 uit de clubs Germinal Ekeren en Beerschot. Achteraf lijkt het meer op een overname. Behalve de toevoeging Germinal is er weinig meer over van de sympathieke club uit het Veltwijckstadion. De clubkleuren zijn overgenomen van Beerschot en er wordt gespeeld in het stadion van Beerschot. In de volksmond wordt ook nog steeds gesproken over Beerschot, er zijn zelfs sjaals te koop met het oude logo en alleen de naam Beerschot. Germinal Ekeren is zo goed als uit het geheugen gegrift. En dat is best jammer, persoonlijk herinner ik me beelden van een Europacup wedstrijd tegen Celtic, begin jaren 90, waarin de meegereisde Celticfans de Ekerenfans en hun club bedankte voor de prachtige wedstrijd. Erg indrukwekkend! Maar goed het leven na een fusie gaat door en inmiddels is Germinal Beerschot verworden tot een stabiele eersteklasser. In de aanloop naar de wedstrijd was bekend dat het Olympisch Stadion vandaag zo goed als uitverkocht zou zijn, dit betekende dat er dik 12.000 toeschouwers zouden zitten. Voordat je in het stadion geraakt moet je langs een wat vreemd paadje naar binnen, althans naar het uitvak. Via een grasveld en tussen kale betonnen muren die aan het Oostblok doen denken beland je uiteindelijk bij de entree. Na een niet al te grondige fouillering mochten we dan naar binnen. Bij het stadion aangekomen was onze verbazing groot dat er gewoon alcohol rijk bier geschonken werd bij deze risicomatch. Enige beperking was dat je het goudgele vocht niet mee de tribune op mocht nemen. Enfin, er was nog enige tijd tot aan de aftrap, dus dat was geen probleem.

Het beloofde vandaag een spannende match te worden. Club Brugge hoopt nog steeds af te rekenen met het uitcomplex wat de club al 2 jaar achtervolgd. Daarnaast was het interessant om te kijken hoe de vernieuwde ploegen het eraf zouden brengen. De thuisploeg nam deze zomer afscheid van gewaardeerde krachten als Sterchele (Club Brugge) en doelman Luciano (FC Groningen). Hiervoor in de plaats kwamen o.a. verdediger Lembi (ex-Brugge), aanvaller Bance (zagen we ooit schitteren bij Lokeren - Club Brugge) en doelman Jan Moons. Veel nieuwe gezichten bij Brugge dit seizoen, nieuw zijn namelijk de Paraguyaanse verdediger Alcaraz, de Tsjechische verdediger Kucera, van Standard kwam Karel Geraerts terug op het oude nest, middenvelder Simaeys kwam van Lierse en de aanvaller Sterchele en Djokic complementeren het nieuwe Brugge. Vertrokken zijn o.a. spits Balaban (Dynamo Zagreb), Yulu Matondo (Roda JC), Vandelanoite (onbekend), Kevin Roelandts (Zulte Waregem) en Ishiaku (MSV Duisburg).

Vandaag dus bij beide ploegen hooggespannen verwachtingen. Al bij binnenkomst zat de sfeer er goed in bij beide supporterskampen. De hoofdpersoon van vandaag, Francois Sterchele werd groots onthaald door zowel de Brugse fans alsook de Beerschot aanhang. Op een spandoek stond Coiske, bedankt voor alles!. In één seizoen Beerschot lijkt hij zich al onsterfelijk populair te hebben gemaakt. In het begin drukte Sterchele direct zijn stempel op de wedstrijd. Al in de derde minuut schoot hij de bal via de onderkant lat in het doel. Echter scheidsrechter Breda en zijn beide assistenten zagen niet dat de bal de doellijn passeerde, doorspelen dus. Dit zou niet de laatste keer zijn dat de scheidsrechter zijn stempel op de wedstrijd drukte. De wedstrijd ontspon zich tot een duel met veel strijd van beide kanten. Veel grote kansen waren er behalve een scrimmage en een goeie kopbal voor het doel van Stijn Stijnen in de eerste helft niet. Wel werd vlak voor rust Jonathon Blondel van Club Brugge uit het veld gestuurd na zijn tweede gele kaart. Met name de eerste gele kaart viel over te twisten, maar Blondel heeft door zijn reputatie sowieso de schijn ietwat tegen. Deze uitsluiting leidde ertoe dat Club Brugge zich in de verdediging terug liet zakken. Beerschot moest het spel nu maken en Brugge kon er via counters uit proberen te komen. Er ontspon zich een leuk duel.

Nadat in de 73e minuut onder groot applaus Francois Sterchele werd vervangen door Ibrahim Salou leken beide partijen zich te verzoenen met een puntendeling. Scheidsrechter Breda dacht hier echter anders over. Een onschuldig lijkend worstelpartijtje tussen Karel Geraerts en Kurt van Dooren deed de scheids besluiten naar de stip te wijzen, penalty voor Brugge. Veel protesten aan paarswitte kant, maar zoals de Nederlandse voormalig Kortrijk trainer Wim Reijers ooit al zei: pinantie is pinantie. Leko mocht het vonnis vellen, echter niet nadat hij de eerste benutte strafschop moest overnemen, het Come on Leko, come on Leko schalde van de tribune. In de herkansing schoot hij wederom raak! Het gejuich moet tot in de verre omtrek van het stadion te horen zijn geweest. Verdiend of niet, Brugge had de voorsprong te pakken. Vanaf dat moment verstomde het gezang vanuit het uitvak niet meer. Het blijft fantastisch om dit soort euforische momenten mee te maken. Sarrend werd gezongen Op het Kiel is Carnaval. En dat was het ook, helemaal toen de scheidsrechter een einde aan de wedstrijd maakte. Zou dit eindelijk het einde betekenen van het uitsyndroom? De stemming na de eerste twee wedstrijden van Club Brugge is in ieder geval weer uitstekend. Onze aftocht met de bus uit het Kiel geschiedde zonder problemen. Als er dan toch al ratjes geweest zouden zijn die iets uit wilden halen, zullen ze zeker zijn ontmoedigt door de grote politiemacht. In de bus was de stemming weer opperbest, na aankomt in Tongeren hebben we nog even ons best gedaan op het plaatselijke Sambafestijn. Conclusie was dat het wederom een mooie dag was, in de toekomst zullen we zeker ook nog wel eens het Kiel bezoeken in het thuisvak. In het bezoekersvak krijg je toch minder mee van het thuispubliek, dus dat verdient zeker een herkansing!

Laatste wijziging verslag; 27-08-2007.
GBA VIDEO 1 GBA VIDEO 2 GBA VIDEO 3 GBA VIDEO 4
HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB