HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB

OBERHAUSEN, NIEDERRHEIN

OberhausenTicket
Rot-Weiss Oberhausen - Union Berlin, 3 augustus 2001.
2.Bundesliga, toeschouwers; 6.109, uitslag; 0-3.

Scoreverloop;
25. Koiïov    0-1
56. Ristic      0-2
90. Isa          0-3

Op een mooie zomeravond ging de reis naar Oberhausen. Het stadion is makkelijk te vinden want de lichtmasten, model vliegenmepper, zijn al van verre zichtbaar. Het stadion ligt ver buiten de stad ingeklemd tussen 2 kanalen, geen van beiden is overigens de Niederrhein. Met een atletiekbaan rond het veld is het stadion niet echt opwindend. De lange zijden zijn bescheiden overdekte zittribunes en de kurven zijn onoverdekt staan. Rot-Weiss speelde sinds 1999 weer in de 2.Bundesliga en behaalde vorig seizoen een keurige 6e plaats. Union Berlin heeft vooral vorig seizoen naam gemaakt. De bekerfinale werd gehaald door clubs als Bochum, Ulm en Mönchengladbach te verslaan. In de finale in het eigen Berlijn werd verloren van Schalke, desondanks speelt de club dit seizoen Europees voetbal. De bekersuccessen waren zo lucratief voor de club dat lichtmasten en een overkapping voor de hoofdtribune van het eigen stadion konden worden betaald. Bovendien promoveerde de club van de Regionalliga Nord naar de 2.Bundesliga. Union komt uit de wijk Köpenick diep in het oosten van Berlijn. Voor de val van de muur was Union een club waar de onvrede over de DDR woekerde. De club werd dan ook consequent tegenwerkt door het regime. Deze laatste wijsheid lazen we in het juninummer van het tijdschrift Johan. Dit artikel over Union prikkelde onze nieuwsgierigheid dusdanig dat we besloten deze avond naar Oberhausen te gaan om Union en haar fans te zien.

Vlak voor het stadion kochten we een voorraadje gekoelde halve liter blikken bier. Mede door het warme weer hadden we geen moeite deze te consumeren. Op het plein voor de hoofdtribune was het vol met Berlijnse fans. Al snel raakten we in gesprek met een Unionfan die ons uitnodigde om de wedstrijd vanuit het gastenvak te bekijken, wat we ook hebben gedaan. Hoewel de beste man al behoorlijk aangeschoten was en ook sprak met een zwaar dialect was het een goed gesprek Hij vertelde dat hij als werkloze korting kreeg op toegangskaartjes. Goede regeling van die Duitsers. De problematiek tussen Oost en West hebben we niet aangeroerd. Geen politiek maar voetbal! Later mengde een andere Unioner zich ook in het gesprek, deze Toni Polster lookalike was ook redelijk dronken. In het uitvak gekomen bleek dat ook fans van andere clubs zoals Bochum deze avond Union steunden. Ook een paar Schalkefans maar dat vonden enkele Unioner een slecht idee. Het bleef bij een pittige woordenwisseling. Een 750 tot 1.000 Berlijnse fans hadden de lange reis gemaakt. Dat is 6 lange uren in de bus, stevig aan het bier, al zuipend de wedstrijd zien en dan het hele eind weer terug. Als je dan ooit weer thuiskomt ben je versleten.

De sfeer was gelijk goed en luidkeels werd Eisern Union aangemoedigd. Opvallend was dat een klein groepje fanatiekelingen zich wat afzijdig hield van de rest. Deze Massaker Amigos hadden wel een hoog boefjesgehalte. De lokale Polizei had veel belangstelling voor de Berlijnse fans; alle bewegingen werden vastgelegd op video. Maar behalve massaal in de hekken hangen gebeurde er niks. De beginfase van de wedstrijd was nog voor RWO maar langzaam nam Union het heft in handen. Na een fout van de keeper werd het 0-1. Na een vloeiende aanval werd het 0-2 en was de wedstrijd beslist. Het werd zelfs nog 0-3 en zo was de lange reis de moeite waard. De uitslag was reden tot uitzinnige taferelen bij de Berliner. Nieuw in de 2.Bundesliga en dan gelijk de allereerste uitwedstrijd winnen ! Samen met de uitgelaten en zingende Unioner verlieten wij na de wedstrijd het uitvak We beleefden op deze manier een bijzondere avond, we kregen zelfs enige sympathie voor Union ! Helaas hebben we geen kans gehad om de fans van RWO te beoordelen. Goede reden om in de toekomst nogmaals richting Oberhausen te reizen.

Laatste wijziging; 23-05-2004.
HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB