Autorijschool Roy Halkema Maassluis            
 
 
 
 

Informatie

PRAKTIJK
Vanaf 16,5 jaar mag je rijlessen volgen. En vanaf je 17e mag je praktijkexamen doen. als je voor je 18e slaagt dan mag je al autorijden, maar moet er tot je 18e verjaardag wel een coach naast je zitten. Bijvoorbeeld je vader of moeder. Hiervoor heb je een begeleiderspas nodig. Deze kun je aanvragen bij de RDW. Meer info hierover vind je op 2todrive.nl.

Onze praktijkopleiding is er op gericht om je zo vlot mogelijk op te leiden tot een veilige, en zelfstandige bestuurder. Het aantal benodigde lessen verschild per persoon, omdat dit mede afhankelijk is van je aanleg, inzicht en besluitvaardigheid, je kan echter rekenen op ongeveer 32 uur.

Als je meer keren per week rijdt, dan verkort je niet alleen je opleidingstijd, maar je hebt dan waarschijnlijk ook minder lessen nodig, omdat je dan sneller het niveau van je vorige les kan oppakken, en dus sneller door kunt gaan met het volgende lesonderdeel.

Het praktijkexamen ( 55 minuten) doe je als je rijvaardigheid voldoende is, en in het bezit bent van een geldig theoriecertificaat, op een datum, en tijd die we in onderling overleg bepalen, eventueel voorafgegaan door een ttt (tussentijdse toets).

TUSSENTIJDSE TOETS
Dit is een rijtest na ongeveer 2/3 van je rij-opleiding die verloopt als een echt examen. het kan je helpen om eventuele nervositeit weg te nemen, en om alvast te wennen aan de examensituatie. een examinator van het cbr beoordeelt je rijvaardigheid. tijdens de toets komen alle examenonderdelen aan de orde, en worden getoetst volgens de officiŽle exameneisen. je instructeur rijdt mee.

na afloop van de toets krijg je een advies over de examenonderdelen waar je extra aandacht aan moet besteden. als je twee bijzondere manoeuvres ( stopopdracht, parkeeropdracht, omkeeropdracht en eventueel de hellingproef) goed uitvoert, dan krijg je voor dit onderdeel vrijstelling tijdens het eerstvolgende examen.

Ook voor de ttt moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat, en een wettelijk geldig legitimatibewijs.

THEORIE
Het theorie-examen duurt ongeveer 30 minuten, inclusief de toelichting en bestaat uit ja/nee vragen, meerkeuze vragen, vragen waar je zelf een getal in moet vullen, sleepvragen (het antwoord naar een plaats in de afbeelding slepen), hotspotvragen (een punt aanwijzen) en vragen over hoe je zou moeten handelen in een bepaalde verkeerssituatie (bij gevaarherkenning).

Het theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen:

- 25 vragen over gevaarherkenning.

- 30 vragen over verkeersregels.

- 10 vragen over verkeersinzicht.

GEVAARHERKENNING

De vragen over gevaarherkenning beantwoord je door aan te geven wat je in een bepaalde situatie zou doen.

- remmen (dat wil zeggen flink snelheid verminderen of zelfs stoppen)

- gas loslaten (dat wil zeggen extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze)

- niets (dat wil zeggen gewoon door blijven rijden met dezelfde snelheid)

Voor iedere vraag heb je 8 seconden de tijd om te antwoorden en je moet tenminste 12 van de 25 vragen goed beantwoord hebben.

VERKEERSREGELS

Natuurlijk moet je weten wat de regels in het verkeer zijn om de bordenen andere tekens in het verkeer te begrijpen.

Je kennins van de verkeersregels wordt in dit onderdeel getoetst.

VERKEERSINZICHT

Bij de vragen over verkeersinzicht gaat het niet zozeer over wat in de wet geregeld is, maar vooral wat in een bepaalde situatie verstandig en veilig is om te doen.

Van de 40 vragen over verkeersinzicht en de verkeersregels heb je 10 seconden per vraag de tijd en moet je er tenminste 35 goed beantwoorden.

Onderschat het examen niet en bereid je goed voor. Het theorie-examen mag je pas doen als je 16 jaar bent, en het certificaat is 1,5 jaar geldig.

De aanvraag van het theorie-examen kan je doen op www.cbr.nl/reservering.pp