Activiteiten
Startpagina Activiteiten Informatie Fotoalbum Downloads Links Archief

 

Vereniging Postactieven Belastingdienst
Leiden & omstreken

w vereniging!

 

 

 
 

Programma voor 2015:  

14 oktober: naar de Hortus botanicus

Over de Hortus botanicus

De Hortus botanicus Leiden is de oudste nog bestaande botanische tuin van Nederland en is in 1590 opgericht aan het Rapenburg in Leiden. De tuin is vanaf het begin toegankelijk geweest voor het publiek, wat vooral in de zestiende en zeventiende eeuw een uitzondering was.

Geschiedenis
Na de stichting van de Universiteit Leiden in 1575 bleek het wenselijk om een 'Hortus Medicus', een tuin waarin studenten geneeskunde geneeskrachtige planten konden bestuderen, aan te leggen. Op 15 maart 1587 deden enkele bewindvoerders van de universiteit aan het gemeentebestuur het verzoek om de onbebouwde grond achter het Academiegebouw aan het Rapenburg ter beschikking te stellen voor de aanleg van de tuin voor het onderwijs in de geneeskunde. Het antwoord liet lang op zich wachten, maar uiteindelijk werd de grond van circa 1250 m aan de universiteit overgedragen op 9 februari 1590, algemeen gezien als de stichtingsdatum van de botanische tuin.

Hierna begon de zoektocht naar een directeur. Uiteindelijk werd Carolus Clusius in 1592 gevraagd om hoogleraar aan de universiteit en directeur (praefectus horti) van de tuin te worden. In 1593 aanvaardde hij. Al in 1592 stuurde de Oostenrijkse diplomaat Ogier Gisleen van Busbeke hem tulpenzaden. Ook in dat jaar had Clusius al zaad van 251 plantensoorten vanuit Kreta naar Leiden laten zenden. In 1594 werd met de eerste beplanting van de tuin begonnen.

Omdat Carolus Clusius bij zijn aanstelling al 67 jaar oud was en bovendien invalide, werd de Delftse apotheker Dirck Outgaertsz. Cluyt aangesteld om als hortulanus de dagelijkse leiding op zich te nemen. Clusius wilde de tuin laten inrichten met alle tot dan toe bekende soorten uit het plantenrijk. Op dat moment nog onbekende planten als tulpen en in latere tijden tomaat, tabak, mas en aardappel werden aangeplant en kregen door de botanische tuin hun bekendheid in Noord-Europa. Ook werden er planten aangeplant die door de Vereenigde Oostindische Compagnie naar Europa werden gebracht.

Van 1709 tot 1730 was Herman Boerhaave directeur. Onder zijn leiding werd het aantal plantensoorten uitgebreid tot 5846. Van 1730 tot 1754 werd het oppervlak verdubbeld en reikte de tuin tot aan de stadswal (waar zich nu de Witte Singel bevindt).

bron: Wikipedia.

 

 

In nieuwsbrief 2015-2
heeft u kunnen lezen
dat onze bijeenkomst op
14 oktober in de Leidse
'Hortus botanicus' is.

Aanmelden:
voor 1 oktober bij
Ria of Bert.

Geef aan of u in het bezit
bent van een Museumjaarkaart;
dat drukt de kosten.

 

 

 

 

 

De eindejaarsmaaltijd is in 2015 opnieuw in ons huisrestaurant 'De Chinese Muur', en wel op:

woensdag 16 december
van 13.00 tot 16.00 uur

 

Meldt u aan vr
21 november bij
Ria Rijsdam.

Zie 'Informatie'.

Bestuursvergadering.

Het bestuur is van plan in november 2015 te vergaderen.
Mocht u wensen,
opmerkingen e.d. hebben, die voor de vereniging belangrijk zijn, dan kunt u die aan een van ons doorgeven.
Per brief, e-mail of telefoon. Zie 'Informatie'.

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op donderdag, 15-10-2015.