Behandeling van acute sportblessures


Op het sportveld, maar ook in en rondom het huis of op straat, kan men zich verstappen of verdraaien. Afhankelijk van het geweld, dat daarbij plaatsvindt, zal een verrekking of verscheuring optreden.

In sommige gevallen, meestal bij grof geweld, zal een botbreuk optreden. Het aangedane lichaamsdeel vertoont dan soms een afwijkende stand en is niet meer bruikbaar. Oftewel, men kan er niet meer op staan.
Bij twijfel laat je daar dan een huisarts naar kijken. Maar zeker niet in alle gevallen is het nodig om naar de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis te gaan, laat staan om een ambulance te bellen.
Het kan ook gebeuren, dat het letsel in eerste instantie gering lijkt, maar dat later alsnog veel pijn en zwelling optreedt. Ook dan kan de huisarts je goed van advies dienen.

Vervolgens is het belangrijk om afhankelijk van de ernst van het letsel een goed beleid voor het herstel te bepalen. Soms in dat in de eerste dagen nog niet goed mogelijk en soms moet het beleid na enkele dagen of weken worden bijgesteld.
Voor de meest voorkomende sportletsels zullen hier de algemene richtlijnen, kenmerken, valkuilen en criteria worden beschreven. Doe er uw voordeel mee en reageer, als een en ander niet duidelijk genoeg is.

Als er zich bijzondere zaken voordoen en het herstel niet volgens verwachting verloopt, kunt u advies vragen bij een sportarts. Een adres in de buurt vindt u op www.sportzorg.nl