Rijgen    Kettelen   Wire - wire   Punniken  Leerveter   Jasseron   Draadwerk   Strass


Draadwerk

Draadwerk2.jpg (33812 bytes)Als je al een beetje handig wordt met draad en wire - wire kun je je misschien eens wagen aan draadwerk. Voor deze techniek kun je diverse soorten ijzerdraad gebruiken, zoals het op basisscholen gebruikte strikkendraad of het wire - wire draad. Hoe dunner het ijzerdraad is hoe gemakkelijker je er mee kunt werken. Voor een mooi resultaat raad ik je het glimmend zilverkleurig ijzerdraad aan. Er is ook dof zilverkleurig draad te koop in de winkel, maar dat haalt de glans van je kralen af. Ook kun je natuurlijk het gekleurde ijzerdraad van wire - wire gebruiken. Er is momenteel een verpakking op de markt waarin allerlei kleine klosjes in verschillende kleuren zitten (zie tipspagina).

Draadwerkdraden.jpg (32134 bytes) Voor het werken volgens deze techniek heb je verschillende tangetjes nodig. Een rondbektang voor het vervormen van het ijzerdraad en een kniptang om de draad af te knippen. De zogenaamde rozenkranstang is hierbij een uitkomst, omdat dit een knip- en een rondbektang ineen is. De dure uitvoering van Knippex is hier aan te raden. Het is even een investering, maar het maakt het werken met het ijzerdraad stukken eenvoudiger en levert je minder frustraties op.

Draadwerk1.jpg (33310 bytes)Begin met het uitzoeken van je kralen. (Grote vierkante kralen zijn in het begin het makkelijkst.) Rijg het ijzerdraad door je kraal heen. Maak aan het uiteinde van de draad een rondje met de rondbektang en stop het uiteinde terug in de kraal. Ga verder met het overgebleven ijzerdraad dat onderuit je kraal komt. (Dit hoef je dus niet af te knippen, maar kun je vanaf  het klosje gebruiken.) Dit ijzerdraad haal je omhoog naar het oogje. Hoe je dit doet, bepaal je met de rondbektang. Je kunt rondjes draaien, golfjes of karteltjes maken. Wat je maar wilt. Je kunt ook de gehele kraal spiraalgewijs omwikkelen van onder tot boven. Sla de draad een paar keer om het oogje heen, zodat het oogje vastzit en ga terug naar de onderkant van de kraal langs de andere zijde van de kraal. Ook nu kun je weer met de rondbektang figuurtjes draaien in je draad. Knip dan het draad zo af, dat je een klein stukje terug kunt stoppen onderin de kraal (afhechten). Klaar!

Draadwerk3.jpg (30704 bytes)Als je geen bedeltjes wilt hebben, maar de kralen aan elkaar vast wilt maken volg dan deze werkwijze. Maak in het begin geen oogje, maar een haakje en stop het uiteinde nog niet terug in de kraal. Maak aan de onderkant wel een oogje, sla het ijzerdraad er een keer omheen en ga dan naar boven naar het haakje terwijl je in de draad een figuurtje maakt. Sla de draad om het haakje heen, maar hou het een beetje ruim, zodat je straks als je het haakje dichtmaakt het uiteinde er nog tussen kan duwen. Ga terug naar de onderkant van de kraal waar het oogje zit, langs de andere kant van de kraal en maak weer figuurtjes met je rondbektang. Sla de draad nogmaals om het oogje heen en knip hem dan af. Als je twee kralen hebt bewerkt kun je ze aan elkaar vastmaken. Haak hiervoor het haakje van de ene kraal door het oogje van de andere. Buig vervolgens het haakje dicht tot een oogje met je rondbektang.

Voor een voorbeeld van een armband met de draadwerktechniek verwijs ik je naar de voorbeeldenpagina en kijk onder armbanden.

Terug naar het begin van de pagina