Rijgen    Kettelen   Wire - wire   Punniken   Leerveter   Jasseron   Draadwerk   Strass


Jasseron 

Jasseron2.jpg (28585 bytes)
Verschillende soorten Jasseron

Jasseron is de naam voor een stuk ketting bestaande uit ringetjes. Het is op rol te koop bij hobbyzaken en kralenwinkels. Vaak wordt het verkocht per meter, maar soms is het mogelijk minder te kopen. Jasseron kun je kopen in verschillende maten, waarbij de grootte van het schakels varieert van 2 tot 10 millimeter. Er zijn naar mijn idee geen verschillende kleuren Jasseron. Maar alhoewel het alleen in het zilver verkrijgbaar is, kun je kiezen tussen dof of glimmend zilver.

Jasseron is goed te gebruiken voor het maken van sieraden. Het ziet er mooi uit en vooral het glimmende Jasseron toont al snel als een duur sieraad. Bovendien zijn de ringetjes eenvoudig open te buigen, omdat ze niet dicht gelast zijn. De makkelijkste manier om van Jasseron een ketting of armband te maken, is om de gewenste lengte af te knippen en er een siersluiting, bijvoorbeeld een t - sluiting, aan te hangen. Daar Jasseron van zichzelf een mooie schakel is, is dit een hele eenvoudige en snel te maken sieraad.

Jolanda_schakelbruin.jpg (373311 bytes)

Jasseron leent zich er goed voor om te combineren met de andere technieken, bijvoorbeeld het kettelen. In combinatie met het bovenstaande voorbeeld is het mogelijk om aan de siersluiting ketteltjes te hangen. Rijg hiervoor de kralen die je wilt gebruiken op het stiftje en bevestig deze met een extra ringetje aan de sluiting. Ook kun je de sluiting op de nek dragen en aan de voorkant ketteltjes met kralen hangen. Het is leuk om de Jasseron aan de voorkant helemaal vol te hangen, maar je kunt natuurlijk ook enkele stiftjes of een hanger gebruiken.

Jolanda_schakelpaars.jpg (39925 bytes)

De derde mogelijkheid om Jasseron met kettelen te combineren, is om Jasseron en stiftjes af te wisselen in de ketting. Hiervoor gebruik je stiftjes met kralen en stukjes Jasseron om en om door ze aan elkaar te bevestigen. Als de lengte lang genoeg is, hang je de sluiting eraan. Als laatste kun je ook stiftjes hangen tussen twee delen Jasseron. Gebruik hiervoor twee even lange delen Jasseron en rijg je stiftjes vol. Ook deze moeten even lang zijn, omdat de Jasseron anders scheef loopt. De stiftjes aan de beide uiteinden kunnen echter wel wat korter zijn, daar de Jasseron samen moet komen om de sluiting aan vast te maken. Omdat de ketting wel erg zwaar wordt, is het het slimst om deze ketting als choker te maken.

Helga_Jasseronwit.jpg (25381 bytes)

Ook het rijgen is te combineren met Jasseron. Hiervoor maak je een trappetje met treden van de Jasseron waartussen je de kralen rijgt. Zorg dus dat de treden van de trap bestaan uit een oneven aantal schakels, zodat je door de middelste kunt rijgen en de kralen tussen de treden zitten. Gebruik weer een extra ringetje (het mooiste is het als je een schakeltje van de Jasseron gebruikt) om de twee delen Jasseron, je rijgdraad en de sluiting aan vast te maken. Ook hiervan wordt de ketting erg zwaar. In een choker komt deze techniek het best tot zijn recht, maar je kunt er ook een gewone ketting van maken. Alhoewel de ketting dan niet echt in model blijft. Het is ook mogelijk om een klein gedeelte deze techniek toe te passen, zodat je een soort matje krijgt en dat aan een stuk Jasseron te hangen waar je dan een ketting van maakt.

Veter_Jasseron.jpg (22480 bytes)
Het combineren van Jasseron met een veter

De nieuwste combinatie is het combineren van veters met Jasseron. Ik vind het het mooiste om hiervoor een suède veter te gebruiken, maar leerveters en (wax)koorden kunnen natuurlijk ook. Deze veter rijg je om en om door de schakels van het Jasseron, waarbij je steeds één ringetje overslaat. De veter sluit je met een leerklemmetje en die bevestig je aan een (kippen)ringetje. Aan dit ringetje hang je ook de laatste schakel van de Jasseron en je sluiting. 

Jolanda_veterjasseron.jpg (33544 bytes)

Alhoewel dit al mooi is, kun je het kettelen ook weer gebruiken. Hang ketteltjes aan de sluiting of aan de voorkant van de ketting. Omdat je een leeg ringetje over hebt tussen de ringetjes waar de veter doorheen zit, kun je ook nog een tweede suede veter met een andere kleur door de Jasseron rijgen.

Jolanda_roodveter.jpg (41830 bytes)

Alhoewel Jasseron zich uitstekend leent voor de bovenstaande voorbeelden en al snel een mooie ketting geeft, kun je ook allerlei andere soorten ketting en schakels gebruiken in combinatie met bovenstaande voorbeelden.


Voor voorbeelden van sieraden met de verschillende Jasserontechnieken verwijs ik je naar de voorbeeldenpagina.

Terug naar het begin van de pagina