Rijgen    Kettelen   Wire - wire   Punniken   Leerveter   Jasseron   Draadwerk   Strass


Kettelen

Kettelstiften.jpg (9937 bytes)

Kettelstiftjes

Voor het kettelen van kettingen heb je stiften nodig. Stiften zijn ijzeren staafjes waarop je kralen kunt rijgen. Deze stiften kun je zelf maken van stevig ijzerdraad (bijvoorbeeld het wire - wire draad), maar je kunt ze ook gewoon kopen. Er zijn twee soorten stiften, de zogenaamde oogjesstiften en eindstiften (ook nietstiften genoemd) in verschillende maten in de kleuren goud, zilver en oudzilver. De namen zeggen het eigenlijk al. De oogjestiften hebben aan het uiteinde een oogje, waaraan je een nieuwe stift kunt hangen. De eindstiften hebben een plat geslagen  onderkant, zodat je deze kunt gebruiken om bijvoorbeeld een hanger of oorbellen te maken. Oorbelhaakjes zijn ook gewoon in diverse soorten en kleuren te koop bij de kralenwinkel en de betere hobbywinkel.

Tangetjes.jpg (58433 bytes)

Tangetjes 

Voor deze techniek is het handig om naast een kniptang voor het op maat knippen van de stiftjes, ook een rondbektang (= tang met een ronde bek) te hebben. Met deze tang kun je makkelijk oogjes aan de stiften maken. Voor het dichtknijpen van deze oogjes is een puntbektang (= tang met een platte bek), ook platbektang genoemd, handig. Je kunt ook een speciale kralentang (ook wel rozenkransstang genoemd) kopen. Dit is een tang die je als rondbek- en kniptang kunt gebruiken.

Kettelen.jpg (17545 bytes)

Kettelen

De techniek van het kettelen is eigenlijk heel simpel. Eerst moet je bepalen welke maat stiftjes je gaat gebruiken. De grootte van de stiften die je kiest hangt af van de hoeveelheid en de grootte van de kralen die je op de stiften wilt rijgen. (Let hierbij ook op de opening in de kralen; ze moeten natuurlijk wel op de stiften passen.) Als je nog niet precies weet wat je gaat rijgen, raad ik je aan grote oogjesstiften te nemen. Deze kun je namelijk met een kniptang heel makkelijk zelf op de gewenste lengte afknippen. De stukjes die je overhoudt bij het afknippen, kun je weer gebruiken om ringetjes van te maken. Het aantal stiften dat je nodig hebt, hangt af van de lengte van de ketting die wilt maken. Je kralen kun je gewoon op de stiftjes rijgen. Aan het einde van de stift maak je met een rondbektang een oogje, die je aan de volgende stift hangt en daarna dichtknijpt met de puntbektang. De sluiting kun je op dezelfde manier aan de stiften vastmaken. Als je dat mooi vindt, kun je ook een extra kippenringetje (= een ringetje met een dubbele winding, zodat het niet losschiet) gebruiken.

Oogje_maken.jpg (6752 bytes)
Het maken van oogjes

Het vormen van oogjes is een vaardigheid die je even moet oefenen. Rijg je stiftje vol met kralen en trek vervolgens het overgebleven stukje stift met de rondbektang in de tegenovergestelde richting van de kant waarin je het oogje wilt hebben. Vorm nu een oogje om de tang heen. Hoe verder je op de tang het oogje draait, hoe groter het wordt. (Laat de tang hierbij het werk doen!)  Het oogje zit nu precies boven de stift. Als dit niet zo is, buig het stiftje dan met de puntbektang weer recht. Knip het te veel af met de kniptang en buig het oogje dicht met de puntbektang. Je kunt natuurlijk ook eerst de stift afknippen en daarna het oogje maken. Het gevaar hierbij is dat je te veel afknipt en daardoor te weinig van de stift overhoudt voor een mooi oogje. 

Kettelornamenten.jpg (18581 bytes)

Zilverkleurige ornamentjes om te kettelen

Naast kralen kun je ook andere dingen op de stiftjes rijgen. Denk hierbij aan bouillondraad en rubberslang (zie foto op de welkompagina). Daarnaast zijn er ook ornamenten en staafjes met aan weerszijden oogjes in de kralenwinkels of hobbywinkels te koop. Deze kun je ook gewoon aan de oogjesstiften vastmaken. 

Jasseron.jpg (70106 bytes)

Stukjes ketting

Het is ook leuk om stukjes ketting mee te kettelen. Ketting is ook in de kralenwinkel te koop in diverse soorten en maten schakels in de kleuren goud, zilver en oudzilver. Je kunt ook de ketting als startdraad gebruiken en er stiftjes met kralen aan of tussen kettelen.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat de hiervoor genoemde techniek, het rijgen, en het kettelen ook gecombineerd kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld tussen het rijgen van je kralen door ook stiftjes met kralen erop meerijgen.

Voor voorbeelden van sieraden met de verschillende ketteltechnieken verwijs ik je naar de voorbeeldenpagina.

Terug naar het begin van de pagina