Rijgen    Kettelen   Wire - wire   Punniken  Leerveter   Jasseron   Draadwerk   Strass


Leerveter

Leerveterketting.jpg (54047 bytes)
Ketting gemaakt met een leerveter

De meest simpele manier om een ketting te maken is de leerveter. Voor deze techniek heb je alleen een leerveter nodig, en kralen of een ornament die op de veter passen. Let dus goed op de maat van de oogjes van je ornament of kralen. Leerveters zijn tegenwoordig overal te koop tegen verschillende prijzen en in verschillende kleuren. Een normale prijs voor een leerveter is zo rond de 1,- . Ook zijn er veters van andere materialen te koop die je net zo goed kunt gebruiken. Deze zijn vaak een stuk goedkoper, maar glanzen soms niet zo mooi als de leerveters. Deze koorden kun je kopen bij bijvoorbeeld fourniturenzaken of schoenenwinkels. Daarnaast zijn er in de winkels ook suède veters te koop. Deze zijn niet rond, maar plat.

Leerklemmen.jpg (16090 bytes)
Leerklemmen

Een leerveter kun je op drie manieren sluiten. Ten eerste kun je werken met leerklemmen en een gewone sluiting. Vaak worden deze als één geheel verkocht in hobby- of kralenwinkels. Leerklemmen zijn metalen hulsjes, die je om de leerveter heen klemt met een tang. De klemmetjes hebben een oogje waaraan de sluiting en het oogje van de sluiting zitten. Er zijn klemmetjes met een open oogje en klemmetjes met een gesloten oogje. Wat je handiger vindt, hangt af van je eigen voorkeur.

Spiraalklemmen.jpg (34437 bytes)
Links een spiraalklem, rechts een leerklem

Je hebt ook spiraalklemmen met daaraan een sluiting. Een spiraalklem is een gewonden stuk metaal in de vorm van een veer waarin je je veter kunt klemmen of lijmen. Ik vind deze minder bruikbaar daar de opening in de spiraal vaak vrij groot is, zodat je veter uit de sluiting kan schieten. De spiraalklemmen zijn dan ook eigenlijk meer bedoeld voor dikkere materialen als rubberkoorden.

Leerknoop.jpg (29356 bytes)
Leerknoop

De derde manier is het leggen van een zogenaamde 'leerknoop' in de veter als je geen klemsluiting wilt gebruiken. Dit is een knoop waarbij de veter heen en weer kunt schuiven, zodat je de ketting langer en korter kunt maken. Een leerknoop maak je precies zo als de 'knoop om de draad' die hieronder vermeld staat. Leg hiervoor de draden boven en onder elkaar met een overlap van ongeveer 10 centimeter. Maak nu in beide draden een 'knoop om de draad' om de naastliggende draad heen. Als je nu de twee knopen aantrekt, heb je knopen die kunnen schuiven. 

Wil je meer informatie over deze knoop, die ook wel de 'dubbele zoeteliefjes' wordt genoemd, klik dan hier.

Leerknoop_om_draad.jpg (39140 bytes)
Knoop om de draad

Er zijn verschillende technieken mogelijk om van een veter een ketting te maken. Je kunt de veter bijvoorbeeld vol rijgen, maar het kan ook mooi zijn om alleen maar één aparte kraal of ornament op de veter te hangen. Deze valt dan extra op. Als je besluit de ketting vol te rijgen, is het mooi om tussen de kralen een knoop te leggen. Je kunt natuurlijk een gewone knoop in de draad leggen, maar het is mooier om een knoop om de draad te leggen. Dit gaat als volgt: neem de draad in je linkerhand en wikkel hem om je wijsvinger heen, zodat op je vinger een kruisje ontstaat. Sla de draad nogmaals om je vinger. Zo ontstaat er een tweede kruisje opzij van de eerste. Steek de draad nu over je vinger en onder het eerste kruis door (door de beide lusjes heen) en trek hem aan. De knoop zit in de draad.

Jolanda_leerveter1.jpg (81645 bytes)

Als tweede kun je de ketting gewoon om je hals knopen. Het mooiste is het als de veter twee keer om je hals past, waarbij je de kraal of het ornament in het midden van de eerste winding hangt en je de veter na de tweede winding voor op je hals dichtknoopt als sierknoop. Als je veter te kort is of je dit niet mooi vindt, kun je hem natuurlijk ook gewoon dichtknopen op je nek, zodat de knoop zit waar normaal een sluiting zou zitten. Je kunt ook in plaats van een knoop een schuifornament gebruiken als sluiting.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat ook hier diverse technieken gecombineerd kunnen worden. Het meest makkelijke is het om de veter te gebruiken om aan te kettelen. Hiervoor rijg je je kralen aan een kettelstaafje (of aan meerdere) die je met een leerklemmetje aan het uiteinde van de veter bevestigd. Doe dit bij beide uiteindes en knoop de veter om je nek. Door de veter te knippen, kun je de lengte variëren. 

Veter_Jasseron.jpg (22480 bytes)
Het combineren van Jasseron met een veter

De nieuwste techniek is het combineren van veters met Jasseronschakel. Je rijgt hiervoor de veter door de schakels heen, waarbij je steeds dezelfde schakel gebruikt en er dus steeds één overslaat. Vervolgens kun je dan bijvoorbeeld ornamentjes aan je ketting hangen. Nog leuker is het om twee kleuren veters te gebruiken die je dan contra door de Jasseronschakels rijgt. De veter sluit je met een leerklem aan een extra oogje waar je ook de laatste Jasseronschakel aan vastmaakt. Aan deze oogjes kun je vervolgens je sluiting vastzetten.

Voor voorbeelden van sieraden met de leervetertechniek verwijs ik je naar de voorbeeldenpagina en kijk onder kettingen.

Terug naar het begin van de pagina