Rijgen    Kettelen   Wire - wire  Punniken  Leerveter   Jasseron   Draadwerk   Strass


Punniken

Punnikklosje.jpg (15708 bytes)
Punnikklosje

Het punniken is terug van weggeweest. Misschien ken je het nog wel van je kindertijd, maar nu wordt het gebruikt om sieraden te maken. Voor het punniken van armbanden en kettingen heb je een punnikklosje nodig en draad. Je kunt hiervoor gewoon ijzerdraad met nyloncoating voor gebruiken, maar ook elastisch nylondraad.
Het punniken met ijzerdraad is lastiger dan het 'ouderwetse' punniken met wol. Het is handig om het eerst te proberen zonder kralen, voordat je je uiteindelijke ontwerp gaat maken.

Punniken_werkwijze.jpg (17040 bytes)
Werkwijze punniken

Hoe begin je?
Steek de draad van boven naar beneden door het klosje en laat ongeveer 15 centimeter uit het klosje hangen. Sla dan de draad diagonaal om de krammetjes, waarbij je dus steeds naar het tegenover liggende krammetje gaat en je draad erom heen trekt (1 t/m 4). De draad gaat steeds binnendoor naar buiten. Draai daarna het klosje rond (A). De draad zit dan aan de buitenkant van alle krammetjes. Zorg ervoor dat de draad boven het bestaande lusje zit. Haal met een de bijbehorende pen (als je die niet hebt kun je ook een prikpen gebruiken) de onderste lus (B) over de draad (A) en het krammetje. Laat de lus afglijden en de eerste steek is klaar. Ga zo verder en trek de draad regelmatig aan. Het kan handig zijn om een tafelkleedgewichtje aan de draad, die onderuit het klosje hangt, te bevestigen. Dit houdt de draad op zijn plek.

Punnikwerk3.jpg (30273 bytes)
Overhalen

Omdat de draad nogal stijf is, kan het gebeuren dat je beide lusjes over het krammetje trekt. Het kan helpen om in plaats van de (prik)pen een haaknaald te gebruiken. Hiermee kun je je het bovenste lusje dat om het krammetje moet blijven zitten weer terughalen en om het krammetje trekken, mocht het mis gaan.

Als je genoeg lengte hebt gepunnikt, kun je de draad afhechten. Hiervoor haal je de draad door alle lusjes en trek deze stevig aan. Je kunt eventueel nog een knoopje in de draad leggen en die met een beetje sieradenlijm of blanke nagellak vastzetten voor de zekerheid. Vervolgens knip je de draad af en maakt een sluiting aan de draad met een knijpkraaltje. Als je de draad niet al te kort afknipt, kun je hem zelfs terugsteken (of meeweven) in het sieraad. Het mooiste is natuurlijk een kalotje dan zie je er helemaal niets meer van.

Punnikwerk2.jpg (23446 bytes)
Het mee punniken van kralen

Omdat de draad als het ware elastisch wordt als je hem punnikt, moet je er rekening mee houden dat je veel meer draad dan normaal nodig hebt voor een gepunnikt sieraad. Zeker als je ook nog kraaltje wilt mee punniken. Reken voor een ketting van 22 centimeter op een meter draad met kraaltjes. 
Natuurlijk kun je ook af en toe wat kraaltjes mee punniken in plaats van constant. Bij het punniken met kraaltjes moet je erop letten dat je kraaltjes niet te groot zijn. Je punnikt ze steeds mee tussen de krammetjes. Dus als je de lus over de draad en het krammetje hebt getrokken, schuif je daarna de kraaltjes ertussen. 

Punnikkettingen.jpg (52960 bytes)
Gepunnikte kettingen

Je kunt ook grote kralen gebruiken en deze in het punnikwerk stoppen. Als de kralen door het punnikklosje passen kun je dit tijdens het punniken doen. Heb je nog grotere kralen dan moet je ze na het afhechten in het werk stoppen. Je kunt ze eventueel vastzetten met een stukje draad dat je om het werk heen bindt.

Er zijn in de hobbywinkel verschillende punnikklosjes te koop, waarbij het aantal krammetjes varieert. Er zijn klosjes met 4, 6 en 8 krammetjes. Hoe meer krammetjes er in het punnikklosje zitten, hoe groter de diameter van het gemaakte werk. (Dit kan van belang zijn als je besluit grotere kralen in het werk te stoppen.) Ook kun je voor een klosje bij een speelgoedwinkel kijken of misschien heeft iemand er nog één voor je op zolder liggen. Als je handig bent, kun je proberen er zelf één te maken van hout. Boor een gat in een stukje hout en sla rond het gat minstens drie spijkers zonder kop in het hout. De spijkers mogen hooguit 5 millimeter boven het hout uitsteken. Let hierbij op de volgende zaken: de grootte van het gat bepaalt de diameter van het werk; de afstand van het gat tot de spijkers bepaalt de lengte van de steek; en de maat van de spijker en het aantal bepalen de dichtheid van het werk.

Voor een voorbeeld van een sieraad met de punniktechniek verwijs ik je naar de voorbeeldenpagina en kijk onder armbanden.

Terug naar het begin van de pagina