Rijgen    Kettelen   Wire - wire   Punniken  Leerveter   Jasseron   Draadwerk   Strass


Strass

Het is steeds vaker gebruikelijk dat er in sieraden beplakte ornamenten, tussenstukjes of verdelers worden opgenomen. Niet alleen staat dat heel mooi, omdat het glimt. Maar deze ornamenten kunnen ook flinke blikvangers zijn. In de hobby- en kralenwinkels zijn steeds meer ornamenten in verschillende vormen en kleuren, zoals zilver, goud en koper te koop. De meeste ornamenten hebben al uitsparingen waarin je je strasssteentjes kwijt kunt. Maar je kunt natuurlijk ook plakken op ornamenten zonder uitsparingen, suède en  leerveters of bijvoorbeeld platte kralen.


Zelfklevende strass

Strasssteentjes zijn er in verschillende soorten, maten, kleuren en vormen. De mooiste strasssteentjes zijn natuurlijk van Swarovski (kristal). Niet alleen glinsteren deze het mooist, maar zij blijven ook op den duur van betere kwaliteit. Nadeel is wel dat je er iets meer voor betaald. Simpele en daarmee goedkopere strasssteentjes van acryl, bijvoorbeeld te koop bij hobbywinkel Pipoos, hebben de neiging naar verloop van tijd dof te worden en beschadigen ook sneller. Dit geldt zeker ook voor de meest goedkope vorm: de zelfklevende strass plaksteentjes van het merk 'MakeMe!', die je voor rond de € 2,- per vel in diverse hobbywinkels kunt kopen.


De lichtblauwe en witte stenen
hebben meer facetten

De maat en vorm die je kiest, hangt af van waar je de strass op wilt plakken. De maten variëren in grootte van ongeveer 2 millimeter tot 1,5 centimeter. Naast de gangbare geometrische vormen als rond, ovaal, vierkant en rechthoekig komt er steeds meer strass op de markt in fantasievormen, zoals bijvoorbeeld hartjes of sterretjes. Sommige vormen hebben een metalen kast nodig voordat je ze op kunt plakken, omdat ze anders aan de onderkant niet mooi plat zijn. Er zijn ook ornamenten waarbij men daar in de uitsparing al rekening mee heeft gehouden. Deze uitsparingen lopen bijvoorbeeld al naar beneden toe in een punt. Ook de slijpwijze van de steentjes kan verschillen. Sommige strasssteentje hebben een totaal geslepen oppervlak waardoor ze in het licht nog meer schitteren. Over het algemeen geldt dan ook hoe meer facetten, hoe meer glinstering!


Sieradenlijm

Alhoewel het plakken van de strasssteentjes niet echt een moeilijke klus is, moet je wel even goed letten op de lijmsoort die je gebruikt. Je kunt natuurlijk gewoon sterke lijm of hobbylijm gebruiken om de steentjes op te plakken. Het geheel zal waarschijnlijk goed vast blijven zitten, maar de kans is dat de lijm de kraal beschadigt en daardoor een doffe gloed veroorzaakt. Het beste kun je voor dit soort klusjes sieradenlijm gebruiken. Deze lijm is speciaal bedoeld voor kralen ed. en zal dus je werk niet beschadigen. Sieradenlijm is in diverse merken o.a. Hasulith bij de betere hobbywinkel of kralenwinkel te koop voor rond de € 3,-. Gebruik niet te veel lijm, maar kleine beetjes. Het blijft echt wel goed vast zitten! Bij kleine oppervlakken kun je ook gebruikt maken van een borrelprikkertje of een wattenstaafje om de lijm mee op de strasssteentjes aan te brengen.

En soms gaat het gewoon mis! Ik heb zelf gemerkt dat sommige strasssteentjes van acryl gaan bobbelen aan de onderkant na het gebruik van 'echte' sieradenlijm. Omdat de onderkant niet naar beneden kon vanwege het metalen ornament waar ik het strasssteentje op had geplakt, kwam hij de steen in. Gevolg daarvan is dat de strasssteen dof wordt, omdat het 'schitterende' oppervlak onderin de steen niet meer egaal is, maar bobbelig en de ruimte in de steen kleiner is geworden waardoor er minder licht gevangen kan worden. Mijn tip is dus, geef wat meer geld uit aan de echte kristallen strasssteentjes. Niet alleen is het resultaat mooier, maar je hebt er ook meer en langer plezier van. Goedkoop is in dit geval inderdaad duur koop!

Vind je het allemaal veel te veel werk? Geen probleem! Strassornamenten zijn in verschillende vormen ook beplakt en wel te koop.

Terug naar het begin van de pagina