Rijgen    Kettelen   Wire - wire   Punniken   Leerveter   Jasseron   Draadwerk   Strass


Wire - wire

Ready wire.jpg (180214 bytes)
Ready
wire

Voor de derde techniek, het werken met wire - wire, kun je gebruik maken van de kant en klare vormen die je in de winkel kunt kopen, het zogenaamde ready wire. Dit zijn metalen figuren in verschillende kleuren en vormen, die je kunt rijgen als kralen. Je kunt de vormen aanpassen aan je eigen smaak door ze kleiner te maken met een kniptang en sommige vormen kun je opvullen door er een kraal in te plaatsen. Hiervoor buig je de vorm open en stop je de kraal erin, waarna je de vorm weer dichtbuigt. Bij het rijgen rijg je dan zowel de vorm als de kraal mee.

Wirewinder.jpg (33811 bytes)
Wire - Winder

Er is tegenwoordig een apparaatje op de markt waarmee je deze vormen van ijzerdraad zelf kunt maken: de Wire - Winder. De Wire - Winder bevat een houder, en een dikke en een dunne pin. Als je het metaaldraad langs de pinhouder laat lopen en dan begint te draaien, vormt de spiraalvorm zich vanzelf. Het metaaldraad is in de winkel onder de naam wire - wire te koop in verschillende kleuren (zwart, donkergroen, turquoise, goud, donkerblauw, donkerrood, rood, groen, geel, koper, middenblauw, roze, zilver en paars) en in drie verschillende diktes: 18 gauge (1,2 mm), 22 gauge (0,7 mm) en 26 gauge (0,45 mm). Het wire - wire draad is sterk, maar zeer buigzaam ijzerdraad.

Er zijn speciale wire - wire tangen in de winkel te koop. De kniptang voor het knippen van metaaldraad, de rondbektang voor het maken van ronde vormen, de halfrondbektang voor het buigen van platte spiralen en het sluiten van oogjes, de platbektang voor scherpe bochten en rechte hoeken, en tot slot de kromme platbektang voor zeer fijne draadverwerking. Naar mijn idee kunt je hierbij net zo goed gebruik maken van je kniptang om het draad af te knippen, en de rondbek- en platbektang om de vormen bij te buigen en dicht te maken.

De Wire Artist

Ook kun je werken met de Wire Artist. Dit is een plastic bordje waarin gaatjes zitten. In deze gaatjes kun je verschillende maten pinnetjes stoppen in zelf te kiezen patronen. Er worden 20 pinnetjes in 4 verschillende maten geleverd bij de Wire - Artist als je hem koopt. De Wire Artist is te koop bij de betere hobbywinkel ( 6,31) en via internet (www.kralenpost.nl 6,78). Als je voor de eerste keer gaat werken met de Wire Artist werkt het metaaldraad van 22 gauge het prettigst. Voor je begint maak je eerst een patroon van pinnetjes op het plastic bordje. Maak dan een oogje in het metaaldraad met de rondbektang. Dit oogje druk je om je eerste pin (startpunt) en vervolgens draai je de draad om de andere pinnetjes heen in het patroon dat je hebt verzonnen. Als je patroon af is, knip je de metaaldraad af met de kniptang. Door op deze wijze het wire- wire ijzerdraad om de pinnetjes te draaien kun je zelf je eigen ornamenten maken. Ben je niet zo creatief? Er zijn ook patroonvellen beschikbaar die je onder de Wire Artist kunt leggen, zodat je de patronen na kunt maken. 

Wirewire.jpg (153565 bytes)

Met de Wire Artist gemaakte ornamenten

Je kunt tussen de pinnetjes door ook kralen op de metaaldraad meerijgen. De ornamenten die je hebt gemaakt, kun je aan elkaar vastmaken met behulp van een ringetje of een kettelstiftje. Ook is het leuk om een ornament in het midden van een geregen of een gekettelde ketting te hangen. Zo zie je dat ook hier allerlei technieken met elkaar gecombineerd kunnen worden. Sluitingen voor aan je sieraden kun je ook gewoon van het metaaldraad buigen (haakje en oogje). Natuurlijk is het ook mogelijk om met een ringetje een 'gewone' sluiting vast te maken aan het metaaldraad.

Voor voorbeelden van sieraden met de wire - wiretechniek verwijs ik je naar de voorbeeldenpagina.

Terug naar het begin van de pagina