Kettingen    Armbanden   Sets    Oorbellen    Enkelbandjes    Broekketting    Kralenhanger    Op de plank    Overige 


Armbandvoorbeelden

Hieronder vind je de armbanden die ik tot nu toe heb gemaakt. Om de sieraden beter te kunnen bekijken, kun je op de foto klikken om de afbeelding te vergroten. Voor prijzen van de afgebeelde armbanden kun je op de euromunt klikken. Je komt dan op de prijsinformatiepagina. Onder de foto vind je de bestelcode van het sieraad. Om een armband te bestellen, klik hier

Rijgen 

o Rijgen met glaskralen

o Swarovski

o Rijgen met kunststofkralen 
o Rijgen met ketting

o Vlechten

Kettelen o Kettelen met stiften
o Rekarmband
Punniken o Punniken met kralen
Draadwerk o Draadwerk met kralen

 


Rijgen met glaskralen   

Jolanda_armbandornament.jpg (30231 bytes)

ARG1

Voor het maken van deze armband heb ik gebruik gemaakt van ijzerdraad met een nyloncoating. Eerst rijg je een streng in het patroon dat je wilt hebben en vervolgens rijg je de draad door een knijpkraal en de sluiting. Daarna rijg je weer terug door de knijpkraal en maak je de tweede streng. Als je daarmee klaar bent, schuif je het patroon strak vast en knijp je de knijpkraal dicht. Vervolgens knip je je draad door (niet te kort!) en rijg je beide draden door een knijpkraal en het oogje van je sluiting en weer door de knijpkraal. Nogmaals alles strak trekken (niet te strak, want dan zit de armband niet mooi) en de knijpkraal dicht knijpen.

Jolanda_armbandkleurtjes.jpg (87202 bytes)

ARG2

Jolanda_armbanddubbeldraads.jpg (31150 bytes)

ARG3

In tegenstelling tot de armband hierboven zijn deze armbanden gemaakt met elastisch nylondraad. Voor uitleg over het werken met elastisch nylondraad, zie de Swarovski armband.

Terug naar het begin van de pagina


Swarovski   

Jolanda_armbandzilver.jpg (15403 bytes)

ARS1

Deze armband is samengesteld uit diverse kralen die op elkaar geplakt zijn. De grote zilveren vierkanten die je ziet, zijn kralen met aan weerszijden twee gaatjes. Hierop geplakt zit een ronde kraal die eigenlijk een gaatje heeft op de plek waar ik een strasssteentje heb geplakt. Doordat de kraal een opstaande rand heeft, past het steentje er mooi in. Tussen de zilveren vierkanten zijn Swarovski kraaltjes geregen. Omdat deze armband mooier staat als hij strak zit, is hij geregen met elastisch nylondraad. Ook hier begin je eerst met het rijgen van één streng en vervolgens rijg je dan terug. Zo ontstaat er aan een kant een lus die je na het rijgen los knipt. Dan knoop je de draden (boven aan boven, onder aan onder) aan elkaar vast met een platte knoop (links over rechts, rechts over links). Deze knopen goed (!) vasttrekken en eventueel verstevigen door er blanke nagellak op te smeren.

Terug naar het begin van de pagina


Rijgen met kunststofkralen   

Jolanda_armbandzwart.jpg (35705 bytes)

ARK1

Bij deze armband is gebruik gemaakt van drie strengen waar kralen op geregen zijn. Je begint eerst met een knijpkraal en dan de eerste streng. Als je daarmee klaar bent, rijg je door een nieuwe knijpkraal en je sluiting. Vervolgens ga je terug door je knijpkraal en rijg je de tweede streng. Aan het einde van die streng rijg je door de knijpkraal en het oogje van je sluiting. Dan rijg je je door de knijpkraal je derde streng. Deze rijg je weer door de knijpkraal en de sluiting en terug door de knijpkraal. Nu kun je je patroon strak trekken en de knijpkraal bij de sluiting dicht knijpen. Als laatste je draad afknippen en het patroon weer strak trekken. De draad door het oogje van de sluiting rijgen en terug door de knijpkraal, en dan dicht knijpen.
N.b. Als het niet lukt met twee knijpkralen kun je het natuurlijk ook met twee per kant doen. Let wel op dat je de draad steeds door de knijpkraal haalt.

Terug naar het begin van de pagina


Rijgen met ketting   

Jolle_armbandschakel.jpg (48524 bytes)

ARJ1

Deze armband is gemaakt met behulp van Jasseronschakel en kralen. In kralenwinkels is Jasseronschakel per meter in verschillende dikten schakels te koop. Houd bij het kopen van de Jasseronschakel rekening met het feit dat je twee keer je armbandlengte moet kopen plus extra lengte voor de tussenstukjes.
Jolle_armband_bijnaaf.jpg (41862 bytes)Voordat je kunt beginnen moet je bepalen hoe groot je armband gaat worden. Knip hiervoor twee gelijke stukken ketting. Bedenk dan wat je tussen de schakels gaat rijgen. Dit bepaalt hoe groot de tussenruimten moeten zijn en dus op welke plekken je de stukken ketting aan elkaar vast kunt maken. De twee delen verbind je vervolgens aan elkaar met stukjes (overgebleven) ketting. Bij deze armband zijn dat drie schakeltjes, maar het kan ook met meer of minder. Je hebt dan als het ware een soort trappetje van ketting. Nu kun je de kralen er tussen rijgen waarbij je ook steeds door de middelste schakel van 'de sporten van de ladder' rijgt. Aan de middelste schakel van de bovenste en onderste 'sport' zet je je draad vast met een knijpkraal. De uiteinden van de trap maak je dicht met een nieuw schakeltje van de ketting en een extra oogje waar je ook je sluiting aan vastmaakt.

Jolanda_armbandschakelzw.jpg (182938 bytes)

ARJ2

Terug naar het begin van de pagina


Vlechten   

Jolanda_armbandvlechten.jpg (91748 bytes)

ARV1

Voor het vlechten met kralen kun je allerlei soorten kralen gebruiken: groot, klein, rond of blokjes. IJzerdraad met een nyloncoating is de handigste draad om mee te vlechten. Knip eerst drie strengen draad, maar let op! Door het vlechten heb je iets meer draad nodig dan normaal. Als je anderhalf keer de lengte aanhoudt, heb je altijd genoeg. Rijg je drie draden door een kalotje en een knijpkraal. Knijp de knijpkraal dicht en vervolgens het kalotje. Je hebt nu een begin. Vervolgens rijg je al je strengen één voor één vol. Als je een streng hebt vol geregen, is het handig om aan het einde van de draad een knikje in de draad te maken. Dit voorkomt dat de kralen straks bij het vlechten van de draad af zullen vallen. Nu kun je gaan vlechten (gewoon net als je dat bij een paardenstaart zou doen). Vlecht eerst alleen de strengen, totdat je een stukje van het kalotje af bent en vlecht daarna verder met de kralen. Schuif elke keer als je de draad vlecht de kraal naar boven en sla dan de draad naar binnen (dus eerst de kraal vlechten en daarna de draad). Het opschuiven van de kralen gaat heel simpel als je je draad hoog optilt. De kraal schuift dan vanzelf naar de goede plek. Als je genoeg lengte hebt gemaakt, vlecht je de drie draden weer een stukje en rijg ze dan door een kalotje en een knijpkraal. Beide knijp je dicht en nu hoef je alleen nog de sluiting aan de kalotjes te bevestigen.

Terug naar het begin van de pagina


Kettelen met stiften   

Jolanda_armbandkettelen.jpg (69405 bytes)

AKS1

Het kettelen van armbanden gaat hetzelfde als de techniek bij kettingen. Eerst moet je bepalen welke maat oogjesstiften je gaat gebruiken. De grootte van de stiften die je kiest hangt af van de hoeveelheid en de grootte van de kralen die je op de stiften wilt rijgen. (Let hierbij ook op de opening in de kralen; ze moeten natuurlijk wel op de stiften passen.) Hoe kleiner de stiften, hoe soepeler je armband zal vallen. Het aantal stiften dat je nodig hebt, hangt af van de lengte van de armband die wilt maken. (In dit voorbeeld zijn het er zeven.) Aan het einde van de stift maak je met een rondbektang een oogje, die je aan de volgende stift hangt en daarna dichtknijpt met de puntbektang. De sluiting kun je op dezelfde manier aan de stiften vastmaken.

Terug naar het begin van de pagina


Rekarmband

Jolanda_armbandwit.jpg (57533 bytes)

De armband hierboven is gemaakt met behulp van een rekarmband waarop uitsparingen zijn gemaakt (zie de linkerkant van de foto). Aan deze uitsparingen heb ik met behulp van zilverkleurige nietstiften (= kettelstaafjes met een platte kop) witte en doorzichtige kralen vastgemaakt. Ik heb steeds gebruik gemaakt van twee van de drie uitsparingen om ketteltjes aan te hangen. Als je de armband regelmatig keert tijdens het kettelen, kun je zien of er geen lege plekken zijn. 
De rekarmband is kant en klaar te koop. (Tegenwoordig ook in Nederland bijvoorbeeld bij Coccinelle in Bergen op Zoom.) Deze versie komt uit Amerika (Beads & Baubles Gallery in Fort Pierce). In Luxemburg (Dimmer Zimmer in Larochette) heb ik deze armband ook gezien en daar hadden ze ook een variant met twee uitsparingen.

Terug naar het begin van de pagina


Punniken met kralen 

Jolanda_punnikarmband.jpg (67001 bytes)

APK1

Voor het punniken van sieraden heb je een punnikklosje en draad nodig. Je kunt hiervoor gewoon ijzerdraad met nyloncoating gebruiken. Rijg de kraaltjes op de draad. Steek de draad van boven naar beneden door het klosje en laat ongeveer 15 centimeter uit het klosje hangen. Sla dan de draad diagonaal om de krammetjes. De draad gaat steeds binnendoor naar buiten. Draai daarna het klosje rond. Zorg ervoor dat de draad boven het bestaande lusje zit. Haal de onderste lus over de draad en het krammetje. Laat de lus afglijden en de eerste steek is klaar. Ga zo verder en trekt de draad regelmatig aan. Na ongeveer acht steken kun je de kraaltjes mee punniken. Je punnikt ze steeds mee tussen de krammetjes. Dus als je de lus over de draad en het krammetje hebt getrokken, schuif je daarna de kraaltjes ertussen. Als je genoeg lengte hebt gepunnikt, kun je de draad afhechten. Hiervoor haal je de draad door alle lusjes en trek deze stevig aan. Vervolgens knip je de draad af en maakt een sluiting aan de draad met een knijpkraaltje of kalotje. 

Terug naar het begin van de pagina


Draadwerk

Jolanda_draadwerkarmband.jpg (36728 bytes)

ADK 1

Voor deze techniek kun je diverse soorten ijzerdraad gebruiken, waaronder bijvoorbeeld het wire - wire draad.Hoe dunner het ijzerdraad is hoe gemakkelijker je er mee kunt werken.Begin met het uitzoeken van je kralen. (Grote vierkante kralen zijn in het begin het makkelijkst.) Rijg het ijzerdraad door je kraal heen. Maak aan het uiteinde van de draad een haakje met de rondbektang. Maak aan de onderkant van de kraal een oogje in het ijzerdraad en sla het ijzerdraad er een keer omheen. Ga dan naar boven naar het haakje terwijl je in de draad een figuurtje maakt. Hoe je dit doet, bepaal je met een rondbektang. Je kunt rondjes draaien, golfjes of karteltjes maken. Wat je maar wilt. (Je kunt ook de gehele kraal spiraalgewijs omwikkelen van onder tot boven.) Sla de draad daarna om het haakje heen, maar hou het een beetje ruim, zodat je straks als je het haakje dichtmaakt het uiteinde er nog tussen kan duwen. Ga terug naar de onderkant van de kraal waar het oogje zit, langs de andere kant van de kraal en maak weer figuurtjes met je rondbektang. Sla de draad nogmaals om het oogje heen en knip hem dan af. Als je twee kralen hebt bewerkt kun je ze aan elkaar vastmaken. Haak hiervoor het haakje van de ene kraal door het oogje van de andere. Buig vervolgens het haakje dicht tot een oogje met je rondbektang. De sluiting kun je ook op deze manier bevestigen aan je sieraad of je gebruikt een kippenringetje ertussen.

Terug naar het begin van de pagina