Kettingen    Armbanden    Sets    Oorbellen    Enkelbandjes    Broekketting    Kralenhanger    Op de plank    Overige


Kralenhanger

Kralenhangers_Rie.jpg (28079 bytes)
Met dank aan Rie Griesdoorn
.

Deze hanger gemaakt van kralen ziet er mooi en ingewikkeld uit, maar als je onderstaande uitleg volgt en wat geduld hebt lukt het je vanzelf. De bedoeling is dat je een soort van balletje van kralen maakt. Afhankelijk van het soort kralen dat je gebruikt, zal het balletje een andere vorm hebben. Deze kun je dan later aan een ketting/ veter/ stuk Jasseron o.i.d. hangen.Benodigdheden:
Je hebt de volgende zaken nodig: 30 kralen (gebruik in het begin niet al te kleine kralen), sieradenrijgdraad (ongeveer 50 centimeter), sieradenlijm (of blanke nagellak), een kippenringetje of oogjesstift om de hanger aan een ketting/ veter o.i.d. te bevestigen en een schaar.

Werkwijze:
Leg voordat je begint je kralen in groepjes klaar. Dit voorkomt dat je later in de war raakt.
Leg de kralen als volgt neer: 5 - 4 - 3 - 3 - 3 - 2 - 3 - 2 - 2 - 2 - 1 (samen dus 30 kralen).
De bedoeling is dat je straks rondjes krijgt van steeds 5 kralen.

IMG_0751_resize.jpg (19868 bytes) IMG_0752_resize.jpg (29826 bytes) IMG_0753_resize.jpg (32871 bytes)

Rijg 5 kralen op je draad en zorg dat je tijdens het rijgen steeds duidelijk in de gaten houdt wat je rechter- en wat je linkerdraad is. Rijg de rechterdraad door de kraal die je als eerste op de draad hebt geregen. Doe dit in tegengestelde richting van de linkerdraad. Je krijgt nu een rondje (of bloemetje), waarbij uit één kraal twee draden steken in tegenovergestelde richting. Rijg vervolgens 4 kralen op je rechterdraad. Hou hierbij in de gaten dat je je rechterdraad ook rechts blijft vasthouden. Een tip hierbij is je werk steeds plat op tafel te leggen, zodat je dezelfde kant op blijft rijgen.

IMG_0754_resize.jpg (32717 bytes) IMG_0755_resize.jpg (32965 bytes) IMG_0758_resize.jpg (41545 bytes)

Rijg nu de rechterdraad door de kraal die links zit van de kraal waar je linkerdraad uitkomt. Doe dit vanaf je linkerdraad naar beneden, dus tegen de richting van de wijzers van de klok in. Het tweede rondje sluit zich nu. Haal je linkerdraad (let op: deze draad zit dus nu aan de rechterkant!) door de kraal die daar nu rechts van zit. Je rijgt je draad als het ware naar boven door de kraal. Omdat er nu twee kralen op de draad zitten, hoef je voor het volgende rondje maar 3 kralen op je rechterdraad te rijgen. Rijg de rechterdraad weer door de kraal die links zit van de kraal waar je linkerdraad uitkomt. Doe dit vanaf je linkerdraad naar beneden, dus tegen de richting van de wijzers van de klok in. Het derde rondje sluit zich nu. Haal je linkerdraad naar boven door de kraal die daar nu rechts van zit. 

IMG_0759_resize.jpg (36931 bytes) IMG_0760_resize.jpg (39207 bytes) IMG_0761_resize.jpg (37849 bytes)

Er zitten weer twee kralen op je draad, dus rijg je er weer 3 op aan de rechterkant. Sluit het rondje door je rechterdraad door de kraal die links zit van de kraal waar je linkerdraad uitkomt te rijgen. Het vierde rondje sluit zich. Je linkerdraad haal je weer door de kraal die daar rechts van zit naar boven. Rijg nogmaal 3 kralen op je rechterdraad en herhaal het geheel nogmaals. Je hebt nu 5 rondjes.

IMG_0762_resize.jpg (43870 bytes) IMG_0763_resize.jpg (39185 bytes) IMG_0764_resize.jpg (42186 bytes)

Als het allemaal goed is gegaan, ziet je werk er precies zo uit als op de eerste foto. Alhoewel het werk nog plat is, krijgt het nu al wat de neiging om naar binnen te trekken. Dit gebeurt ook als je vervolgens de laatste 2 kralen oprijgt. Omdat je nu maar 4 kralen in totaal hebt, moet je met je linkerdraad door nog een extra kraal gaan namelijk die daar rechts van zit. Je hebt nu weer 5 kralen op je draad en nu kun je het rondje weer sluiten. Dit doe je op precies dezelfde manier als de vorige 5 keren. Je hebt nu een soort kapje gekregen. Op de derde foto kun je dit kapje zien met de bolle kant naar de camera.

IMG_0765_resize.jpg (36619 bytes) IMG_0768_resize.jpg (36328 bytes) IMG_0769_resize.jpg (37156 bytes)

Op de eerste foto zie je dit kapje nogmaals, maar nu met de open kant naar de camera. De volgende rondjes die je maakt, gaan iets anders dan de vorige. Om het balletje straks te kunnen sluiten, ga je nu steeds met je rechterdraad door 2 kralen aan de linkerkant. Met de linkerdraad blijf je wel hetzelfde doen. Dit doe je om ervoor te zorgen dat je steeds al 3 kralen op je draden hebt, want je gaat nu steeds maar 2 kralen op de rechterdraad rijgen en deze sluit je op dezelfde manier als net. Op de tweede en de derde foto kun je zien hoe het balletje zich sluit, nadat er twee keer een rondje is gemaakt door 2 kralen toe te voegen.

IMG_0770_resize.jpg (41651 bytes)

IMG_0772_resize.jpg (37283 bytes)

IMG_0774_resize.JPG (35006 bytes)

Hierna maak je nog een keer een rondje met 2 kralen.Hierna hou je nog een kleine opening open, zoals je kunt zien op de tweede foto. Deze opening sluit je door 1 kraal te gebruiken.Omdat je maar 3 kralen op je draad hebt, moet je er links nog eentje extra bijrijgen.Vervolgens sluit je het balletje door op de rechterdraad die ene kraal op te rijgen en weer een rondje te maken, zoals je steeds deed.

IMG_0756_resize.jpg (36146 bytes)

Maak een knoopje in je draden (rijg ze eerst zo door de kralen heen dat je dit op een punt tussen de kralen kunt doen) en zet dit knoopje vast met sieradenlijm. Als je dit niet hebt, volstaat blanke nagellak ook. De overgebleven draden kun je door de kralen blijven rijgen tot ze op zijn. Het balletje wordt hier ook steviger van. Als je je draden liever wilt afknippen, kan dat natuurlijk ook. Een kippenringetje of oogjesstift eraan en je kunt hem zo aan een ketting hangen. Je kunt ook een zilveren of gouden ketting, of een veter door het balletje heenrijgen.

Terug naar het begin van de pagina