Kettingen    Armbanden  Sets    Oorbellen    Enkelbandjes    Broekketting    Kralenhanger    Op de plank    Overige 


Oorbellen

Oorhaakjes

Het maken van oorbellen met kralen is heel eenvoudig en kan op diverse manieren. Ga voor je besluit wat voor oorbellen je gaat maken eerst eens langs bij de gespecialiseerde kralenwinkel. Deze hebben meestal meer keuze in benodigdheden voor het maken van oorbellen dan de meeste hobbywinkels. Er zijn verschillende oorhaakjes in de winkels te koop afhankelijk van wat voor soort oorbellen je wilt maken. De twee hiernaast op de foto's zijn dan ook bedoeld als voorbeelden en zijn waarschijnlijk de meest bekende. Er zijn ook clips en stekers te koop waar je kralen op kunt rijgen of aan kunt hangen, schroefhaakjes voor mensen zonder gaatjes en sieroorbellen met een oogje waar je iets aan kunt hangen. Kortom ga eerst eens kijken wat je leuk vindt!


Creolen maken

Laten we beginnen bij het maken van creolen, oftewel (grote) ringen. Creolen kun je kant en klaar kopen bij de kralenwinkel in enkele of dubbele ringen, of je kunt ze zelf maken van sterk roestvrij ijzerdraad. Kies hiervoor een wat duurdere soort om infecties ed. aan je oren te voorkomen. De creolen uit de winkel hebben een kant die je open kunt trekken, zodat je er kleine kralen, pailletten ed. op kunt rijgen. Buig de ring voorzichtig naar opzij, zodat de vorm van de creool behouden blijft. Indien je dit wilt kun je aan beide uiteinden van de kralen knijpkralen op de creool zetten, zodat de kralen niet heen en weer kunnen schuiven. Als je klaar bent met rijgen, duw je de ijzerdraad weer terug in de houder en knijp je met een rondbektang de houder dicht. Kijk naar het andere einde om te zien hoe hard je moet knijpen en gebruik geen platbektang om de vorm mooi te houden. Nu kun je een oorhaakje aan de ring hangen; de meeste creolen hebben hier een aparte bevestigingsring voor en je oorbel is klaar.


Zelf creolen maken

Zelf een creool maken gaat als volgt. Neem een wat duurdere soort ijzerdraad en knip een stuk af in de gewenste lengte. Omdat ijzerdraad meestal verkocht wordt op een rol, zal het draad geneigd zijn zelf al de vorm van eeen creool aan te nemen. Buig een einde van het ijzerdraad haaks naar boven. Je kunt nu via het andere uiteinde kralen op de draad rijgen. Ook hier geldt een knijpkraal kan, maar hoeft niet perse. Als je klaar bent met rijgen, maak je aan het einde waar je hebt geregen een plat oogje. Door dit oogje kan straks het haaks gebogen uiteinde gehaald worden. Knip hier eerst eventueel het te veel aan ijzerdraad af, haal het uiteinde door het platte oogje en maak ook hier een mooi oogje van. Zorg ervoor dat beide oogjes niet te groot worden, want dat maakt de oorbel er niet mooier op. Breng nu het bovenste oogje in de juiste stand, zodat er een oorhaakje aan te bevestigen is en de oorbel is klaar.
 

Indien je deze manier van dichtmaken niet mooi vindt, is er nog een andere optie.
Je kunt namelijk ook twee platte oogjes maken. Voordat je met rijgen begint, maak je al een plat oogje aan één uiteinde en na het rijgen doe je hetzelfde met de kant waarop je geregen hebt. De creool maak je vervolgens dicht met een klein ringetje in dezelfde kleur als de creool en hieraan kun je ook het oorhaakje hangen.

 

 


Oorbel gemaakt van een nietstift

Je kunt ook oorbellen maken door gebruik te maken van kettelstiften. Deze kun je kopen in de kralen- of hobbywinkel, of zelf maken van sterk ijzerdraad, zoals bijvoorbeeld het wire-wire draad. Dit laatste is ook nog eens te koop in allerlei verschillende kleuren.
Het maken van oorbellen van kettelstiften gaat eigenlijk op dezelfde manier als het kettelen van sieraden. Rijg je kralen gewoon op de siftjes in de door jouw gekozen combinatie. Wil je lange oorbellen, neem dan een wat langere stift. Draag je ze kort, neem dan een korte stift en rijg er niet te veel kralen op. Ben je klaar met rijgen, dan maak je een oogje met de rondbektang aan het einde van de stift en vervolgens hang je daar je oorhaakje aan (voor uitleg over het maken van oogjes: zie de kettelpagina).
Je kunt overigens beide soorten stiften gebruiken. Het meest voor de hand ligt een eind- of nietstift, omdat dit een mooiere afwerking van de oorbel geeft. Maar wil je een 'bungelende bel', dan is het ook leuk om een oogjesstift te gebruiken en daar nog eens een eindstift met een kraal aan te hangen. Ook tussenstukjes kun je samen met kettelstaafjes of ringetjes omvormen tot oorbellen. Alles kan, experimenteren geeft de leukste resultaten! Een nadeel van deze manier van oorbellen maken, is wel dat de opening in de kralen groot genoeg moeten zijn om op de kettelstiften te passen. Let daar vooral op als je kralen gaat kopen; dit voorkomt teleurstelling als je thuis aan de slag gaat!

Ook hangers lenen zich om oorbellen van te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan druppelvormige kralen. Deze kun je gewoon met een ringetje aan een oorhaakje vast maken. Mooier is het om van ijzerdraad twee haakse oogjes te buigen. Als je deze oogjes over elkaar heen buigt, kun je vervolgens door de opening een oorhaakje hangen. Ook de kralenhanger gemaakt van kleine kralen kun je gebruiken om oorbellen van te maken. (Klik hier voor de uitleg.)

 


Oorbellen gemaakt door Judyone

Het spreekt natuurlijk voor zich dat alle hierboven genoemde technieken voor het maken van oorbellen ook te combineren zijn.

En ben je echt enthousiast geworden, kijk dan ook eens bij: www.earringsbyjudyone.com. Ik heb ooit eens van haar een paar oorbellen gekregen vanwege mijn achternaam. Een echt kunstwerkje!


Terug naar het begin van de pagina